Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce e bine să fii IT-ist la Iaşi. Iată beneficiile

GALERIE
Endava_Iasi_2015
  • Endava_Iasi_2015
- +

Dacă în primii ani de „boom” ai industriei IT la Iaşi pachetul salarial oferit angajaţilor era definitoriu pentru alegerea unei companii în defavoarea alteia, acum lucrurile s-au mai schimbat.

Asigurarea medicală, posibilitatea de perfecţionare în varii tehnologii, teambuilding-urile ori chiar locaţia companiei într-un mediu social dinamic sunt doar câteva dintre beneficiile urmărite de IT-iştii ieşeni. „Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu reprezentanţii mai multor companii de profil din clădirile United Business Center din ansamblul Palas pentru a vedea care sunt astăzi, atât pachetele extra-salariale oferite salariaţilor din industria fără fum a Iaşului, cât şi criteriile după care se ghidează şefii acestor companii când aleg o locaţie.

„În ultimii ani, aşteptările candidaţilor cu privire la un loc de muncă s-au schimbat. Astfel, ceea ce contează pentru un candidat nu mai este strict legat de pachetul salarial şi perspectivele de dezvoltare profesională pe care le oferă compania angajatoare. Deosebit de important pentru ei este cultura organizaţională, cu tot ceea ce implică aceasta: echipamente de lucru performante, birou propriu, spaţiu de recreere, acces la restaurante, politicile organizaţionale, atmosfera de la birou, cât de bine reuşesc să comunice cu superiorii şi colegii, stabilitatea companiei, training-urile şi teambuilding-urile oferite de companie”, au remarcat oficialii eMAG, companie prezentă în cladirea UBC 4. Totodată, pe lângă aceste aşteptări, angajaţii din domeniul IT au ridicat ştacheta şi mai sus, au mai adăugat aceştia. Astfel, viitorii angajaţi din acest sector pun mare preţ pe brandul şi mărimea companiei, vechimea ei pe piaţă, proiectele şi tehnologiile pe care le vor folosi, cât de inspiraţionali sunt team leaderii care şi vor coordona. De asemenea, flexibilitatea programului şi balanţa muncă-timp personal sau distanţa până la sediul companiei sunt alte criterii importante în alegerea unui angajator.

Când vine vorba de beneficiile extra-salariale, actualii angajaţi din IT-ul ieşean sau candidaţii pentru un asemenea post caută îndeosebi o companie care să le ofere training-uri şi certificări pentru a se perfecţiona pe una mai mai multe tehnologii. Pe lângă asigurarea acestui deziderat, compania eMAG le organizează IT-iştilor teambuilding-uri, dar şi diferite petreceri tematice. Plata asigurării medicale, reduceri pentru abonamentul la sală, discount-uri ori vouchere pentru diferite produse şi servicii sunt alte beneficii acordate de eMAG angajaţilor săi de la Iaşi.

Alte companii spun că potenţialul de dezvoltare şi creştere profesională sunt la fel de ademenitoare pentru viitorii angajaţi precum şi pachetul salarial şi celelalte beneficii. „Aş spune că pachetul salarial cântăreşte la fel de mult ca şi celelalte beneficii extra-salariale, în special în domeniul de IT. Partea financiară însă nu primează în faţa mediului de lucru, a potenţialului de dezvoltare şi creştere profesională sau în faţa naturii proiectelor pe care ar putea lucra”, cred oficialii de la Iaşi ai companiei Optymyze din UBC 3. O perspectivă similară se manifestă şi la Endava. „Importanţa acordată de candidaţi pachetului salarial scade pe măsură ce creşte interesul pentru oportunităţile de învăţare şi dezvoltare, care vin să răspundă nevoilor generaţiei Y de a arde etapele şi de a se îndrepta rapid către poziţii de leadership. Într-un mediu în care suntem hyper-conectaţi la tehnologie, barierele dintre viaţa personală şi cea profesională se estompează, iar cei care sunt în căutarea unui loc de muncă urmăresc din ce în ce mai mult job-uri flexibile, atât în ceea ce priveşte programul, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea în care îşi pot face treaba de zi cu zi”, ne-au declarat reprezentanţii Endava. „Tinerii vor în primul rând recunoaşterea meritelor şi par să aibă din ce în ce mai puţină răbdare, vor feedback imediat şi avansări cât mai dese”, spun şi cei de la Optymyze.

Pe de altă parte, actualii angajaţi, dar şi viitorii candidaţi la un post în IT pun mare preţ şi pe amplasamentul companiei, astfel că şi conducerile diferitelor societăţi de profil au căutat să le îndeplinească acest deziderat. Totuşi, sunt şi alte aspecte care determină căutarea celor mai bune soluţii la o locaţie: costul chiriei, facilităţile oferite (locuri de parcare incluse în pachet, dotările spaţiului, aspectul exterior, conexiunile cu mijloacele de transport in comun), sunt foarte importante, spun oficialii eMAG. “Având în vedere că piaţa IT este una deosebit de competitivă şi bătălia pe talente este mare, în decizia pentru închirierea unui spaţiu contează mult ca locaţia şi spatiul de lucru să fie attractive, pentru că ele vor conta mai apoi în atragerea şi retenţia specialiştilor”, au subliniat aceştia. Reprezentaţii Optymize au ţinut să precizeze că spaţiul a ajuns să fie printre puţinele lucruri prin care se mai pot diferenţia firmele din IT, restul beneficiilor fiind aproape identice. „Apropierea de un mall ori supermarket, parcarea subterană, apropierea de un centru medical sunt lucruri care pot face diferenţa. De asemenea, amenajarea unui spaţiu cât mai aerisit, amenajarea unor zone de recreere sunt lucruri care fac diferenţa. Noi am alocat în medie 10 mp/angajat, avem o sală de tenis de masă separată, o mica sală de sport, o sală de prezentări în care încap 200 persoane”, au afirmat oficialii de la Iaşi ai companiei Optymyze.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri