Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Autorităţile judeţene au făcut ieri inventarul lipsurilor din învăţământul ieşean

Debut prost de an şcolar în judeţul Iaşi. 18 şcoli stau să se dărâme peste elevi

GALERIE
camelia gavrila1
  • camelia gavrila1
- +

Camelia Gavrilă, şefa ISJ, a mai cerut deblocarea a măcar 72 de posturi: „Ne confruntăm cu o lipsă acută de personal didactic auxiliar şi nedidactic. Avem în total 153 de posturi vacante“

Doar o şcoală din 20 nu a primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru noul an şcolar. La jumătate din şcolile din judeţ însă, lucrările de reabilitare se află încă în derulare, iar 18 şcoli se află într-o stare avansată de degradare. Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Camelia Gavrilă, a prezentat ieri situaţia învăţământului ieşean cu două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar. „Ne confruntăm cu o lipsă acută de personal didactic auxiliar şi nedidactic. Avem în total 153 de posturi vacante. În 81 de cazuri s-a reuşit găsirea de soluţii la nivelul şcolilor, dar avem nevoie de deblocarea a măcar 72 de posturi. Învăţământul nu se face doar cu profesori. Sunt necesare şi femei de serviciu, trebuie şi muncitori calificaţi”, a declarat Gavrilă.

Lista lipsurilor din învăţământ cuprinde 30 de microbuze pentru transportul elevilor la şcolile izolate din judeţ. Un număr de 15 microbuze au fost primite în cursul acestei luni, cele 30 încă necesare fiind aşteptate abia spre sfârşitul anului calendaristic. De asemenea, mediatorii romi lipsesc tocmai din localităţi cu populaţie ţigănească numeroasă, cum sunt Podu Iloaiei, Moţca, Mironeasa sau satul Crucea din comuna Lungani. În cazul unui număr de 18 şcoli din judeţ fie nu s-au mai făcut lucrări de reabilitare de mult timp, fie lipsesc sălile de sport sau terenurile de sport. Pe aceasă listă se află şi unităţi din municipiul Iaşi. Astfel, şcoala  generală „Ion Simionescu” din zona Mircea cel Bătrân nu dispune de un teren de sport propriu, iar şcoala „Titu Maiorescu” nu are o sală de sport.

În cazul liceului „Vasile Alecsandri”, lipseşte atât terenul, cât şi sala de sport. Un număr de 127 de unităţi şcolare se află încă în şantier, lucrările de reabilitare nefiind finalizate. „În niciunul din aceste cazuri nu ne putem aştepta la sprijinul primăriilor, care au şi ele destule alte probleme de rezolvat. Ne bazăm pe viitoarea accesare a unor fonduri europene sau pe includerea şcolilor într-un program naţional de investiţii”, a spus Gavrilă. Nici situaţia celor 16 grădiniţe aflate în construcţie nu este cu mult mai bună, existând fonduri doar pentru cele din Frenciugi - Drăguşeni şi Mânzăteşti - Ungheni. În municipiu, în zone precum Centru, Nicolina sau Păcurari se resimte o criză acută de locuri în grădiniţe. Şi cifrele referitoare la autorizaţiile sanitare de funcţionare sunt doar parţial pozitive. Astfel, din 227 de şcoli cu personalitate juridică, 212 au autorizaţii de funcţionare.

Statistica arată însă altfel, dacă se iau în calcul clădirile care aparţin de şcoli, nu doar sediul central al acestora. Astfel, din 873 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ, un număr de 118 nu au primit autorizaţii din partea Direcţiei de Sănătate Publică din cauza lipsei apei, a instalaţiilor sanitare sau a reparaţiilor în curs. Niciuna din şcolile lipsite de autorizaţie de funcţionare nu va fi însă închisă. „Practic, în cazul acestora, noi nu ne asumăm nicio răspundere în cazul unor evenimente neplăcute. Nu vrem ca procesul de învăţământ să aibă de suferit. Dacă ar fi să aplicăm legea până la ultimul paragraf, multe şcoli ar trebui închise. Preferăm să solicităm aplicarea unor măsuri de îndreptare a situaţiei şi căutăm soluţii punctuale. Se mai supără doamna Gavrilă, ne mai încruntăm noi...”, a spus şeful DSP, Lucian Indrei. Una din soluţiile aplicate în cazul şcolilor care nu dispun de apă curentă este utilizarea de butoaie cu apă pentru spălat şi de aparate de distribuire a apei, pentru băut.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri