Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

După un preşedinte tăcut, un premier laconic: Un tehnocrat la Palatul Victoria

GALERIE
ciolos
  • ciolos
- +

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost nominalizat de preşedintele Iohannis la funcţia de premier. Intr-o conferinţă de presă comună, cei doi "ardeleni" au fost foarte succinţi în declaraţii. Va sprijini PSD noul Cabinet?

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, ieri, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier. Iohannis a precizat că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi. ”După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie”, a declarat şeful statului. Preşedintele mai a spus că nu poate fi aşteptată revigorarea clasei politice doar din interiorul partidelor. ”A fost o sitiuaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd într-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat ideea, cu foarte puţine excepţii şi am convenit că aceasta este calea corectă până la alegerile parlamentare din 2016”, a adăugat Iohannis.

Se caută 274 de voturi "pentru"

Dacian Cioloş, care a fost prezent la conferinţa de presă a preşedintelui, a fost la fel de laconic în declaraţii ca şeful statului. El a spus că intenţionează să deschidă administraţia guvernamentală spre societate şi să lucreze îndeaproape cu grupurile politice din Parlament pentru "a progresa împreună" pe proiectele ce vor fi propuse. Cioloş a precizat că în perioada următoare se va concentra pe formarea echipei. "Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului şi aş spune, mai precis, între politic şi societate", a spus Cioloş.


Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi. În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minorităţilor naţionale - 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

Dragnea: Acum, toată lumea e în opoziţie

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ieri că partidul va lua o decizie privind Cabinetul Cioloş după ce premierul desemnat va prezenta echipa, programul de guvernare şi modul în care doreşte să colaboreze cu Parlamentul. "Am înţeles că domnul Dacian Cioloş doreşte să formeze un guvern cu oameni neafiliaţi politic. În zilele următoare vom vedea cu ce echipă vine în Parlament şi cu ce program. Când vom vedea aceste lucruri, vom vedea ce poziţie vom adopta", a declarat Dragnea. El a mai spus că PSD este deschis la dialog. "Nu pot şi nu cred că este firesc să spunem dacă votăm pentru sau împotrivă pentru că deocamdată avem doar un nume şi un chip", a mai declarat liderul PSD, la insistenţele jurnaliştilor.


Dragnea a mai spus că va exista o discuţie în interiorul PSD, dar şi în interiorul Coaliţiei. Dragnea a precizat că, în acest moment, în condiţiile în care va fi un guvern tehnocrat, "toată lumea este în opoziţie", iar odată ce premierul desemnat va veni în Parlament se va forma o majoritate parlamentară. Anterior, UNPR a anunţat că va susţine orice propunere făcută de Iohannis.

Cine este Dacian Cioloş

Dacian Cioloş, de profesie inginer agronom, a devenit comisar pentru Agricultură în 2010, ducându-şi mandatul la bun sfârşit în noiembrie 2014. În luna iulie a acestui an, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară. El a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 şi până în decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu, păstrând însă permanent o reputaţie de tehnocrat. Între 2005 şi 2007, Cioloş a fost consilier al ministrului Agriculturii, reprezentând totodată România în comisia specială a Consiliului Uniunii Europene pe tema Agriculturii. Anterior, între 2002 şi 2003, Dacian Cioloş a lucrat pentru Delegaţia Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în România.


Dacian Cioloş este născut în 27 iulie 1969, la Zalău. După absolvirea, în 1987, a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Şimleul Silvaniei, specializarea Horticultură şi Viticultură, a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obţinând diploma de inginer horticultor. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) şi un master ştiinţific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) şi Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri