Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

CLASAMENTUL liceelor din Iași. Top în funcţie de media tuturor mediilor de la BAC

GALERIE
colegii licee iasi top
  • colegii licee iasi top
- +

Câştigătorul „titlului“ de anul trecut - Colegiul Naţional - a fost detronat de „Racoviţă“, cele două şcoli făcând anul acesta practic rocada pe locurile I şi II. Pe locurile III şi IV s-a făcut de asemenea rocadă faţă de anul trecut, „Negruzzi“ revenind pe locul al treilea după un an în care a cedat locul Colegiului „Eminescu“. Pentru locurile V şi VI, departajarea s-a făcut la miimi, mediile până la a doua zecimală fiind egale: Liceul de Informatică şi Colegiul „Sadoveanu“ Paşcani. De remarcat şi faptul că „Informatica“, având doar profil real, este dezavantajat mereu din cauza tezelor cu note relativ şi constant mai mici decât şcolile ce au şi secţii umaniste.

„Ziarul de Iaşi“ publică din nou în acest an, în exclusivitate, topul celor mai bune licee din Iaşi în funcţie de media tuturor mediilor la bacalaureat. Şi anul acesta, pe primele poziţii în „Top“ sunt aceleaşi colegii de elită: se schimbă însă ordinea lor. Trebuie menţionat că uşor avantajate în realizarea acestui top sunt liceele şi colegiile din Iaşi cu mai puţini elevi. De asemenea, în calcul nu au fost luate clasele de seral sau cu frecvenţă redusă, aşa cum este cazul Colegiului „Emil Racoviţă“, altfel acest top ar fi fost oarecum nedrept.

Rocadă între locurile I şi II

Pe prima poziţie în acest top realizat de „Ziarul de Iaşi“ se află anul acesta Colegiul „Emil Racoviţă“, cu o medie generală de 9,36, acesta luând locul Colegiului Naţional, aflat în vârful topului anul trecut. În realizarea acestei medii au fost luate în considerare notele obţinute de către 145 de candidaţii, fără cei de la seral sau frecvenţă redusă.

„Orice poziţie într-un top de vârf ne bucură, şi ne confirmă că lucrurile se întâmplă aşa cum trebuie la noi în şcoală, şi că furnizăm servicii educaţionale de calitate. Asta înseam­nă, în primul rând, seriozitate foarte mare în ceea ce se petrece în sala de clasă şi pe parcursul orelor, profesori care intră la timp la ore, care ies de la ore la timp, iar lucrurile se întâmplă cu o rigurozitate care ne caracte­rizează ca şi cultură organizaţională şi ca instituţie de învăţământ. Iar de aici, coroborat cu ceea ce se întâmplă pe plan extracurricular, încercăm să-i încurajăm, să le sprijinim proiectele, planurile, visurile...“, ne-a declarat Mihaela Gotcu, directorul Colegiului „Racoviţă“.

Acesta s-a clasat anul trecut pe poziţia a II-a în acelaşi top, cu o medie de 9,32.

Pe locul al II-lea anul acesta se află Colegiul Naţional (anul trecut pe locul I), acum cu o medie de 9,29, pentru rezultatele obţinute de cei 151 de candidaţi. În 2016 instituţia de învăţământ obţinuse media 9,36, aceeaşi cu care acum „Racoviţă“ a obţinut locul I. Anul acesta, media tuturor mediilor a fost mai mică la Naţional, chiar dacă doi dintre cei 8 candidaţi cu media zece din judeţ au absolvit aici.

Rocadă şi între poziţiile III şi IV

Pe poziţia a III-a în acest top se află Co­legiul „Costache Negruzzi“, cu o medie de 9,07, urcând anul acesta de pe poziţia a IV-a, pe care s-a aflat în 2016. Media a fost rea­lizată după calcularea mediilor a 145 de candidaţi. 

De altfel, „Negruzzi“ s-a aflat în ultimii mulţi ani printre primele trei colegii din oraş în acest top, alături de Naţional şi „Racoviţă“, însă anul trecut, ca o excepţie, a cedat locul Colegiului „Eminescu“.

Colegiul „Mihai Eminescu“ a coborât, ca urmare, anul acesta pe poziţia a IV-a, cu o medie de 8,90, însă trebuie menţionat că numărul de candidaţi la acest liceu a fost mai mare, având 172 de elevi care au intrat în acest calcul, fără să fie luaţi şi cei doi candidaţi care nu au susţinut toate probele.

Egalitate la locurile V şi VI

Pe locul V se află Colegiul „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani, chiar dacă în calcul au fost luaţi toţi cei 216 candidaţi care au susţinut toate probele de la bacalaureat. Astfel, liceul a obţinut media 8,548.

Este însă nedrept să acordăm acest loc V doar acestui liceu: a depăşit cu foarte puţin Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“ din Iaşi, care a avut o medie de 8,542, cu 167 de candidaţi.

Practic, cele două şcoli au avut aceeaşi medie până la sutimi - 8,54 -, diferenţa făcându-se doar strict matematic, statistic, la miimi. Trebuie menţionat însă că la liceul din Paşcani s-au înregistrat un candidat respins şi trei neprezentaţi, care nu au avut încheiată o medie finală, dar şi un candidat respins cu media 5,83, comparativ cu Liceul de Informatică, unde a fost doar un elev respins şi unul neprezentat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri