Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comerţ la -15 grade. „Unde-i frig? Cine e învăţat cu munca, nu-i deranjat“

GALERIE
bazar iasi (1)bazar iasi (2)piata cug (1)piata cug (2)piata cug (3)
  • bazar iasi (1)
  • bazar iasi (2)
  • piata cug (1)
  • piata cug (2)
  • piata cug (3)
- +

Micii producători care înfruntau ieri frigul în pieţe, înjurau printre dinţi marile magazine. „Nu merge vânzarea. Sunt toţi la supermarket, mănâncă plasticuri“, ne-a explicat un comerciant.

Luni, temperaturile au oscilat între -9 şi -15 grade Celsius, dar o parte dintre comercianţii din pieţe au ieşit totuşi la treabă. În CUG, numeri pieţarii pe degetele de la o mână. Puţini au fost cei care au înfruntat frigul de luni în aşteptarea clienţilor care nu mai apar. Rar, mai vine cineva, dă geamul de la maşină în jos, îi întreabă de preţuri şi pleacă mai departe.

„Nu merge vânzarea. Sunt toţi la supermarket, mănâncă plasti­curi“, se plânge un bărbat solid, la vreo 50 de ani.

De dimineaţă abia dacă a avut doi clienţi şi e deja trecut de ora 10.00. Chiar dacă ştia că piaţa nu va merge foarte bine, a trebuit să iasă pentru a-şi vinde marfa.

„Nimeni nu se uită la producătorii mici, cu produse de-ale noastre, na­turale. Se aduce totul din Turcia, iar noi murim de foame“, spu­ne şuierat, pe nerăsuflate, bărbatul.

A venit din Suceava, cu cartofi, dar acum a realizat că mai bine stătea acasă.

„Cât am dat pe motorină, ce mai mănânc pe aici, să fiu mulţumit dacă ies pe zero“, spune acesta.

La vreo 30 sau 40 de metri dau de următorii pieţari. Au curăţat zăpada în jurul lor, iar acum stau şi se uită la sacul de ceapă de pe cântar. Aşteaptă de dimineaţă, dar nu au reuşit nici ei să vândă mare lucru, iar frigul de afară parcă muşcă mai tare când au buzunarele goale.

„Mai mergem să ne încăl­zim la barul ăla, dar nu ne dă nimeni fără bani, iar acum, după sărbători, ne-a cam ajuns cuţitul la os“, spune un bărbat tânăr, la vreo 30 de ani, care tot trage fesul până peste ochi. 

În Bazar, comercianţii dau la lopată

În Bazar este însă agitaţie. Aproape toată lumea stă cu lopeţile în mână şi curăţă la zăpadă. Se duce omătul cu roaba, cu prelate sau bucăţi de celofan. Nu se uită nimeni la marfă pentru că oricum sunt numai ei aici. Niciun cumpărător nu se vede la orizont, nimeni nu înfruntă nămeţii până în marginea oraşului.

„Ne-au adus aici, la ma­ma dracului, să nu vină nimeni. Bine că se deschid în oraş supermarketuri şi lanţuri de magazine“, se plânge o femeie înfofolită ca un urs de pluş.

Îmi vorbeşte de primar, de autorităţi, de vreme, de oamenii care nu mai vin să cumpere de la ei. Pare că toate necazurile au căzut pe capul ei şi încearcă să-şi verse tot năduful. 

Oamenii din Bazar nu au venit cu speranţa că vor vinde ceva, ci doar să pregătească totul pentru zilele următoare. Cu toate acestea, şi-au aranjat marfa şi aşteaptă.

„Am venit şi ieri aici (n.r. - duminică), dar am stat câteva minute şi am plecat. Nu era nimeni“, îmi spune un bărbat înalt, la vreo 45 de ani, care aranjează câteva geci pe umeraşe.

El a terminat de dat ză­pada, ba chiar a făcut şi câteva alei, să ajungă oamenii mai uşor la el. Nu a vândut însă nimic astăzi, dar nici acasă nu putea să stea.

„Nu ne dă nimeni de pomană dacă stăm. Ne-am învăţat cu munca, şi nu ne putem dezvăţa“, râde acesta.

Cu toate acestea, nu mai stă mult nici el, dar mâine va veni cu siguranţă să înfrunte iar frigul.

Prune uscate şi miere

Dacă în Bazar comericianţii au venit la treabă luni, în piaţa din Nicolina, doar pe trei tarabe vezi marfă. O tânără de 25 sau 30 de ani, mărunţică cât un şcolar de clasa a V-a, se uită prin fanta lăsată între fular şi fes.

„Vă servim cu prune uscate, domnu’?“, mai întreabă aceasta atunci când trece cineva prin faţa tarabei.

Clienţi nu prea a avut azi şi nici nu a venit cu gândul să stea.

„Am venit să dau zăpada de pe umbrelă, să nu se rupă, dar am mai rămas, să încerc piaţa“, îmi spune aceasta tremurând. 

Câteva tarabe mai departe, spre centru pieţei, un bărbat trecut de 50 de ani vinde miere. Nu pare deranjat de frig, iar clienţii nu-i lipsesc. În 10 minute reuşeşte să vândă câteva borcane de miere multifloră, unul de miere de salcâm şi câţiva faguri.

„Unde-i frig?“, mă întreabă omul atunci când îl întreb dacă nu a îngheţat.

„Cine e învăţat cu munca, nu-i deranjat de temperatura asta“, îmi spune acesta cu încredere.

Are acasă 250 de stupi, iar toată afacerea a început dintr-o pasiune. S-a extins abia după ce a reuşit să acceseze fonduri europene. Vara munceşte şi 15 sau 16 ore pe zi, dar nu se plânge, în glas nu se simte urmă de laudă. Îmi spune doar că nu ar putea sta toată ziua în casă.

„Oamenilor învăţaţi cu munca nu le priesc atâtea sărbători la rând“, îmi spune acesta râzând.

„Poate dacă agriculura s-ar putea face de la birou, poate atunci m-aş plânge şi eu de frig“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri