Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cu ajutorul cimitirelor, fiecare ieșean are 35 mp de spaţii verzi

GALERIE
spatiu verde iasi
  • spatiu verde iasi
- +

Dacă nu am ţine cont de pădurile de la marginea municipiului şi de cimitire, rămân 16,5 mp de spaţiu verde pe cap de ieşean, sub norma impusă de lege (26 mp/locuitor) 

Ieşenii beneficiază, pe hârtie, de o suprafaţă de spaţiu verde superioară celei impuse de lege. Noul Plan Urbanistic General (PUG) prezintă în premieră suprafaţa de spaţiu verde existentă la nivelul municipiului Iaşi, aşa cum a rezultat aceasta din Registrul de Spaţii Verzi, un document în curs de elaborare la nivelul Primăriei. Potrivit sursei citate, suprafaţa totală a spaţiilor verzi ajunge la 1.041 ha.

Proiectanţii PUG iau în calcul populaţia oficială a Iaşului, cea dată de recesământul din 2011, şi precizează că fiecărui ieşean îi revin 35,85 mp de spaţiu verde. Această valoare este superioară normei impuse de lege (26 mp/cap de locuitor). Dar, din suprafaţa menţionată, 562 ha reprezintă păduri şi spaţii verzi din cimitire, care se află la periferia oraşului. Astfel, în zonele cu o densitate mare de locuitori, fiecărui ieşean îi rămân circa 16,5 mp de spaţiu verde.

În varianta iniţială a PUG, suprafaţa spaţiului verde era de 22,45 mp/cap de locuitor, dar aceasta a suferit modificări în urma cartografierii întregului oraş în cadrul proiectului privind întocmirea registrului de spaţii verzi. „Până acum nu a existat un registru care să clarifice suprafeţele ocupate cu spaţii verzi de pe raza municipiului”, a explicat ieri viceprimarul Radu Botez. Registrul de Spaţii Verzi va fi finalizat anul viitor şi este executat de Eterra Map SRL, cu care Primăria a semnat un contract în decembrie 2015. Potrivit variantei finale a PUG, din cele 1.041 ha cele mai mari suprafeţe sunt ocupate de păduri de agrement (471,4 ha) şi spaţii verzi din parcuri, grădini publice, baze de agrement (441,7 ha), urmate de zonele verzi din cimitire (91,6 ha), din terenuri de sport (17,2 ha), din locuri de joacă (8,1 ha), zone compacte de vegetaţie (6,9 ha), amenajări floricole (3 ha) şi spaţii verzi la plajă şi ştrand (1,1 ha).

Registrul de Spaţii Verzi va fi finalizat în cursul anului 2017 şi va putea fi accesat de publicul larg în mediul online, printre informaţiile care urmează să fie disponibile urmând a se număra inclusiv numărul total de arbori din municipiu. 

Deficienţe ale spaţiilor verzi 

În PUG sunt nominalizate şi mai multe aspecte nefavorabile cu privire la spaţiile verzi de pe raza oraşului. Unul dintre acestea face referire la starea deficitară a spaţiilor verzi existente cu precădere în interiorul cartierelor Alexandru cel Bun, Dacia şi Nicolina. Proiectanţii planului urbanistic mai nominalizează nivelul de poluare local peste cotele admise (trafic auto intens), regimul juridic incert al unor spaţii verzi, lipsa rezervelor de teren aflate în proprietate publică pentru amenajarea de noi parcuri şi distribuţia neomogenă a spaţiilor verzi în oraş.

În PUG sunt propuse noi parcuri în Cicoarei, Viticultori, Moara de Vânt şi Gara Centrală, în timp ce terenurile virane din cartiere ar urma să fie amenajate ca spaţii verzi. Altedeficienţe precizate fac referire la arbori îmbătrâniţi şi bolnavi, arbori care prezintă leziuni cauzate de intervenţia omului, precum şi urmări ale acţiunii nocive ale unor fenomene atmosferice. De asemenea, sunt amintite rădăcinile neextrase ale unor arbori tăiaţi, nerespectarea în anumite cazuri a distanţelor minime de plantare, inserţia aleatorie a unor plantări cu trandafiri, asocierea neinspirată a unor specii de arbori şi arbuşti, precum şi aglomerarea în acelaşi cadru vizual a unor grupări contrastante de arbori şi arbuşti cu o mare diversitate de talii, forme, colorit, în defavoarea echilibrului şi armoniei.  

Aspecte pozitive la spaţiile verzi 

În schimb, primul aspect favorabil constă în „cadrul natural valoros şi diversificat, cu un important aport ecologic şi factor de atractivitate turistică pentru oraş”. Alte lucruri pozitive menţionate fac referire la existenţa unor arii protejate, a unor parcuri dendrologice şi a unor păduri folosite pentru agrement, a coridorului verde generat de albia râului Bahlui şi a unor suprafaţe mari de teren neutilizate sau slab utilizate care pot fi transformate în parcuri. Nu în ultimul rând, alte două aspecte pozitive identificate de proiectanţi constau în folosirea pe scară redusă a pesticidelor şi a îngrăşămintelor chimice, precum şi dezvoltarea unor noi activităţi productive (domeniul IT, de exemplu) care au un impact minim asupra mediului înconjurător.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri