Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine şi de ce? (I) - Opoziţia

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

La întrebarea „cum să facem în aşa fel încât turul doi, dacă va fi, să nu ne intereseze aproape deloc?”, opoziţia a demonstrat că ştie răspunsul corect.

Mulţi se lamentează: unde e?, ce mai face?, mai trăieşte? Totuşi, opoziţia de dreapta ar putea etala o remarcabilă capacitate de regenerare după ceea ce i se va întâmpla în primăvară, la europarlamentare. N-ar fi exclus ca ea să redevină la fel de coezivă şi de puternică precum a fost în legislativele din 2012, terminate cu rezultatul cunoscut.

Adică, ori e management politic, ori nu e. Opoziţia îşi confuzează adversarul, până când va ajunge să-l domine. E Steven Seagal înconjurat de o armadă de bandiţi, asigurându-şi cei doi-trei amici: „Îi vom copleşi prin puterea noastră superioară de concentrare”. Le reuşeşte, în film.

Pierd guvernarea, apoi pierd rău de tot alegerile locale din 2012.  Curând după aceea, în iulie, Mihai Răzvan Ungureanu îşi anunţă disponibilitatea (un alt nume pentru dorinţă) de a candida la preşedinţie. Nimeni nu e prea interesat, mai e timp. Dl Ungureanu creează Forţa Civică. Împreună cu un PNŢCD renovat, se aşază la remorca PDL şi suferă împreună în alegerile legislative, sub flamura Alianţei România Dreaptă (ARD).

În campanie, s-a sugerat că ARD e un cadru destul de bun şi ar merita dus mai departe. Nu se ştie câţi au crezut-o, dar asta contează mai puţin. Însă, PDL uită de ea în secunda doi, după anunţarea rezultatelor, iar susţinătorilor li se explică ba că e alianţă electorală şi nu politică, aşa că s-a sfârşit cu ea, ba că vedem mai încolo.

Oricum, totul se reia de la zero. Munca începe printr-o pauză, pentru că PDL are program de răfuială internă. Vine campania democratică, începe scandalul, apoi vine congresul. Vremuri grele şi război. Apare Mişcarea Populară unde se grupează mulţi dintre nemulţumiţi, alţii se duc la Forţa Civică. În fine, probabil că unii se duc la partidele puterii – dar ei nu ne interesează aici. În mai 2013, Forţa Civică şi PNŢCD constituie o structură pe care o denumesc, imaginativ, Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr. Totuşi, e „pentru” dreptate şi adevăr, nu e chiar acelaşi lucru cu cea din 2004. Dl Ungureanu este candidat la preşedinţie al Alianţei.

Circulaţia se intensifică şi aproape toată lumea ajunge unde vrea să fie. „Aproape”, întrucât în PDL rămâne o parte (mică, e adevărat) ce vrea unificarea opoziţiei sub un singur steag, iar pe el să fie zugrăvit blazonul preşedintelui Băsescu. Adică, revenirea la situaţia din iarna lui 2012. Totuşi, nu e frumos să spui aşa ceva, pentru că întoarcerea la formula de mai an s-a făcut după clarificări interne, dezbateri, alegeri democratice şi aşa mai departe. În plus, Mişcarea Populară a generat un partid: Partidul Mişcarea Populară. Care, deloc surprinzător, ar putea avea sau nu un candidat la prezidenţiale, iar el sau ea ar putea fi sau nu din interiorul partidului.

Aşadar, în cazul reunirii, ar fi o alianţă de patru, nu de trei, şi ar avea (total maxim din sondaje) vreo douăzeci şi trei - douăzeci şi cinci la sută, nu optsprezece, ca la alegeri. Ar fi atins obiectivul de la alegerile din decembrie 2012. „Obţineţi 25% şi veţi rămâne la guvernare”, le spusese preşedintele Băsescu. Din păcate, pentru preşedinţie e nevoie de mai mult, măcar în turul doi.

Preşedintele PDL, dl Vasile Blaga, e încăpăţânat şi declanşează alegeri interne pentru alegerea candidatului la preşedinţie al partidului. Un candidat care nu se ştie dacă va candida, pentru că, în prima fază, PDL nu exclude un candidat comun al opoziţiei. Pe măsură ce trece timpul, însă, lucrurile se lămuresc: candidatul va candida. Vorba lui Henry Ford: orice client poate avea maşina vopsită în orice culoare, cu condiţia ca aceasta să fie negru. PDL va susţine bucuros un candidat comun al opoziţiei, cu condiţia ca acesta să fie candidatul său.

Şi candidatul oficial apare, dl Cătălin Predoiu spulberând democratic opoziţia internă în toate cele patru puncte cardinale – sau aproape în toate, pentru că în Vest, fieful rivalului său, încă n-au fost alegeri. Dar nu mai contează.

Se apropie, însă, plicticoasele europarlamentare. Pe de o parte, aici ar fi cazul de listă comună, pentru că popularii europeni n-au prea mult timp să înţeleagă ce şi cum. Mai ales că două din cele trei structuri (un partid şi-o alianţă) se cam uită în sus la pragul de 5%. Pe de altă parte, poate că se întreabă şefii PDL, de ce să ne ajutăm noi rivalii - pentru ca după aceea să emită pretenţii? Să se unească ei, dacă vor să intre în Parlamentul European, iar, de ajutat, să-i ajute preşedintele Băsescu, dacă poate. După aceea, la negocieri - e nevoie de aşa ceva, măcar de formă, înainte de prezidenţiale - mai vedem. Timp mai e destul până la europarlamentare, iar de prezidenţiale ne desparte o eternitate. Ideea centrală este că, în momentul de faţă, opoziţia nu are nici certitudinea unui candidat în turul doi, nici măcar pe aceea că va fi un tur doi.

În orice caz, dacă întrebarea cheie este: „cum să facem în aşa fel încât turul doi, dacă va fi, să nu ne intereseze aproape deloc?”, opoziţia a demonstrat că ştie răspunsul corect şi, mai mult, că dispune şi de voinţa politică de a-l aplica. Poate că, în timp, îl va uita şi se va răzgândi.

Textul de săptămâna viitoare va fi consacrat puterii şi se va ocupa în special de motivele pentru care încă nu sunt atât de sigur câţi candidaţi vor fi şi cine este favoritul.

 
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri