Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dezmăț cu banii în serviciile secrete. Șase șefi, urmăriți de DNA pentru deturnare de fonduri și delapidare

GALERIE
Rareş Văduva dipi
  • Rareş Văduva dipi
- +

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale împotriva a şase şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Rareş Văduva, Gheorghe Nicolae, Gelu Oltean, Nelu Zărnică, Gheorghe Popa şi Ioan-Dorin Popa - pentru infracţiuni precum deturnare de fonduri, fals intelectual, abuz în serviciu, delapidare, potrivit News.ro. 

Actualul şef a DIPI, Rareş Văduva, care ar urma să fie schimbat din funcţie de către premierul Dacian Cioloş, în cursul zilei de luni, este acuzat deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.
 
"În cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Văduva Rareş a schimbat destinaţia legală a sumei totale de 13.476,22 lei, alocată instituţiei pentru cheltuieli operative, banii fiind îndreptaţi către cheltuieli de protocol", susţin procurorii.
 
DNA mai arată că necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în fals.
 
"În acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitată printr-un raport, de suspectul Zărnică Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareş a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI. Astfel a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice", susţin anchetatorii.
 
Procurorii DNA mai arată că, în cursul anului 2016, Rareş Văduva, în calitate de secretar de stat în cadrul DIPI, "a refuzat să declanşeze procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016 (în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea, n.r.) al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăţia persoanelor inculpate în respectiva cauză penală".
 
În ceea ce îl priveşte pe fostul şef al DIPI Gelu Oltean, acuzat de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, anchetatorii arată că, în cursul anului 2014, acesta şi-a însuşit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative.
 
"Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI nivelul de clasificare «secret», a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale", susţin procurorii.
 
DNA îl acuză şi pe Gheorghe Popa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI) de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată şi delapidare.
 
"În cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, şi-a însuşit suma de 1.500 lei. Totodată, în aceeaşi perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinaţia legală a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituţiei pentru cheltuieli operative", arată procurorii. Popa ar fi înregistrat documentele drept "secrete", pentru a-şi ascunde faptele.
 
De asemenea, procurorii îl cercetează pe Ioan-Dorin Popa, comisar şef, la data faptelor şef adjunct Diviziune administrativă a DIPI, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.
 
"Suspectul Popa Ioan-Dorin, având calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, prin aprobarea unui număr de 100 de rapoarte înregistrate la DIPI în anul 2014, a schimbat, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol şi pentru înzestrarea instituţiei - cheltuieli care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinaţia legală a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate instituţiei pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta şi-a însuşit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea şi delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI", susţin procurorii.
 
Anchetatorii mai arată că, folosind acelaşi mod de operare, în cursul anului 2015, Gheorghe Nicolae şi-a însuşit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru aceasta, în patru rapoarte, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative.
 
"Printr-o dispoziţie emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale DIPI de a asigura respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate şi de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative", arată DNA.
 
Pentru fapte similare, Gheorghe Nicolae şi Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată într-un dosar din care a fost disjunsă prezenta cauză, precizează procurorii.
 
Luni, la DNA au fost audiaţi comisarul-şef Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne şi doi foşti şefi ai DIPI - comisarul-şef Gelu Oltean şi comisarul-şef Nicolae Gheorghe.
 
Rareş Văduva este la conducerea DIPI din luna februarie, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea acestui departament, alături de adjunctul său Nelu Zărnică, cei doi fiind puşi sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în dosarul legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor.
 
Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. În acest dosar, Nicolae Gheorghe a fost trimis în judecată alături de Gabriel Oprea. Gelu Oltean a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (actualmente departament) din cadrul MAI până în anul 2014.
 
În 2 martie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au pus sub învinuire pe Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor şi fost vicepremier pentru securitate naţională, acuzaţia care i-a fost adusă fiind de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, fostul ministru al Internelor a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protecţiei demnitarilor". Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei. Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri