Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

După alegeri (I)

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Mulţi români nu au înţeles cine este, de fapt, Victor Ponta.

Alegerile s-au încheiat, e momentul concluziilor. Klaus Iohannis a obţinut o victorie netă, mai clară decât şi-ar fi închipuit cei mai optimişti dintre susţinătorii săi. Trebuie să mărturisesc că pronosticul meu era altul: o victorie la 3-4 procente pentru Victor Ponta. Aşadar, să încep prin a recunoaşte sportiv ce n-am anticipat.

Ştiam că primarul Sibiului este un foarte bun candidat, pentru că a fi un bun candidat nu înseamnă să spui lucruri geniale sau să ştergi pe jos cu adversarul în dezbaterile televizate. Mai ştiam că d-l Iohannis, venind din afara sistemului, ar fi avut şanse mai mari de a reuni în turul secund diversele componente ale „coaliţiei” anti-PSD sau anti-Ponta. Am scris asta în acest colţ de pagină în numărul din 18 noiembrie 2013, într-o „avancronică” intitulată „Cine şi de ce (II) - Puterea”. Prognozând (nu era greu!) scindarea USL, spuneam atunci că varianta cea mai probabilă era „semnarea certificatului de deces al USL şi încheierea (nu a unui pact de neagresiune, ci a) unuia de agresiune. Pe acest drum, PNL poate porni cu d-l Crin Antonescu sau poate opta pentru alt port-drapel. În rândurile sale există un candidat încă netestat în sondaje, dar care s-a bucurat, constant, de o cotă de încredere rezonabilă. E un politician care nu este prea strâns legat, ca imagine, de prezumtivul rival, d-l Ponta. În cazul unei confruntări dure cu PSD în turul secund, ar putea strânge voturi nu doar dinspre actuala opoziţie de centru-dreapta (poate chiar mai bine decât ar face-o d-l Crin Antonescu), ci şi dinspre segmentele ceva mai sceptice faţă de clasa politică, în general. Este vorba, desigur, despre d-l Klaus Iohannis.”

Aici este necesară o observaţie, pornind şi de la punctele de vedere (corecte!) exprimate de sociologi. Bazinele electorale există, dar ele trebuie coagulate şi mobilizate de politicieni. N-am avut nicio îndoială că demersul d-lui Iohannis îl putea coagula destul de bine pe cel al dreptei şi putea fi atractiv pentru independenţi, dar - cel puţin de la mijlocul lunii septembrie până în ziua turului doi - simţeam că nu se produce o mobilizare suficientă. Ceea ce s-a întâmplat la 16 noiembrie, în primul rând din cauza situaţiei de la secţiile de votare din străinătate, m-a surprins. A fost unul dintre cele mai spectaculoase fenomene electorale din Europa ultimilor douăzeci şi cinci de ani. Aşadar, deşi cred că, în linii mari, am perceput destul de bine tendinţele politice ale acestui an (exceptând faptul că d-l Antonescu nu a renunţat singur la candidatură, ci a fost îndepărtat), nu am intuit anvergura mobilizării populare. „Meritul” acestei mobilizări aparţine în primul rând PSD şi Guvernului României, în frunte cu d-l Victor Ponta.

Campania premierului a avut destule puncte tari, dar a suferit într-unul esenţial: mulţi dintre noi nu am mai înţeles cine este, de fapt, Victor Ponta. Are mai puţină importanţă, aici, dacă şi de ce ne place sau nu de domnia sa. Dar aproape că nu mai ştim despre cine vorbim. Este, oare, tânărul relaxat care promitea să ne aducă o stângă lipsită de crispare, promotoare a drepturilor şi libertăţilor (inclusiv a celor care lezează spiritele conservatoare), deloc temătoare să-şi asume o componentă ideologică inspirată din „noua stângă” occidentală, post-proletară şi deschisă către minorităţi, ecologie, feminism etc.? Sau este conducătorul ce-şi strigă pe bulevard naţionalitatea şi confesiunea (lovind în minoritar) şi se bazează pe reţelele tradiţionale de patronaj? A fost d-l Ponta şeful puterii sau şeful opoziţiei, dacă ţinem cont de modul în care s-a raportat mereu la Traian Băsescu? Poţi fi, în acelaşi timp, susţinător al luptei anticorupţie, dar sceptic faţă de conţinutul ei? E posibil să fii, în acelaşi timp, aliat cu UDMR şi PRM? La patruzeci şi doi de ani, eşti exponentul noului val sau al structurilor înrădăcinate? Poţi fi, simultan, patronul unui discurs media hegemonic, de tip Antena 3 sau România TV, dar şi o vedetă a reţelelor de comunicare moderne şi participative, adesea contestatare, gen Facebook? Iar lista poate continua.

Pe măsură ce înaintam în campanie, românii ajunseseră să afle din ce în ce mai multe despre d-l Iohannis, dar să îl înţeleagă tot mai puţin pe d-l Ponta. Poate că astfel s-a creat mediul propice reacţiei dinaintea turului secund, când suspiciunile de joc incorect în privinţa organizării alegerilor din străinătate au generat frustrare şi au făcut, dintr-o dată, ca şi alte acuzaţii similare să devină credibile. Mulţi cetăţeni din afara „bazinelor” politice au (re)intrat în joc şi l-au sancţionat pe cel cunoscut, dar imprevizibil - deci, în teorie, suspect - votând cu necunoscutul previzibil.   

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri