Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

COLOCVIUL NAȚIONAL DE MUZICOLOGIE la Iași, ediția a XVIII-a, 2016

GALERIE
colocviu muzicaFB_afis 2016 colocviu-2
  • colocviu muzica
  • FB_afis 2016 colocviu-2
- +

În perioada 19-20 februarie la Iași va avea loc Colocviul Național de Muzicologie. Evenimentul este organizat de  Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea de Arte George Iași –  Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.

Program: 

- 19 februarie 2016 - Festivitatea de deschidere de la ora 17.00, va cuprinde lansarea volumului Studii de muzicologie vol. XI – prezentare - profesor univ. dr. Gheorghe Duțică și In memoriam ION BACIU - dirijor și pedagog ieșean – conferențiază jurnalist senior, profesor dr. Alex Vasiliu. 

- 20 februarie în aceeași locație, de la ora 9.00 vor fi susținute lucrările coautorilor - cadre didactice universitare, preuniversitare, masteranzi, studenți, precum și o elevă de la Colegiul Național de Artă O. Băncilă Iași. 

Tematica fiind incitantă prin diversitate – de la redescoperirea intonațiilor bizantine îmbrăcate în limbaje de secol XXI la noi sisteme plurisinestezice concepute de Tudor Feraru cu exemplificări în lucrarea La Țigănci de Mircea Eliade sau prezentarea Poéme symphonique pour 100 métronomes a compozitorului de origine română György Ligeti sau tot de acelaș autor utilizarea retoricii ostinației în medievala Musica ricercata. Sunt în atenția coautorilor noștrii și cunoscuții compozitori Johann Sebastian Bach și fiul său, Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn, Modest Petrovici Musorgski, Franz Liszt, Giuseppe Verdi, Johannes Brahms, Aleksandr Skriabin, Paul Dukas sau contemporanii Arvo Pärt, Mircea Istrate, Irina Odăgescu-Țuțuianu, Dan Dediu etc. – sperăm să vă stârnească interes! 

Obiectivele majore propuse de Colocviului Național de Muzicologie sunt investigarea istorico-științifică și structurală a fenomenului muzical. Favorizarea formării unei viziuni globale și realiste privind modul concret în care trebuie conceput și realizat procesul de creație și schimbul de experiență între autori și lectoranzi care conduc la o diversitate de exprimare a participanților, de la o ediție la alta într-un număr mai mare. Demn de menționat este faptul că și în acest an sunt alături de noi colaboratori din spațiul european: profesori de la Academia Națională de Muzică Antonina V. Nejdanova din Odesa, de la Universitatea Națională Iurii Fedcovici din Cernăuți, precum și un absolvent al Colegiului Național de Artă Octav Băncilă, în prezent student la Academia de Muzică din Maastricht, coautor din 2010 în volumele de Studii de muzicologie.

Preocuparea pentru editarea materialelor de specialitate a necesitat eforturile unei întregi echipe – profesorii drd. Gabriela Rusu, drd. Loredana Elena Marus și dr. Ilie Gorovei – consolidată în timp, care și-a rodat spiritul critic constructiv, alături de consilierii editoriali – profesor univ. dr. Gheorghe Duțică și lector univ. dr. Diana-Beatrice Andron – de la Universitatea de Arte George Enescu Iași, valorificând preocupările muzicologice și didactice ale coautorilor.

Tematica - ARTA SONORĂ și INTERDISCIPLINARITATEA

Președinte de onoare – Profesor univ. dr. GHEORGHE DUȚICĂ

Partenerii acestui proiect sunt Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea de Arte George Iași –  Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.

Manifestările se vor derula în perioada 19-20 februarie a.c., la Universitatea de Arte George Enescu, Sala George Pascu, strada Costache Negruzzi, nr. 7–9. 

Coordonator de proiect, Profesor Maria Georgeta Popescu

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri