Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şuţii care au speriat Parisul:

Copiii infractori din Păcureţi au furat din buzunare 600.000 de euro

GALERIE
retea infractori diicot (1)retea infractori diicot (2)retea infractori diicot (3)retea infractori diicot (4)retea infractori diicot (5)retea infractori diicot (6)
  • retea infractori diicot (1)
  • retea infractori diicot (2)
  • retea infractori diicot (3)
  • retea infractori diicot (4)
  • retea infractori diicot (5)
  • retea infractori diicot (6)
- +

Reţeaua de copii infractori destructurată de procurorii şi ofiţerii de la Crimă Orga­nizată era structurată pe două paliere: intern şi extern. Mulţi dintre copiii trimişi la furat de părinţii lor îşi „făceau“ mâna în autobuzele şi tramvaiele din Iaşi, dar şi în mall-uri, înainte de a fi trimişi în Franţa. 

Ancheta DIICOT Iaşi, instrumentată de procurorul Vasile Airinei, este realizată în colaborarea cu autorităţile din Franţa, în baza unui acord de colaborare semnat anul acesta. În Franţa, oamenii legii de acolo au ridicat şi ei mai mulţi romi din Iaşi care-şi trimiteau copii la furat. Patru persoane din România vor fi trimise, de asemenea, în Hexagon, în baza unor mandate europene de arestare emise de procurorii francezi. De altfel, ofiţeri de la Brigada de Protecţie a Minorilor, din cadrul Poliţiei Paris, au participat la percheziţiile din Păcureţi. Cele două poliţiste au recunoscut, ieri, în faţa jurnaliştilor din Iaşi, că şuţii din Iaşi reprezintă o problemă foarte gravă cu care se confruntă Parisul. Doar hoţii identificaţi în cadrul acestei anchete au furat din Franţa 600.000 de euro, estimează anchetatorii.

Cum acţionau în Iaşi

DIICOT Iaşi a reţinut ieri şase persoane, care se aflau aseară la Tribunal cu propunere de arestare preventivă. E vorba de Aurel Gândac, Gheorghe Drugu, Spania Sănă­tescu, zisă „Anglia“, Marius Roman, zis „Casier“ sau „Comitet“, Somna Bobocel şi Norica Leonte. Acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional şi trafic de minori. Procurorul de caz Vasile Airinei şi şeful Biroului de Combatere a Crimei Organizate Iaşi au precizat, ieri, că grupul infracţional s-ar fi constituit începând cu anul 2015, fiind format de părinţi care îşi trimiteau copii să fure. „Membrii grupului îşi determinau propriii copii minori, uneori prin violenţă, ca zilnic să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, cu predilecţie în mijloacele de transport în comun, staţiile RATP şi incinta marilor complexe comerciale unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani, bunuri de valoare pe care le deţineau victimele în genţile persoanele sau buzunarele hainelor. Minorii acţionau organizat, având fiecare roluri bine stabilite, se înţelegeau între ei prin mimică, coduri şi reuşeau deposedarea victimelor de bunuri sau valori. Bunurile obţinute din furturi erau imediat pasate între autori care le ascundeau în anumite locuri de unde ulterior erau recuperate de către minori“, au precizat anchetatorii. Aceştia au mai arătat că minorii nu avea niciun fel de studii şi erau instruiţi de părinţi cum să acţioneze. De multe ori, în Iaşi, victime cădeau elevi sau studenţi. În multe situaţii, şuţii erau identificaţi de poliţişti însă nu puteau fi incriminaţi din cauza vârstei. „Prin neasigurarea condiţiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forţeze pe mi­nori să fure, aducându-i practic într-o stare de sclavie“, au mai precizat procurorii.

Cum acţionau în Franţa

Anchetatorii ieşeni spun că mulţi dintre membrii reţelei au furat la rândul lor în diverse state europene. Din cauza multiplelor anchete, în 2015, romii s-au retras în ţară şi au pus la punct o reţea de hoţi de buzunare compusă din propriii copii, speculând că aceştia nu răspund penal. Infractorii au ales Franţa ca ţară favorită pentru furturi, mai exact Parisul. Începând cu 2015-2016, numărul faptelor de furt din Paris a crescut exponenţial, în special în contestul organizaării unor evenimente sportive, precum Campionatul European de Fotbal 2016. „Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri fa­milialedin oraşele Iaşi şi Roman, iar în Pa­ris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denis, fiind su­pravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau. În fiecare di­mineaţă, între orele 06:00 şi 10:00,minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara, aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate, care erau predate adulţilor“, au precizat procurorii.

Aceştia au estimat că, doar la Paris, în perioada 2011-2016, şuţii romi ar fi furat 600.000 de euro. 148.000 de euro ar fi fost transferaţi la Iaşi, prin intermediul Western Union. „În cadrul activităţilor comune de anchetă, autorităţile judiciare franceze au transmis faptul că membrii grupării şi-au mutat locul de cazare din imobilul situat în cartierul Saint Denis pe care îl ocupau ilegal, fiindlocalizaţi într-o tabără ilegală, amplasată în  aceeaşi zonă, lângă un complex comercial de la periferia oraşului Paris“, au mai arătat anchetatorii. Imaginile realizate de autorităţile franceze, acum două zile, în timpul percheziţiilor derulate simultan cu cele de la Iaşi sunt dezolante şi au început deja să fie rulate de televiziunile din Hexagon. Una dintre poliţistele franceze care a venit la Iaşi pentru a asista la acţiune a precizat, ieri, că dintre infractorii minori din Paris, cei mai mulţi sunt din ţara noastră, şi că această siutuaţie este o problemă serioasă, care creează un sentiment de insecuritate în rândul locuitorilor. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri