Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Contrabanda cu ţigarete a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani

GALERIE
tigari-trafic
  • tigari-trafic
- +

In zona de nord-est s-a înregistrat cel mai mare nivel de anul trecut, 41,9%, în creştere cu 4,5 puncte procentuale.

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8% din piaţa totală, în creştere faţă de nivelul de 16% din 2015, în condiţiile în care aproape jumătate din piaţă este ilegală în regiunea de nord-est a României. Procentul din 2016 reprezintă cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent, în 2010 nivelul fiind de 27,4%, conform unui studiu publicat ieri de compania de cercetare Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului.  În zona de nord-est s-a înregistrat cel mai mare nivel de anul trecut, 41,9%, în creştere cu 4,5 puncte procentuale (p.p.) faţă de 2015. Urmează regiunile sud-vest (24,4%), vest (23,8%) şi nord-vest (21,1%) cifrele fiind în uşoară creştere în 2016 comparativ cu 2015. Din punct de vedere al provenienţei, categoria "cheap whites” a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Ucraina (20%, în creştere cu 5,4 p.p. comparativ cu 2015) şi Moldova (14,9%, în scădere cu 5,7 p.p. faţă de anul precedent).

Ponderea produselor provenite din Serbia s-a menţinut constantă, la 2%. În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete. Comerţul ilegal cu ţigarete înseamnă atât pierderi semnificative la bugetul de stat, cât şi impulsionarea fenomenului de crimă organizată, cu implicaţii serioase asupra securităţii statului şi a intereselor naţionale, a avertizat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dorel Fronea. ”În august 2016, am demarat reoperaţionalizarea structurilor vamale şi am relansat şi eficientizat echipele canine, iar în ianuarie 2017 am reînfiinţat echipele mobile. Totodată, strategia naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, iniţiată de Vamă, a fost finalizată şi urmează să fie lansată public.

Obiectivul nostru este de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din Uniunea Europeană”, a declarat Fronea, precizând că, în iulie 2013, contrabanda era de 11,8%. Autorităţile nu au reuşit, cu toate eforturile depuse, să contrabalanseze un cadru de reglementare instabil, care s-a reflectat pe parcursul anului şi în bilanţul ANAF, potrivit reprezentanţilor din industria tutunului. Acest bilanţ a arătat fluctuaţii semnificative ale încasărilor din accize într-un domeniu care aduce la buget circa 3 miliarde de euro anual. Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă aproape 2% din PIB sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare, potrivit jucătorilor din această industrie. Cei mai importanţi jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International şi Imperial Tobacco.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri