Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

După doisprezece ani

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

La doisprezece ani de la aderare, ţara noastră a contribuit la mai toate acţiunile derulate de NATO în străinătate şi, în plus, a participat la alte misiuni alături de partenerii occidentali. Va face la fel şi de acum încolo, indiferent cine va câştiga alegerile din acest an sau pe cele din 2019. 

S-au împlinit recent doisprezece ani de la aderarea României la NATO. Ne-am obişnuit cu statutul de membru, susţinerea publică faţă de Alianţă rămâne la cote înalte, consensul în rândul clasei politice este remarcabil. Despre reforma în sectorul de apărare şi despre capacitatea armatei române e preferabil să vorbească specialiştii în domeniu, dar am senzaţia că ţării noastre nu i se pot reproşa prea multe, mai ales în condiţiile situaţiei economice cu care ne-am confruntat. În fine, dar nu în cele din urmă, politica noastră externă s-a adaptat destul de bine exigenţelor de coeziune la nivelul Alianţei şi - să o spunem deschis - leadership-ului american.

Chiar dacă încă nu respectă recomandarea de a aloca 2,38 la sută din PIB pentru cheltuieli militare, România nu mi se pare a fi un „blatist” (free rider) în cadrul Alianţei: o ţară care să beneficieze de bunul creat în comun - securitate - fără a-şi asuma cota corespunzătoare din cheltuieli. Aşadar, dacă ne referim la recenta declaraţie a lui Donald Trump, candidat la preşedinţia SUA, poate că nu ar trebui să ne simţim prea vinovaţi. Situaţia economică este mai dificilă decât în cazul altor ţări, iar România s-a manifestat constructiv în multe alte arene, cu precădere în gestionarea problematicii regionale de securitate. Nu e bine să exagerăm cu lauda de sine, nici să ne supraestimăm impactul - dar cred că nimeni nu a avut de ce să regrete primirea României.

Fac excepţie, probabil, cei pentru care extinderea spre Est, în sine, a fost o decizie proastă. Mulţi dintre ei îşi întemeiază discursul pe abordări teoretice influente şi, până la un punct, convingătoare. Alianţele pe timp de pace, spun ei, sunt mereu pândite de riscuri de malpraxis. Iar în cazul acordurilor implicând un mare număr de state, problemei „blatistului” (amintite mai sus) i se adaugă cea a blocajelor decizionale. Lista obiecţiilor ar putea continua, însă cred că, pentru est-europeni, personalitatea organizaţională şi procedurile bine definite ale NATO reprezintă un avantaj.

Spre exemplu, ştim că în rândul publicului occidental nu există o prea mare dorinţă de tensionare a relaţiilor cu Rusia, de dragul partenerilor est-europeni care simt presiunea Moscovei. E unul dintre motivele pentru care Alianţa se află, astăzi, în dificultate. Dar nu cred că vreun est-european s-ar simţi mai bine dacă în locul NATO, cu birocraţia sa dezvoltată şi cu procedurile sale bine definite, s-ar afla un simplu acord bilateral (sau multilateral) prin care America se obligă să vină în sprijinul unui aliat ameninţat, descurajând potenţialul agresor.

Ne-am simţi cu toţii mai bine dacă opinia publică americană ar fi mai ataşată de proiectul securităţii în Europa de Est - ceea ce nu înseamnă că le putem cere prietenilor de peste Ocean să vadă lucrurile exact aşa cum le vedem noi. Pentru ei, marile probleme de securitate tind să vină din Asia şi Pacific, în timp ce noi suntem preocupaţi mai ales de problematica regională şi ne temem de resurgenţa agresivităţii ruse.

Revenind la declaraţia lui Donald Trump, putem înţelege că pentru magnatul new-yorkez ideală ar fi o lume în care SUA să-şi ia cât mai puţine angajamente formale. De asemenea, observăm tentaţia de a reforma o structură existentă în aşa fel încât ea să-şi poată asuma noi sarcini: în cazul NATO, ar fi vorba de lupta antiteroristă, căreia d-l Trump îi atribuie - şi nu-l putem condamna - un caracter urgent. Însă, aici, apare riscul ca o organizaţie care deja şi-a mărit considerabil portofoliul de sarcini să nu mai dea randament atunci când îi sunt atribuite altele, noi.

Şansele lui Donald Trump de a deveni preşedinte al SUA sunt mici, însă declaraţiile sale ne arată cât de important este ca NATO să fie suficient de rigidă în faţa schimbărilor de stil la Casa Albă. Preocupările legitime ale electoratului american trebuie abordate, pentru că SUA reprezintă puterea dominantă şi ea este cea care îi descurajează pe eventualii agresori. Dar viitorul Alianţei nu poate fi influenţat de intuiţii de moment ale unui lider. Probabil că şi noi, şi alţi parteneri est-europeni vom privi cu ceva mai multă atenţie dezbaterile americane pe tema politicii de securitate şi vom spera în victoria unei linii care să vină în întâmpinarea priorităţilor noastre.

La doisprezece ani de la aderare, ţara noastră a contribuit la mai toate acţiunile derulate de NATO în străinătate şi, în plus, a participat la alte misiuni alături de partenerii occidentali. Va face la fel şi de acum încolo, indiferent cine va câştiga alegerile din acest an sau pe cele din 2019. Cred că încercările externe de a submina coeziunea Alianţei vor eşua, provocând reacţii contrare la nivelul establishment-ului politico-militar. Va fi nevoie, însă, de un dialog mai amplu cu societatea civilă din statele-membre, pentru ca noi să înţelegem mai bine cum funcţionează descurajarea unei eventuale agresiuni. Viitorul summit, programat în luna iunie, ar fi o bună ocazie pentru intensificarea acestui dialog.     

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri