Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ţiganii au pus gând rău monedei bitcoin

GALERIE
DORIN
  • DORIN
- +

Romii au stabilit să-şi facă proprii bani virtuali, denumiţi "lovele". Anunţul a fost făcut de Dorin Cioabă, ales preşedinte al Uniunii Internaţionale a Romilor. Salariul său va fi de 7.000 de euro pe luna. Romii şi-au stabilit şi un Guvern propriu dar n-au găsit persoana potrivită pentru ministerul de Interne.

Autointitulatul rege al romilor de pretutindeni, Dorin Cioabă, proaspăt ales preşedinte al Uniunii Internaţionale a Romilor (IRU) a anunţat ieri, că romii din 37 de ţări, de pe trei continente - Europa, Australia, America - vor avea propria monedă virtuală, numită "lov" de la "lovele", care va echivala, pentru început, cu un euro. Cea mai scumpă monedă însă rămâne pentru romii din toată lumea, galbenul din salbele ţigăncilor. Un galben se cumpără în România cu 500 de euro, potrivit lui Dorin Cioabă. "Vom pleca de la paritatea un lov - un euro şi vom vedea dacă pe urmă va scădea sau va creşte. Oricum, între romii noştri au loc tranzacţii cu acele monede de aur care se cheamă galbeni. Un galben e 500 de euro. Noi lansăm noua monedă virtuală pentru viitor. IRU a trecut pe alt palier, recunoaşterea internaţională. Dacă avem un nou guvern, trebuie să avem şi o nouă monedă", a explicat Dorin Cioabă.
 
Recent, la Sibiu, la congresul extraordinar al IRU, regele Cioabă a fost ales preşedintele romilor. Acesta are dreptul să convoace Guvernul romilor, condus de un premier din Macedonia, şi Parlamentul romilor, condus de un preşedinte din Republica Moldova. În calitate de preşedinte al IRU, Dorin Cioabă are dreptul la o indemnizaţie lunară de 7.000 de euro, iar premierul şi şeful Parlamentului romilor, la câte 5.000 de euro, lunar. "Trebuie să facem rost de bani, de finanţări", a precizat Dorin Cioabă.
Acesta recunoaşte că, deşi conduce o organizaţie mondială, formată din reprezentanţii a 30 de milioane de romi, din 37 de ţări, majoritatea nu îşi plătesc cotizaţia de membru al IRU. Un simplu membru IRU trebuie să plătească o cotizaţie de 10 euro, anual, în schimbul căreia primeşte o "legitimaţie, ca un paşaport". Cel mai mult plătesc liderii de filiale, câte 350 de euro, pe an.
 

Vizită la Casa Albă?

 
Cioabă spune că noua monedă virtuală va intra în circulaţie, după ce romii vor reuşi să fie recunoscuţi ca "o naţiune fără teritoriu." Până atunci, el admite că salariul de 7.000 de euro, lunar, e foarte posibil să nu aibă de la cine să-l încaseze, din lipsa plăţii cotizaţiilor la IRU, aşa că se va mulţumi şi cu bani virtuali. "Lovelele" ţigăneşti se anunţă a fi mult mai ieftine decât bitcoinul, în condiţiile în care acesta din urmă depăşise, încă din ianuarie, pragul de o mie de dolari, după ce producătorul de jocuri pentru social media Zynga anunţase că va începe acceptarea monedei virtuale ca opţiune de plată.
 
Până a avea o monedă virtuală proprie, romii din IRU şi-au propus să aibă propriul Guvern, format din premier şi 12 miniştri. Deocamdată, nu sunt ocupate toate portofoliile, se mai caută spre exemplu ministru de Interne al romilor, care va trebui să fie, printre altele, absolvent de Drept. Din noul Guvern al romilor face parte şi o româncă de etnie romă, Luminiţa Cioabă, mătuşa lui Dorin Cioabă, cunoscută ca autoare de poezii. Din Parlamentul Romilor, de asemenea face parte şi un român de etnie romă, un apropiat al familiei Cioabă, Mihai Ilarie. Parlamentul romilor e format din 37 de parlamentari, câte unul din fiecare ţară membră IRU.
 
Reconfirmat prin vot majoritar ca preşedinte pe următorii patru ani al IRU, Dorin Cioabă şi-a propus să facă o vizită luna următoare la Casa Albă (SUA), unde speră să se întâlnească cu un oficial american, pentru a cere sprijin pentru comunitatea romilor din SUA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri