Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Corbii ciugulesc ultimele bucăţele de la Fortus SA

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (20)
  • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (20)
- +

Creditorii firmei au aprobat zilele trecute oferta de evaluare a patrimoniului combinatului, în valoarea de 35.000 de euro cu tot cu TVA. Serviciile sunt oferite de Dan Nistor Niţescu. Ciudat este că o firmă competitoare a cerut doar 10.000 de lei fără TVA pentru aceleasi servicii, în timpul în care Fortus SA avea un alt administrator judiciar.

 

Evaluatorul ieşean Dan Nistor Niţescu şi-a făcut abonament la serviciile de evaluare a patrimoniului combinatului ieşean Fortus. Creditorii au aprobat zilele trecute ofertele selectate de noul administrator judiciar al firmei, Mureş Insolvency SPRL prin Todor Soo Ignaţie, pentru achiziţionarea unor servicii topo-cadastrale şi de evaluare. Astfel, membrii comitetului creditorilor au fost de acord la unison ca pentru contractarea serviciilor topo-cadastrale să fie acceptată oferta de 22.000 lei fără TVA a PFA Simeanu Adrian, în timp ce „evaluatorul de casă” al combinatului, Dan Nistor Niţescu, va face evaluarea pentru a patra oară în ultimii opt ani activele Fortus, oferta sa fiind de 35.000 euro cu TVA inclusă.

 
„Este o lovitură această veste”
 
În schimb, dintr-un raport publicat de fostul administrator judidiar Management Reorganizare Lichidare pe 28 septembrie, fusese selectată deja o ofertă privind evaluarea patrimoniului Fortus, câştigătorul GMT Evaluări SRL oferind un preţ de 10.000 lei fără TVA. MRL solicitase conducerii Fortus o serie de documente pentru a începe lucrarea de evaluare, însă acestea nu au fost oferite, MRL şi-a pierdut calitatea de administrator judiciar, astfel că noul administrator a supus aprobării creditorilor oferta lui Niţescu. „Este o lovitură această veste, având în vedere experienţele anterioare ale Fortus cu domnul Niţescu. Conform unei sentinţe definitive a Curţii de Apel Târgu Mureş, administratorii judiciari de la Fortus aveau obligaţia să recupereze de la SIGMA IPURL suma de 396.000 lei plătită domnului Niţescu şi doamnei Liliana Galiţa fără să ceară acordul Comitetului Creditorilor, iar din cunoştinţele mele de mic acţionar, aceşti bani nu au ajuns înapoi la Fortus. Apoi, diferenţele mari dintre valorile pe care domnul Niţescu le-a dat patrimoniului combinatului prin rapoartele de evaluare au ridicat mereu semne de întrebare”, a comentat, ieri, Florin Rugină, mic acţionar la Fortus. Prima evaluare efectuată la Fortus de Niţescu datează din cursul anului 2009, când a constatat că patrimoniul combinatului valorează 92,4 milioane euro, cursul valutar folosit fiind cel din 12 august 2008 (3,5570 lei), respectiv o valoare de 328 milioane lei. În martie 2010, Niţescu a realizat un nou raport, estimând valoarea de piaţă a combinatului la  336,6 milioane lei fără TVA (curs euro 31 martie, 82,3 milioane euro). La nici o lună distanţă, administratorul judiciar al Fortus de atunci, Sigma IPURL, fără a prezenta o selecţie de oferte, a solicitat şi firmei CS Invest Consulting o evaluare, care să ajute la întocmirea planului de reorganizare. Pentru această firmă, valoarea de piaţă a bunurilor Fortus era de 64,7 milioane euro (268 milioane lei) în eventualitatea continuării activităţii şi de 32,6 milioane de euro (135 milioane lei) în ipoteza încetării activităţii, respectiv lichidare.
 
Sprijin pentru oferta lui Niţescu
 

Acelaşi Dan Niţescu avea să evalueze din nou patrimoniul combinatului în 2013, când a stabilit o valoare de piaţă de 846 milioane lei (192 milioane euro), sumă de 2,5 ori mai mare decât la precedenta expertiză. Valoarea dată de Niţescu a fost cel puţin ciudată având în vedere că piaţa imobiliară scăzuse faţă de 2008-2009 şi din patrimoniul combinatului dispăruseră active de 1,85 milioane de euro, în urma valorificării la licitaţii. Niţescu a primit pentru acest serviciu 190.000 lei, inclusiv TVA şi costuri pentru alte taxe, în timp ce activele Fortus nu au prezentat deloc interes pentru ofertanţi din cauza preţurilor foarte ridicate, stabilite în baza raportului lui Niţescu. În afara acestor contracte „bănoase”, Niţescu a mai primit 3.000 lei fără TVA în 2012 pentru a evalua nişte maşini unelte şi 900 lei anul trecut pentru a evalua nişte mese de trasaj. Totodată, în primăvara anului trecut, deşi administratorul judiciar trimiseseră cereri de ofertă pentru evaluare de la Darian DRS, KPMG şi Colliers, a primit oferte de la Darian şi Dan Nistor Niţescu. Ulterior, printr-o adresă, directorul Gheorghe Chişcă a militat ca evaluarea să fie făcută de cei doi evaluatori în consorţiu, chiar dacă oferta lui Niţescu era mai slabă şi financiar şi ca timp de execuţie.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri