Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Elevii revin la şcoală: Urmează o perioadă cu teze, evaluări şi examene naţionale

GALERIE
elevi scoala
  • elevi scoala
- +

Elevii revin la şcoală marţi, după vacanţa de primăvară şi ziua liberă de 1 Mai, iar în lunile mai şi iunie vor avea teze şi evaluări, dar şi zile libere de 1 Iunie şi Rusalii. Elevii din clasa a XII-a vor încheia cursurile în 26 mai şi vor da examenul de Bacalaureat din 6 iunie. Elevii din clasa a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie, iar din 19 iunie vor avea probele scrise de la Evaluarea Naţională.

 Pentru ceilalţi elevi, vacanţa de vară va începe în 17 iunie şi se va încheia în 10 septembrie. Vacanţa de primăvară s-a încheiat în 30 aprilie, dar a urmat ziua liberă de 1 Mai, aşa că elevii revin la cursuri marţi, 2 mai.

În semestrul al doilea, elevii vor mai avea liber joi 1 iunie, de Ziua Copilului şi luni 5 iunie, în a doua zi de Rusalii. De asemenea, unităţile de învăţământ vor organiza manifestări specifice în 5 iunie, când este Ziua învăţătorului. În luna mai, elevii de la gimnaziu şi din licee vor da tezele, acesteai trebuind să fie programate cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului al doilea. La două zile două ce vor reveni la şcoală după vacanţă, elevii din clasa a IV-a vor avea evaluarea naţională, în 3 mai la limba română, în 4 mai la matematică şi în 5 mai la limba maternă. Vor urma testările de la evaluarea naţională pentru elevii clasei a VI-a, care vor susţine probe la limbă şi comunicare în 10 mai şi la matematică şi ştiinţe ale naturii în 11 mai. Rezultatele obţinute nu vor fi trecute în catalog, dar vor fi folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare. Şcolile vor anunţa părinţii care sunt rezultatele de la Evaluarea eaţională, ce reflectă stadiul formării competenţelor la limba română, limba maternă şi matematică. Cei care nu au organizat până acum “Şcoala Altfel”, mai pot alege săptămâna de activităţi extraşcolare în perioada 15 mai - 9 iunie. Elevii din clasa a XII-a vor încheia anul şcolar în 26 mai, pentru a se putea pregăti de Bacalaureat, care va începe în 6 iunie.   Şi elevii din clasa a VIII-a vor termina cursurile mai devreme, în 9 iunie, pentru ca din 19 iunie să susţină probele de la Evaluarea Naţională. Pentru ceilalţi elevi, vacanţa de vară va începe în 17 iunie şi se va încheia în 10 septembrie.

Probele de la examenul de Bacalaureat, susţinute din 6 iunie până în 30 iunie

Cursurile pentru clasa a XII-a se vor încheia în 26 mai. Pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat, înscrierile vor avea loc în perioada 22 - 26 mai. Examenul de Bacalaureat va începe cu probele orale şi de competenţe, respectiv limba română (6-7 iunie), limba maternă (8-9 iunie), competenţe digitate (9, 12-13 iunie) şi limbă străină (114-16 iunie). Probele scrise vor începe în 26 iunie cu limba şi literatura română, 27 iunie - limba şi literatura maternă,  28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), 30 iunie - proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.

Probele scrise de la Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a

Elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie şi se vor înscrie la Evaluarea Naţională în 7-9 iunie. Probele scrise vor fi susţinute în 19 iunie la limba şi literatura română, în 21 iunie la matematica şi în 22 iunie la limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate în 26 iunie şi tot atunci pot fi depuse contestaţii, care vor fi soluţionate până în 30 iunie, când vor fi anunţate rezultatele finale. Din acest an şcolar, ponderea mediilor din clasele V-VIII la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale.  Admiterea în liceu se va finaliza în 28 iulie. 

 

 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri