Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dintre studenți, profesori și doctoranzi cine credeți că sunt cei mai mari restanţieri la bibliotecă?

GALERIE
carti biblioteca
  • carti biblioteca
- +

Peste 450 de cadre didactice sau persoane înscrise la doctorat sunt înregistrate cu restanţe la BCU. În unele cazuri izolate, s-a ajuns la întârziere de peste zece ani 

Cei mai mari restanţieri ai Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi nu sunt studenţii, ci cadrele didactice, cercetătorii şi doctoranzii universităţilor din capitala Moldovei, care au sute de cărţi nereturnate, de zeci de ani, iar reprezentanţii BCU au ajuns să se lupte să le recupereze de la moştenitori. BCU a emis recent o nouă înştiinţare pentru profesorii care au împrumutat cărţi de la bibliotecă şi care nu le-au mai adus înapoi, fiind vizate peste 450 de persoane care putea împrumuta din arhivele instituţiei de la un la zece cărţi.

Camelia Boca, şefa Serviciului Relaţii cu publicul şi Împrumut interbibliotecar, explică faptul că problema nu este una nouă şi ţine de felul în care funcţionează biblioteca - spre deosebire de studenţi sau terţe persoane, profesorii nu primesc amendă dacă întârzie cu predarea cărţilor şi numai somaţiile periodice le reamintesc de volume. „Studenţii sunt înştiinţaţi la 15 zile întârziere, de două ori, până intră apoi în procesul de «judecată» şi figurează ca restanţieri. Pentru cadrele universitare însă se face o înşiinţare o dată pe an sau la doi ani, fiindcă este foarte mult de muncă. Spre exemplu, ultima avizare trimisă profesorilor a fost acum doi ani - am descoperit că mulţi au uitat, mulţi sunt decedaţi şi au venit soţiile spunând că vor căuta. A fost un procent de recuperare de cam 20% la ultimele înştiinţări“, a declarat Camelia Boca.  

Studenţii se rezolvă la lichidare 

Reprezentanţii BCU Iaşi explică faptul că profesorii împrumută cărţile luate de la bibliotecă mai departe, le pierd, uită de ele şi sunt cazuri în care nu mai au nevoie - în limita a zece împrumuturi odată - să mai ia altele. Însă cu studenţii problema se rezolvă mai uşor fiindcă aceştia au nevoie de avizul bibliotecii pentru a se putea înscrie în licenţă sau disertaţie, pe fişa lor de lichidare trebuind să fie stipulat faptul că ei nu au restanţe la BCU. „În momentul în care vin cu fişa de lichidare, putem să spunem că i-am prins. Pentru o carte împrumutată în urmă cu ani de zile, un student plăteşte tarifele actuale - 27,5 lei amendă şi cartea trebuie înlocuită, fie cumpărată nouă, fie găsită la un anticariat“, a adăugat Camelia Boca.

Conform cifrelor furnizate de BCU Iaşi, există un număr total de 467 de studenţi care nu au returnat cărţile în perioada 2001-2016, însă Camelia Boca explică faptul că vin anual câţiva care au nevoie de diplomă de la universitate şi situaţia se ameliorează. Însă cum studenţii pot lua până la trei volume, putem vorbi de peste 1.000 de cărţi rătăcite, poate definitiv.  

Peste 1.500 de cărţi rătăcite  

În cazul profesorilor, cele 450 de persoane ce figurează ca restanţieri în listele BCU pot avea, teoretic, până la 4.500 de cărţi, fiindcă fiecare cadru didactic are dreptul la zece volume împrumutate. Deşi nu există o situaţie centralizată, reprezentanţii BCU Iaşi estimează că se poate vorbi de peste 1.500, chiar 2.000 de cărţi rătăcite. Iar cele mai vechi fişe de lichidare figurează din anul 1995 doar pentru că atunci s-au introdus datele computerizat, însă, apreciind după nivelul de degradare al fişelor de împrumut, sunt volume împrumutate cu mult înaintea anului 1995. „Mai avem o şansă cu cadrele didactice, pentru că au nevoie de un soi de fişă de lichidare când ies la pensie şi trebuie să figureze că nu au cărţi împrumutate ce sunt nereturnate. Am avut cazuri recent care recent au vrut să iasă la pensie şi nu au putut pentru că au cărţi luate de la noi. Ne spuneau «haideţi doamnă mai repede, vrem să terminăm», «nu contează, n-are importanţă». Păi, dacă au ţinut cartea atâta timp, poate era importantă chiar pentru ei“, a spus Camelia Boca.

Au existat însă cazuri în care dintre volumele împrumutate de ani de zile care erau în exemplar unic la biliotecă, iar dacă au fost oameni care doreau să le ia acasă, exista soluţia unui împrumut de la alte biblioteci din ţară, sau chiar din străinătate, însă taxele de transport au fost suportate de doritori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri