Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Colectiv”?

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Încă o revoluţie confiscată.

Au trecut doi ani de la catastrofa "Colectiv”. Corupţia şi delăsarea unor aleşi plus iresponsabilitatea unor patroni, puşi şi unii, şi alţii doar pe căpătuială, au avut drept urmare pieirea a zeci de tineri, după un incendiu care a mistuit un club de noapte. Cumplită moarte! Tragedia a scos lumea indignată în stradă, a provocat căderea guvernului Ponta, i-a obligat pe politicieni să umble la nişte legi, i-a forţat pe procurori să bage câţiva suspecţi la răcoare, a dezvăluit slăbiciunile sistemului medical de urgenţe şi a umplut de penibil Biserica Ortodoxă.

Analizând cele de mai sus, s-ar zice că în octombrie 2015 am asistat la un soi de mini-revoluţie. Cam aşa a şi fost. Cu excepţia unui reprezentant al militarilor trecuţi în rezervă care se declara absolut convins că Iohannis a pus focul, pentru a acapara întreaga putere, românii au avut fie tăria să ceară explicaţii, fie (măcar) decenţa să tacă. Oricum, dacă au existat mulţi ipochimeni ca ăla în armia română, înţelegem de ce, la lovitura de stat din decembrie 1989, conduşi de asemenea comandanţi, camarazii s-au împuşcat între ei!

Că revolta din toamna lui 2015 a atins un nivel critic a dovedit-o plecarea lui Victor Ponta din fruntea cabinetului şi mai ales înlocuirea guvernului PSD cu un altul alcătuit majoritar din tehnocraţi. Personaj antipatic şi controversat, pesedistul a dat totuşi dovadă de o lăudabilă onoare, retrăgându-se într-un moment în care "partidoiul” ni-l prezenta drept cel mai deştept premier al României din toate timpurile! Azi, aceiaşi "buni colegi” ne spun că Victorel era, de fapt, omul sistemului, copilul de suflet al binomului, beneficiarul statului paralel şi iubitul secret al Codruţei. Ca să vezi cât ne mint pesediştii ăştia!

Apariţia tehnocratului Dacian Cioloş la şefia executivului nu a avut însă efectul scontat de liberali. După victoria lui Klaus Iohannis la prezidenţialele din 2014, PNL începuse să crească în intenţiile de vot, depăşind chiar PSD la un moment dat. Apoi, pe la finele lui 2015 staţiona, pentru ca din 2016 să scadă abrupt în topurile de simpatie electorală. În toamna lui 2016, la doar un an de la tragedia din "Colectiv”, dreapta politică era zdrobită literalmente de o stângă ce-şi revenise în mod miraculos, sub conducerea interlopului de Teleorman, Liviu Dragnea.

Pentru unii, rezultatul alegerilor de anul trecut a fost previzibil. S-a văzut încă de la numire că guvernul Cioloş nu avea sprijinul politic necesar. Nu doar pesediştii, dar nici liberalii nu-şi doreau ca tehnocraţii să intre peste afacerile lor, să schimbe regulile, să vină cu proiecte cu adevărat mari. Cabinetul Cioloş a fost considerat de ambele tabere unul de tranziţie, ba chiar unul "de sacrificiu”, dar chestiunea asta i-a afectat doar pe liberali. De ce? Pentru că în timp ce aleşii PSD propuneau şi votau permanent măriri (nesustenabile) de salarii, liberalii fie se pierdeau în vorbe fără rost, fie se ascundeau de justiţie. Dar cel mai des, orbiţi de propriile averi, păreau complet rupţi de realitatea românească. Cui i se mai adresează astăzi PNL? Pe cine mai reprezintă? Probabil, pe cei care nu mai vin la urne.

Aşa se face că, în 2016, românii s-au comportat electoral la fel ca în 1989-1990 când, momiţi de promisiunile lui Ion Iliescu, au uitat complet de victimele comunismului. Care victime? Un număr nesemnificativ în comparaţie cu armata profitorilor. Dreptatea rămâne şi azi un moft, în vreme ce banul spală orice păcat. Întrebaţi-l pe Dragnea de sănătate şi urmăriţi viitoarele legi ale justiţiei.

"Colectiv”? Încă o revoluţie confiscată!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri