Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Documente prețioase din Arhiva CNSAS, care îl privesc și pe Regele Mihai, expuse la Iași

GALERIE
Afis Expo ANRP
  • Afis Expo ANRP
- +

Tema expoziției documentare CNSAS este „Întâia manifestație anti-comunistă din România. București, 8 noiembrie 1945”. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 8 noiembrie, de la ora 18:00 în Foaierul Ateneului Tătărași. Intrarea este liberă.

 

„Expoziția pe care o prezentăm este rodul studierii unui număr important de dosare, depozitate în Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Arhivele Naționale Istorice Centrale, lucrări memorialistice și articole de presă, relevante pentru subiectul prezentat, care cuprind documente şi fotografii din timpul desfăşurării manifestaţiei şi a anchetei care i-a urmat. Am ales să expunem un număr cât mai mare de fotografii, sugestive pentru etapele desfăşurărilor de forţe din Piaţa Palatului Regal din Bucureşti”, au precizat curatorii Oana și Mihai Demetriade, ambii cercetători la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Panourile expoziționale surprind, cronologic, etapele importante ale manifestației. Ancheta asupra evenimentelor a fost una deosebit de amplă, dosarul cercetărilor însumând peste 9.000 de file, au precizat cei doi cercetători. „Parcurgerea documentelor relevă fără putință de tăgadă direcționarea sa, omiterea unor declarații importante ale unor martori și exagerarea până la ridicol a altora. Cu toate acestea, la începutul lunii ianuarie 1949 afacerea 8 noiembrie 1945 a fost clasată, din lipsă de probe. Ancheta în acest caz se dovedise o fațadă cu dublu scop: descoperirea potențialului subversiv al partidelor istorice, alături de o vastă operațiune de propagandă, menită acoperirii autorilor crimelor și implicării regimului în deturnarea unei manifestări legitime. În contextul desfășurării grevei regale (care începuse în august 1945), a nemulțumirii crescânde a cetățenilor față de guvernul Petru Groza, impus de sovietici la 6 martie 1945, sărbătorirea Regelui Mihai în Capitală și în alte localități reprezintă primele manifestații anticomuniste, represiunea lor semnificând zodia violentă sub care comunismul înțelegea să se instituie în România”, au transmis curatorii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri