Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LUAȚI-VĂ ADIO DE LA EI! Au plecat să salveze oameni cu prețul vieților lor

GALERIE
SMURD echipajvictime tragedie smurd iasiflori la ambasada din chisinauin memoriam chisinauSMURD elicopter prabusit moldova (6)
  • SMURD echipaj
  • victime tragedie smurd iasi
  • flori la ambasada din chisinau
  • in memoriam chisinau
  • SMURD elicopter prabusit moldova (6)
- +

Colegii medicului şi asistentului de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ au auzit ce s-a întâmplat de la televizor, însă nu le-a venit să creadă nicio clipă, decât târziu, că ar fi vorba despre colegii lor care dimineaţă plecaseră cu elicopterul în Republica Moldova.

„Putea fi oricine dintre noi în elicopter, şi suntem terifiaţi, sunt colegii noştri. Tineri toţi, cu copii acasă“, a menţionat unul dintre medicii din UPU.

Medicul care se afla în misiune era Mihaela Dumea, medic de urgenţă la Spitalul „Sf. Spiridon“ din luna martie 2005, mamă a unui copil de 4 anişori. A terminat Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) în anul 2003, iar colegii acesteia spun că era medic specialist şi se pregătea pentru examenul de primariat. În plus, era cadru didactic al UMF, angajat pe post de asistent din 2008, fiind de altfel un dascăl apreciat de colegi şi iubit de studenţi. Avea un copil de patru ani şi făcea foarte des ture pe elicopter, fiind pasionată de ceea ce făcea. Preda de opt ani medicina de urgenţă la UMF, în coordonarea prof.dr. Diana Cimpoeşu.

„Pur şi simplu suntem devastaţi de durere, pentru că, realmente, a fost un cadru didactic excepţional, dedicat, priceput, care iubea studenţii, şi chiar se implica. Este dureros, de când am auzit, îmi apare doar imaginea ei în faţă. Mereu era prezentă în decanat, venea, se interesa, răspundea oricând la solicitări. A fost un om excepţional, profesionist, ataşată de student, politicoasă şi realmente generoasă. A fost un model pentru tineri şi mereu nu a refuzat nimic, chiar dacă avea un program foarte, foarte greu din punct de vedere profesional, pentru că medicina de urgenţă este o specialitate care te consumă extraordinar de mult“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, prorector al UMF, care i-a fost decan mai mulţi ani profesoarei.

UMF a coborât drapelul în bernă şi a luat decizia de a apela la fondurile de urgenţă pentru a putea ajuta familia acesteia, iar studenţii vor să ţină un moment de reculegere la finalul studiilor.

Asistentul Gabriel Sandu (40 de ani), tatăl unui copil de clasa I, lucra din anul 2000 la UPU şi de 11 ani făcea şi gărzi pe elicopter. De asemenea, şi soţia sa, Clara Sandu, lucrează în acelaşi loc, şi în cursul zilei de ieri chiar era de gardă. Cei care l-au cunoscut îl descriu ca fiind un bun profesionist, unul dintre asistenţii cu cele mai multe gărzi pe elicopter, dar şi un coleg deosebit, cu un apreciat simţ al umorului.

Pilotul navei, comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, s-a născut în localitatea Viişoara, din Botoşani, însă locuia împreună cu soţia şi copilul în Iaşi. Timp de 20 de ani, acesta a lucrat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Acesta locuieşte împreună cu soţia la o casă din Bucium. Potrivit declaraţiei sale de avere, acesta a finalizat în cursul anului trecut casa de 200 mp. Soţia lucrează ca economist la Aeroportul Iaşi. Comandorul Gavril era comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi din luna mai 2015, structură aflată în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie. Acesta a absolvit Liceul Industrial nr. 4 din Iaşi, profil electrotehnic, apoi a urmat şcoala militară de ofiţeri la Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu“, arma Aviaţie, timp de patru ani, între 1981 şi 1985, apoi a urmat Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie „Dunărea de Jos“ Galaţi. În paralel cu serviciul, acesta a mai urmat încă un master şi studii postuniversitare.

În privinţa copilotului, respectiv căpitanul comandor Voicu Şocae, în vârstă de 36 de ani, acesta era încadrat în structurile militare din anul 2003 şi avea o experienţă de zbor pe elicopter de 1.480 de ore. El absolvise Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă“ din Braşov, era căsătorit şi avea doi copii.

Mădălina OLARIU, Andrei DÎSCĂ

VEDEȚI ȘI:

 

IMAGINI: CUTREMURĂTOR! Minutele fatidice dinaintea prăbușirii elicopterului SMURD

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri