Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Despre popularitate

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

Un intelectual aparţinător incontestabil al elitei culturale istorice din România pătrunde, iată, în mentalitarul popular, pentru ceea ce este el de fapt, o minte strălucită, şi nu pentru elemente colaterale. Ne aflăm în faţa unei premiere (absolut pozitive!) şi ar fi bine să o preluăm ca atare. Poate că nu e chiar totul pierdut pe meleagurile mioritice.

Am primit recent pe e-mail un banc. Înainte de orice comentariu, îl transcriu mai jos şi pentru dumneavoastră: „Klaus Iohannins merge solemn în vizită la Regina Elisabeta a II-a. Impresionat de autoritatea suveranei, dar şi uşor complexat de slăbirea drastică a încrederii românilor în capacităţile lui administrative, o întreabă pe gazdă 'Majestate, cum reuşiţi, după atâtea decenii, să menţineţi un leadership de nivel înalt?' 'Nu complicat', răspunde şefa monarhiei britanice, 'mă înconjor de persoane inteligente.' 'Şi cum vă daţi seama că sunt inteligente?' 'În funcţie de răspunsurile pe care le dau întrebărilor mele. Să vă arăt!' Regina ia telefonul şi-l sună pe David Cameron. 'Bună ziua, domnule prim-ministru.' 'Bună ziua, Majestate!' 'Domnule Cameron, răspundeţi-mi, vă rog, la o întrebare!' 'Cu plăcere, Alteţă!' 'Părinţii dumneavoastră au un copil. Acesta nu este nici fratele, nici sora dumneavoastră. Cine ar putea fi?' 'Păi, Majestate, nu există decât un singur răspuns - acel copil sunt chiar eu.' Revine Iohannis încântat la Bucureşti şi primul lucru pe care îl face este să-l cheme pe consilierul Mihalache (anecdota, se pare, e mai veche, însă, să recunoaştem, atât anacronismul discret Cameron, cât şi anacronismul brutal Mihalache au farmecul lor, desigur, fiecare din motive diferite, motive pe care nu le voi mai detalia aici, întrucât le intuiţi, cu siguranţă, şi dumneavoastră singuri, n.m.!).

'Mihalache, am o întrebare pentru tine.' rosteşte, gnomic, Klaus cel Sobru. 'Sigur, domnule preşedinte. Vă ascult.' 'Mihalache, părinţii tăi au un copil care nu e nici fratele, nici sora ta. Cine este acest copil?' După câteva minute de frământări, Mihalache spune învins 'Domnule preşedinte, mi se pare foarte grea întrebarea. Vă rog să-mi permiteţi să mă gândesc o vreme la ea!' Iohannis îi acordă timpul solicitat, iar Mihalache îşi convoacă toţi subalternii în regim de urgenţă, punându-i la treabă. Cine ar putea fi copilul? După ore de brainstorming, linişte desăvârşită şi stingherită. Nimeni nu are nici o soluţie la îndemână. 'Lucrez cu nişte bombalăi.' conchide trist Mihalache. Trebuie să apelez la cel mai deştept om din România, adică la Andrei Pleşu!' Îl sună Mihalache disperat pe autorul celebrei cărţi Minima moralia şi îl conjură 'Stimate domnule Pleşu, ajutaţi-mă, vă implor, la o întrebare de logică! Dacă părinţii dumneavoastră au un copil care nu vă e nici frate, nici soră, cine poate fi el?' 'Nimic mai simplu!' observă Andrei Pleşu. 'Copilul sunt chiar eu.' Aleargă Mihalache fericit la administraţia prezidenţială şi îi strigă agitat principalului locatar al Cotroceniului 'Domnule preşedinte, domule preşedinte, am găsit răspunsul! Copilul despre care vorbeaţi este Andrei Pleşu!' Iohannis se strâmbă cu dezgust şi zice 'Eşti idiot, Mihalache, ca şi ceilalţi consilieri de altfel. Copilul e David Cameron.'”

Vă veţi mira poate, dar consider bancul interesant nu pentru Iohannis sau Mihalache, ci pentru Andrei Pleşu. Să mă explic! Filozoful povestea într-un articol, cu farmecul său inegalabil, cum a fost sunat, într-o bună zi, de o doamnă care, politicoasă, l-a invitat la un botez (ori la o nuntă, nu-mi mai amintesc exact) celebrat(ă), în săptămânile următoare, în familia sa. Pleşu s-a arătat complet descumpănit. Nu avea nici în clin, nici în mânecă cu interlocutoarea, darămite cu membrii clanului ei. A întrebat nedumerit în ce calitate trebuia să vină. De invitat obişnuit, a răspuns doamna. De comesean distins şi cunoscut. Lumea ar fi fost încântată şi, neîndoios, onorată să-l aibă drept conviv. Exoticul episod i-a prilejuit lui Andrei Pleşu un comentariu spumos. Între altele, a observat că, mai nou, diverşi concetăţeni au tendinţa de a-l percepe, dacă nu în postură, măcar în funcţiune, cum ar veni, de manelist sau, oricum, de prestator de servicii de entertainment - cum să-i spunem? - intelectual. Simpla lui prezenţă la un eveniment ar acoperi, pesemne, o zonă de „divertisment” rezervată artiştilor populari. Nu am subliniat întâmplător termenul „popular”. Dincolo de nefirescul situaţiei, eu aş remarca aici un fenomen plin de semnificaţii, corelat şi cu anecdota relatată mai sus. Un intelectual aparţinător incontestabil al elitei culturale istorice din România pătrunde, iată, în mentalitarul popular, pentru ceea ce este el de fapt, o minte strălucită, şi nu pentru elemente colaterale.

Ne aflăm în faţa unei premiere (absolut pozitive!) şi ar fi bine să o preluăm ca atare. Poate că nu e chiar totul pierdut pe meleagurile mioritice. Speranţa îmi vine şi dintr-o discuţie pe care am avut-o, la un concurs academic bucureştean, cu minunata scriitoare şi universitară timişoreană Adriana Babeţi. Mi-a spus Domnia-Sa că fusese copleşită de emoţie auzind un vers dintr-o manea locală, care făcea referire la ea şi la faimoasele sale amazoane. „Mai mare popularitate decât asta nu poate primi un scriitor!” a concluzionat doamna Babeţi. Cred că avea perfectă dreptate.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri