Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Energia fotovoltaică ar putea devansa cărbunele, devenind cea mai ieftină sursă de energie din lume

GALERIE
energie fotovoltaica
  • energie fotovoltaica
- +

În unele părți ale lumii, energia fotovoltaică este mai ieftină decât cărbunele și în mai puțin de un deceniu este posibil să devină cea mai ieftină sursă de energie din lume, transmite Bloomberg.

În 2016, o serie de țări precum Chile sau Emiratele Arabe Unite au stabilit noi recorduri după ce au încheiat acorduri pentru producția de energie fotovoltaică la un preț mai mic de 3 cenți pentru un kilowatt-oră, jumătate din costul mediu global pentru energia produsă în termocentralele pe bază de cărbune. În prezent, Arabia Saudită, Iordania și Mexic intenționează să organizeze în acest an licitații la care prețurile să scadă și mai mult, iar o serie de companii europene precum Enel caută noi piețe peste hotare după ce acasă subvențiile au fost eliminate, scrie AGERPRES. Începând din 2009 și până în prezent, prețurile la energia fotovoltaică au scăzut cu 62%, fiecare parte a lanțului de aprovizionare reducând costurile. Această diminuare a costurilor a condus la reducerea primelor de risc la împrumuturile bancare, ceea ce a dus capacitățile de producție la niveluri-record.

Potrivit analiștilor de la Bloomberg, New Energy Finance, până în 2025 energia fotovoltaică ar putea deveni mai ieftină decât utilizarea cărbunelui la nivel mondial. „De fiecare dată când se dublează capacitatea, prețul se reduce cu 20%”, a apreciat Adnan Amin, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IREA). Această agenție se așteaptă ca prețul energiei fotovoltaice să scadă cu alte 43% până la 65% până în 2025, ceea ce ar însemna un declin cumulat de 84%, începând din 2009. Însă viteza cu care prețul energiei fotovoltaice va scădea sub cel al cărbunelui va varia de la o țară la alta. Țările care importă cărbune sau îi taxează pe poluatori, precum Europa sau Brazilia, vor ajunge la un moment de răscruce în 2020 sau chiar mai devreme. În schimb, țările cu mari rezerve interne de cărbune, precum India sau China, vor avea nevoie, probabil, de mai mult timp.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri