Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Campania „Un pian pentru campion“ a ajuns aproape de final

Elevul navetist, un virtuoz al clapelor, ar putea avea sărbători cu adevărat fericite

GALERIE
Florin Mantaleomul de afaceri Viorel Cozma
  • Florin Mantale
  • omul de afaceri Viorel Cozma
- +

Virtuozul elev Florin Mantale este aproape de a-şi vedea visul cu ochii: pentru pianul său de peste
3.000 de euro s-au strâns până ieri 2.700 de euro. Cel mai nou nume pe onorabila listă a donatorilor: omul de afaceri Viorel Cozma, patronul Conest SA. „Ziarul de Iaşi“ face un nou apel la generozitatea comunităţii, pentru a dona orice sumă în contul elevului navetist, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale, care stă la şcoală până la ora 8 seara pentru că acasă nu are pe ce exersa.

În cea de-a şaptea zi de campanie, pentru pianul lui Florin Man­tale s-au adunat echivalentul a circa 2.700 de euro, bani cu care acesta să-şi poată cumpăra un pian la mâna a doua, dar de calitate, instrument care ar costa, potrivit unei oferte găsite de profesioara lui Florin în Ungaria, peste 3.000 de euro.

Campania „Un gest creş­tinesc în ajun de Crăciun“ a ”Zia­rului de Iaşi” a mai adus pe onorabila listă a celor care au sărit în ajutorul talentatului elev încă un ieşean generos, care a dorit să doneze suma de 1.000 de lei. Este vorba de omul de afaceri Viorel Cozma, patronul societăţii Conest SA din Iaşi. El se alătură astfel unei onorabile liste de ieşeni pentru care sprijinirea unui real talent aflat în dificutate este o faptă potrivită în preajma Naşterii Dom­nului.

Vine la şcoală şi în weekend

Viorel Cozma a dorit să-l sprijine pe Florin deoarece este un elev care merită să primească ajutor său pentru a-şi continua studiul său artistic, fiind un elev de nota 10 la pian, la liceul său, dar şi câş­tigător a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Din pă­cate, însă, pianinape care el repeta s-a stricat şi, fiind veche, nici nu mai putea fi reparată. Din acest motiv, pentru a exersa stătea la şcoală şi până la ora 20 seara, ba chiar venea de la Holboca, unde locuieşte, şi în weekend la şcoală, din acelaşi motiv. Nivelul său artistic era însă peste ceea ce poate oferi o pianină,potrivit profesorilor său, şi de aceea „Ziarul de Iaşi“ a decis că merită să ceară spri­jinul comunităţii pentru ca Florin să aibă un pian mare, chiar dacă unul second-hand, ar unul de calitate.

Deocamdată, Florin este extrem de încântat de pianina care i-a fost donată de medicul ieşean Radu Ţepordei, oferită pentru a o vinde, deoarece, până îşi va putea procura un pian cu codă scurtă, va avea la ce să studieze şi acasă. Acesta mai are un frate mai mare, care studiază tot pianul, şi fac studiu prin rotaţie, câte şase ore pe zi. Părinţii lor, deşi oameni muncitori - el profesor de muzică în sat, iar mama recepţioneră -, care au luat-o de la zero acum cinci ani în comuna Holboca, deoarece s-au mutat din Roman la Iaşi pentru a-şi putea da copiii să studieze pia­nul, nu-şi permit un pian. Oricâte economii ar face, cei peste 3.000 de euro nu se pot strânge, iar Florin are nevoie acum de pian deoarece nivelul său de studiu este deja foarte ridicat.

„Făceau prin rotaţie la vechea lor pianină, zilnic, câte şase ore fiecare. Nu a mai putut fi reparată, fiind prea stricată, uitaţi, unele clape sunt rupte, la altele nu se mai aude nimic“, spune Marcela, mama celor doi pianişti, apăsând demonstrativ pe pianina cea veche din casă. Nou pianină însă îl va readuce pe Beethoven la Holboca, chiar în zilele Crăciunului.

Ieşenii de pe onorabila listă

Încă din primele două zile de campanie, s-au arătat doritori să-l ajute pe Florin mai mulţi ieşeni, notorii, dar şi anonimi. Primii au fost deputaţii Viorel Blăjuţ (2.000 de lei) şi Constantin Adăscăliţei (1.000 de lei). A urmat consilierul judeţean Cristian Stanciu, preşe­dinte al Fundaţiei FEG (1.000 de lei), şi deputatul Petru Movilă (500 de lei), apoi renumitul universitar şi matematician Mihai Adrian Corduneanu (400 de lei), Marian Şerbescu, director în cadrul Pre­fecturii, şi Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului (500 de lei împreună). În cursul zilei de vineri, alţi trei donator importanţi au contribuit la listă. Este vorba de secretarul de stat în Ministerul Energiei Maricel Popa, care a donat 1.000 de lei, primarul Gheorghe Nichita, care a donat 500 de lei, dar şi un donator ano­nim, care a donat tot 500 de lei.

În total, dacă socotim şi pianina donată (circa 1.000 de euro), pentru Florin s-a adunat echivalentul a circa 2.700 de euro, însă acestuie îi trebuie peste 3.000 de euro pentru aşi cumpăra un pian cât de cât bun. Profesoara lui Florin i-a găsit acestuia un pian în Ungaria, la mâna a doua, de calitate, pentru care se cer 3.400 de euro, dar s-armai putea negocia.

Aşadar, este în continuare nevoie de sprijinul ieşenilor. Cei care doresc să-l ajute pe Florin să-şi procure un pian de calitate, care să-l ajute la studiul său tot mai avansat, o pot face în contul BCR pe numele Florin Mantale: RO58RNCB0178141185860001. Puteţi, de asemenea, lua legătura direct cu redacţia „Ziarului de Iaşi“ (0232.271.271). Cei care doresc să ia legătura direct cu familia o pot face la 0733.821158 (Florin) sau 0722592738 (tatăl, Vasile Manta­le).

CITEȘTE ȘI:

Un gest creștinesc în ajun de Crăciun: Florin, mai aproape de pianul mult visat

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri