Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Din cauza indiferenţei autorităţilor locale 3.500 de ieşeni păşesc cu spaimă pe stradă

GALERIE
trecere pietoni
  • trecere pietoni
- +

Membrii unei comunităţi din Iaşi sunt ca şi sechestraţi în case, de frica de a ieşi în public, sau apelează la mila apropiaţilor şi trecătorilor pentru a ieşi pe străzi. Cei 3.500 de nevăzători din judeţ, dintre care cei mai mulţi din municipiul Iaşi, aşteaptă mila autorităţilor pentru a reinstala sistemele de sonorizare la câteva treceri de pietoni extrem de folosite de ei. Numai în munici­piul Iaşi există 1.200 de nevăzători, iar aceştia au spus că au nevoie de aceste sisteme acustice, de care depind foarte mult. Reprezentanţii Primăriei Iaşi păstrează discreţia faţă de acest subiect, deocamdată. 

De asemenea, la şcoala de nevăzători din Târgu Frumos, situată pe marginea drumului european ce trece prin localitate, învaţă peste 100 de elevi cu deficienţe de văz, care nu pot ieşi din curtea şcolii, pentru a-şi cumpăra ceva dulce de la chioşcurile de vizavi, sau pentru orice altceva, deoarece singurul sistem de sonorizare de aici „a tăcut“ de câţiva ani, iar primăria nici măcar nu are habar de acest lucru. La Paşcani, deşi în oraş şi în împrejurimi trăiesc circa 500 de oameni cu handicap de vedere, nici măcar nu s-a pus problema vreodată ca să fie cumpărate astfel de sisteme, măcar la cele mai aglomerate treceri de pietoni. O organizaţie neguvernamentală din Iaşi, Asociaţia pentru Protecţia Rutieră „Worldstreet“, a redactat un memoriu adresat Primăriei Iaşi, Prefecturii Iaşi, Consiliului Judeţean Iaşi, cât şi Primăriei Târgu Frumos, pentru instalarea acestor sisteme atât de utile celor în cauză. Puţinele răspunsuri primite nu sunt deloc încurajatoare.

În Iaşi există 40 de sisteme, dar nu funcţionează

În municipiul Iaşi, în anul 2009, Primăria Iaşi a cumpărat, printr-un proiect, 40 de sisteme de sonorizare pentru nevăzători. Acestea au fost montate în mai multe puncte din oraş. După aproximativ doi ani, acestea au fost demontare, în parte datorită implementării controversatului program de management al traficului, cât şi datorită numeroaselor solicitări ale ieşenilor care locuiau în preajma intersecţiilor unde fuseseră montate aceste sisteme acustice. Aceştia s-au plâns că erau de­ranjaţi de zgomotul făcut de instalaţii. Totuşi, acestor instalaţii le poate fi micşorat volumul, iar pe timpul nopţii sistemele pot fi chiar oprite. Cei de la filiala ieşeană a asociaţiei nevăzătorilor au spus că aşteaptă de ani buni ca aceste sisteme să fie montate din nou, măcar în municipiul Iaşi. „Filiala jude­ţeană Iaşi a fost consultată de către Pri­măria Iaşi în vederea montării sema­foarelor cu dispozitive acustice venind în sprijinul nevăzătorilor de a traversa în si­guranţă intersecţiile din oraş. Au fost montate acele semafoare pe bulevardul Păcurari, la intersecţia cu Aleea Cimiti­rului Evreiesc, la Moara de Foc, în zona Gării Iaşi, la Spitalul Spiridon, la Ţes­tura, la Minerva, Spitalul de Recuperare Iaşi, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi la intersecţia din Tudor Vladimirescu. În ceea ce priveşte demersurile noastre către Primă­ria Iaşi, vă pot spune că am depus adresă, şi am primit răspuns că, în momentul în care se termină modernizarea oraşului şi reparaţiile la străzile şi bulevardele din oraş, semafoarele respective vor fi repuse în funcţiune. Ceea ce nu s-a întâmplat nici până la această oră. Conform Legii 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, instituţiile publice au obligaţia de a lua o serie de măsuri pentru accesul persoa­nelor cu deficienţe de vedere. Important este că se tratează cu indiferenţă unele problele ridicate de persoanele cu handicap, şi consider din partea autorităţilor locale un dispreţ total faţă de aceste persoane“, a precizat Costel Şoldan, preşedintele filialei Iaşi a Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Reprezentanţii Primăriei Iaşi au precizat doar că aceste sisteme există. „Sunt achiziţionate 40 de sisteme pentru nevă­zători“, ne-a transmis Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Singurul liceu de nevăzători din Moldova nu are instalaţie la poartă

În oraşul Târgu Frumos, la Liceul Special „Moldova“, învaţă peste 100 de copii cu deficienţe de vedere. Aceştia, până în urmă cu câţiva ani, beneficiau la maximum de o singură instalaţie acustică, montată la semaforul de pe partea şcolii cu Drumul European E 583. Acest drum este unul dintre cele mai aglomerate din tot judeţul. Reamintim că fostul director adjunct al liceului, el însuşi nevăzător, şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să traverseze o trecere de pietoni aflată în apro­pierea şcolii. Instalaţia sonoră nu mai funcţionează de ani buni, însă Primăria oraşului Târgu Frumos, un oraş mic de altfel, nici nu ştia că acesta este nefuncţional. „Nu funcţionează? Nu ştiam acest lucru. O să vorbesc cu doamna director, să vedem ce putem face în acest sens“, a spus primarul Ionel Vatamanu, în urmă cu două săptămâni. Până în prezent, acesta nu a reuşit să contacteze conducerea liceului.

Noul prefect promite sprijin

La Liceul Special din Târgu Frumos sunt copii care au norocul să fie luaţi zilnic acasă de către părinţi,. Alţii însă nu ies cu lunile din interior. Aceştia fac parte din familii cu posibilităţi financiare limitate, şi sunt luaţi acasă cât mai rar. „Sunt copii norocoşi, care pleacă zilnic acasă. Rar ies din şcoală. Sistemul sonor de la drumul european a funcţionat o perioadă, apoi ori s-a defectat, ori a fost oprit din cauza zgomotului. Funcţiona şi pe timpul nopţii şi de multe ori se jucau la butonul de pornire al semaforului“, ne-a spus, întrebată în legătură cu funcţionarea sistemului, Mar­gareta Pristavu, directorul şcolii. Aceasta speră totuşi ca Primăria din Târgu Frumos să monteze alte asemenea instalaţii în preajma şcolii. Dintre cei care au răspuns solicitării Asociaţiei Worldstreet şi asociaţiei nevăză­torilor a fost noul prefect de Iaşi. Acesta a spus că, deşi nu are autoritatea de a impune acest lucru, va notifica primăriile în cauză să monteze aceste instalaţii pentru nevăzători. „Ştiu cum este pentru nevă­zători, am lucrat în asistenţă socială. Pe­tiţia Asociaţiei Worldstreet şi a nevă­zătorilor a fost înregistrată, şi vom notifica primăriile să întreprindă demersuri în acest sens. Ştiu de situaţia de la Târgu Frumos, poate rezolvăm şi în Paşcani“, ne-a declarat Marian Şerbescu, prefectul Judeţului Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri