Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ucigaşul cu 12 victime/zi

Cifre care care îţi fac părul măciucă. Cancerul de col uterin „loveşte“ zi şi noapte o româncă la fiecare două ore

GALERIE
cancer col uterin
  • cancer col uterin
- +

Cancerul de col uterin înregistrează cele mai negre statistici în România. În raport cu media UE, incidenţa deceselor prin cancer de col uterin în România este uriaşă: de trei ori mai mare. Practic, la fiecare două ore, o femeie din România primeşte diagnosticul de cancer de col uterin. Jumătate dintre aceste paciente pierd această luptă inegală şi nedreaptă. În acest context îngrijorător, Institutul Naţional de Sănătate Publică, MSD România şi Institutul Regional de Oncologie Iaşi au atras ieri atenţia, la Iaşi, asupra rolului prevenţiei în ceea ce priveşte controlul cancerului de col uterin. Nu a fost ales întâmplător Iaşul pentru această campanie: la capitolul prevenţie, pacientele din zona Moldovei sunt „corigente”, după cum arată un studiu GFK realizat în septembrie 2016.

 „În ceea ce priveşte atitudinea femeilor din Moldova cu privire la comportamentul preventiv în raport cu cancerul de col uterin, 7 din 10 nu şi-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV. Nici testul Babeş - Papanicolau, nici testul HPV- ADN. Metodele de prevenţie - screening şi vaccinare - sunt eficace, sigure şi nu prezintă riscuri de efecte adverse majore“, a precizat dr. Carmen Ungurean, coordonatorul Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, medic în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Avem 12% din cazurile din UE

IRO Iaşi, unitate regională de management pentru Regiunea Nord-Est în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, a găzduit ieri mesagerii campaniei „Protejează-i aripile!“. Reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică, MSD România, IRO Iaşi, ai Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie şi ai DSP Iaşi au atras atenţia asupra rolului vital al prevenţiei pentru controlul cancerului de col uterin. Potrivit specialiştilor, contextul în care se desfăşoară campania naţională „Protejează-i aripile“ este îngrijorător: în fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, însemnând 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în UE. În plus, peste 1.900 de femei din România pierd, în fiecare an, lupta cu cancerul de col uterin, mai multe decât în oricare altă ţară din UE. Potrivit studiului independent „Atitudini şi comportamente în prevenţia cancerului de col uterin în România“, femeile din Moldova nu se îngrijesc de sănătatea proprie mai mult decât celelalte românce. „12% dintre femeile din Moldova nu şi-au făcut analizele de rutină anuale. 80% din femeile din Moldova declară că nu au auzit de cancerul de col uterin. Doar 13% au primit informaţii de la medicul de familie sau ginecolog. 6 din 10 femei din Moldova nu au auzit de virusul HPV. 8 din 10 femei din Moldova nu şi-au făcut în ultimii trei ani un test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea infecţiei cu HPV. Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi prevenit. Prevenţia primară şi secundară pot contribui substanţial la reducerea incidenţei cancerului de col şi a mortalităţii asociate cu această boală“, a menţionat dr. Carmen Ungurean, coordonatorul programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin. 

7% au ieşit pozitiv

Potrivit dr. Laurenţiu Bontaş, medic specialist oncolog la IRO Iaşi, din cele aproape 640.000 de femei eligibile din Regiunea NE pentru efectuarea screeningului pentru cancerul de col uterin, în jur de 111.000 şi-au făcut efectiv testele gratuite. Dintre acestea, peste 7.000 de probe recoltate au avut rezultate pozitive şi au necesitat investigaţii suplimentare. „Din septembrie 2012, odată cu debutul programului de screening, până la sfârşitul lunii martie, în jur de 17% din femeile eligibile din regiunea de NE s-au adresat specialiştilor pentru a beneficia de testarea gratuită“, a subliniat dr. Bontaş. Potrivit profesorului Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, direcţiile de sănătate publică judeţene trebuie să se implice mai mult în coordonarea speciliştilor cu rol important în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. „România ocupă primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea cancerului de col uterin. Medicii de familie au rolul foarte important  de a informa femeile, mai ales femeile din mediul rural, despre mijloacele de prevenţie ale cancerului de col uterin. Rolul DSP trebuie să crească: DSP-urile pot colabora şi pot urmări activitatea medicilor de familie. Materialele de informare dezvoltate în această campanie sunt excepţionale şi trebuie să ajungă la cât mai multe femei“, a nuanţat prof. Onofriescu.

Cauza, un virus

Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin oferă testarea gratuită a tuturor femeilor din grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 64 de ani pe o perioadă de cinci ani. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş - Papanicolau. Potrivit specialiştilor, nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. IRO Iaşi avea în evidenţă la finalul anului 2016 peste 1.200 de cazuri de cancer de col uterin, dintre care 85 erau cazuri noi. Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus care provoacă cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală, aceasta fiind frecvent întâlnită la adulţii activi din punct de vedere sexual. Până în prezent, au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus, două dintre ele - 16 şi 18 - fiind responsabile pentru peste 70% dintre cancerele de col uterin. Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial, estimările arătând că până la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vieţii, expuse acestui virus. Calea de transmitere a acestei infecţii este cea sexuală, prin contactul cu zona infectată a unuia dintre parteneri. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri