Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV: „Asistaţii social“ din Justiţie. Subvenţii pentru angajaţi cu leafă de 10.000 de lei

GALERIE
judecator
  • judecator
- +

Zeci de magistraţi din judeţul Iaşi beneficiază lunar de subvenţii de la stat ce ajung şi la 2.000 de lei,a-şi plăti chiria. Situaţia poate părea discriminatorie, raportat la veniturile pe care judecătorii şi procurorii le câştigă în raport cu alte categorii sociale, banii plătindu-se chiar dacă au domiciliul în aceeaşi localitate cu locul de muncă.

Cu o medie de 7.000-8.000 de lei pe lună, unii depăşind însă chiar şi 10.000 de lei, breasla magistraţilor este una dintre categoriile de bugetari din ţară cel mai bine plătite. Un calcul aproximativ arată că, anual, numai la Iaşi, doar pentru chiriile magistraţilor, statul achită peste 700.000 de lei, echivalentul a 155.000 de euro. Un paradox bizar: deşi figurează ca beneficiari ai decontului de chirie, unii magistraţi „uită“ în anumite luni să depună documentele justificative pentru a primi banii  

Peste 30 de magistraţi ieşeni, judecători sau procurori locuiesc în case închiriate pe banii statului. Cu salarii mult peste media celor primite de celelalte categorii de bugetari, magistraţii sunt printre puţinii angajaţi de la stat ce încă au dreptul de a primi bani pentru chirie din bugetul public, chiar dacă cei mai mulţi dintre ei locuiesc efectiv în localitatea în care profesează. Facilitatea mai este întâlnită în cazul angajaţilor din Ministerul Afacerilor Interne sau ai Ministerului Apărării, unde însă lefurile sunt semnificativ mai mici decât în Justiţie, dar şi în cazul parlamentarilor.

La aceştia însă contează faptul că nu locuiesc în localitatea în care este şi locul de muncă, prevedere ne­valabilă în cazul magistraţilor. Beneficiul de a locui pe banii statului intră în totală contradicţie cu mediul privat, unde deconturile de chirie sunt aproape inexistente, şi pot fi întâlnite cel mult la marile companii, pentru persoane ce ocupă posturi im­portante, şi doar temporar, în condiţii strict necesare.

Ce spun cifrele 

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat informaţii de interes public referitoare la sumele ce se achită pentru chiria judecătorilor şi procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, respectiv de la Curtea de Apel Iaşi. Cele două instituţii ne-au pus la dispoziţie sumele achitate până în luna septembrie, în condiţiile în care solicitările noastre au fost remise anterior lunii noiembrie. Potrivit calculelor realizate pe baza cifrelor oferite de cele două instituţii, anul acesta suma totală pe care statul o plăteşte pentru chiriile magistraţilor ieşeni va depăşi 700.000 de lei. În luna septembrie, 36 de magistraţi din municipiul Iaşi, dar şi din localităţile Paşcani şi Hârlău, au primit bani de la stat pentru a-şi plăti chiria. 

În unele luni, magistraţii mai „uită“ să ceară banii 

În cazul procurorilor, în scripte figurează 18 beneficiari de decont de chirie, însă numai 12 au depus efectiv documentele, raportat la luna septembrie, pentru a primi banii. 24 de judecători dintre cei aproape 170 câţi sunt în Iaşi, potrivit schemelor de personal ale instanţelor ieşene, au primit şi ei bani de chirie. Cifrele de la Parchet arată că nu toţi procurorii care sunt beneficiari de decont pentru chirie solicită şi efectiv, în fiecare lu­nă, compensarea acestor sume. Astfel se face că, în intervalul ianuarie-septembrie, cifra procurorilor cărora li s-a decontat chiria a variat de la 9 la 15. „Plafoanele maxime pentru de­contarea chiriei sunt, funcţie de lo­calitate, de 450 de euro, 225 de euro şi 120 de euro, stabilite pentru mu­ni­cipiul Iaşi, comuna Răducăneni şi municipiul Paşcani plus oraşul Hârlău. Diferenţele dintre situaţia scriptică şi cea efectivă şi fluctua­ţiile de plăţi se explică prin faptul că nu toţi procurorii beneficiari depun lunar şi ritmic documentele justificative pentru decontarea chiriilor“, se arată în răspunsul oferit „Ziarului de Iaşi“ de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Numele, ţinute la secret

În privinţa instanţelor, cele mai multe deconturi au fost la Judecătoria Iaşi (între 4 şi 12 pe lună), Tribunalul Iaşi (între 3 şi 7), urmate de Curtea de Apel Iaşi, cu câte trei deconturi pe lună. În Iaşi, media unui decont de chirie pe care îl primesc magistraţii, raportat la cifrele oferite de instituţii, este de aproximativ 400 de euro. Este o sumă ce corespunde, pe piaţă, unei chirii pentru un apartament de 3-4 camere ultradotat, situat în zonă foarte bună.

„Baza legală pentru acor­darea compensaţiilor pentru chi­rie o constituie dispoziţiile art. 23 alin. 1 din OUG nr. 27/29.03.2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei, actualizată şi dispo­ziţiile Ordinului Ministerului Jus­tiţiei 545/C/15.02.2012 cu privire la pro­cedura de acordare a compen­saţiei lunare pentru chirie, precum şi stabilirea plafonului maxim în limita căruia se poate deconta chiria pentru unele categorii de personal din sistemul justiţiei“, ne-au precizat reprezentanţii Curţii de Apel Iaşi. 

De menţionat că atât Curtea de Apel, cât şi Parchetul de pe lângă Cur­tea de Apel au refuzat să ne furnizeze numele magistraţilor care beneficiază de decont pentru chirie, motivând că datele nu sunt publice. 

Cât câştigă un magistrat?

Din consultarea declaraţiilor de avere din 2016, disponibile pe site-ul CSM, nu am descoperit magistraţi care să îşi fi menţionat sumele pri­mite pentru decontul chiriei. De men­ţionat însă că, până ieri, nu erau disponibile toate declaraţiile de avere ale magistraţilor din Iaşi. Raportat la acele documente, un judecător cu trei ani de experienţă, de pildă, câştigă în medie sub 5.000 de lei, în timp ce, dacă are şase ani de experienţă  şi activează la Judecătorie, va lua 6.000 de lei. Cele mai multe salarii din jus­tiţie se situează în jurul cifrei de 8.000 de lei, existând însă şi multe cazuri în care remuneraţia lunară depăşeşte 10.000 de lei pe lună. 

Anul trecut, cei mai mulţi dintre judecători, în plus faţă de sumele menţionate, au primit şi drepturile salariale restante, câştigate în urma unor procese civile colective pe care le-au intentat. Astfel, unii magistraţi au încasat, cu titlu de salarii, în total, şi peste 300.000 de lei, adică echivalentul lunar a 25.000 de lei (5.500 de euro). Situaţiile de acest gen au fost rare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri