Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Parchetul ieşean caută banii şefului Poliţiei Rutiere

EXCLUSIV: Comisarul şef Liviu Zanfirescu, vizat de un surprinzător dosar penal

GALERIE
liviu zanfirescu
  • liviu zanfirescu
- +

Comisarul-şef Liviu Zanfirescu este vizat de o anchetă penală derulată de procurorii ieşeni. Actualul şef al Serviciului Rutier, fost şef al IPJ, nu a fost până în prezent pus sub urmărire penală, însă surse oficiale au precizat „Ziarului de Iaşi“ că, urmare a plângerii depuse împotriva lui Zanfirescu, s-a început urmărirea penală in rem. Suspiciuni cu iz penal planează asupra şefului Poliţiei Rutiere cu privire la modul în care acesta şi-ar fi declarat banii primiţi printr-o bursă doctorală, în valoare de 66.600 de lei. Poliţistul a trecut în declaraţiile oficiale doar două treimi din această sumă, deşi reprezentanţii Universităţii „Al.I. Cuza“ susţin că toţi doctoranzii din acel proiect au primit integral banii. Zanfirescu a devenit doctor în 2012, sub îndrumarea profesorului Nicu Gavriluţă, după ce a publicat teza „Desacralizarea trupului şi traficul de fiinţe umane“. Există dubii şi cu privire la presupuse pasaje ce ar fi fost plagiate de către Liviu Zanfirescu. Comisarul-şef a refuzat ieri să discute cu reporterii.

Un dosar penal aflat în lucru pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi pune pe jar Poliţia ieşeană. Comisarul-şef Liviu Zanfirescu este vizat de o anchetă în care se fac cercetări pentru fals în declaraţii, existând suspiciuni cu privire la modul în care acesta şi-ar fi declarat sumele de bani câştigate printr-un proiect european. Zanfirescu a avut o bursă doctorală de peste 66.000 de lei, însă suma nu se regăseşte integral în declaraţiile sale de avere, completate sub incidenţa legii privind falsul în declaraţii.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au precizat, într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“, că dosarul 773/P/2016, în care cel reclamat este Liviu Zanfirescu, se află în prezent în lucru. „În acest dosar a fost începută urmărirea penală in rem pentru fals în declaraţii“, ne-a spus Monica Palaghia, prim-procurorul unităţii de Parchet. Începerea urmăririi penale in rem presupune o cercetare a celor reclamate, în funcţie de rezultate putându-se începe şi urmărirea penală in personam, în acest caz Liviu Zanfirescu.

Doctoratul cu bucluc

Reprezentanţii Universităţii „Al.I. Cuza“ susţin că în ceea ce priveşte bursa doctorală a lui Liviu Zanfirescu au primit solicitări pentru a furniza informaţii din partea unor instituţii de anchetă. Managerul proiectului din care a făcut parte Zanfirescu, Ovidiu Iancu, prorector la „Cuza“, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că universitatea a primit două hârtii oficiale, la distanţă de două luni, prima fiind livrată la finalul lunii decembrie, în care organele de urmărire penală solicitau informaţii despre obligaţiile contractuale în virtutea cărora comisarul-şef a dobândit calitatea de doctorand şi a ridicat lunar bursa doctorală. Datele exacte la care s-au făcut plăţile au fost, de asemenea, solicitate. Ovidiu Iancu a mai precizat că în cadrul proiectului european de care a beneficiat Zanfirescu nu au existat probleme privind deconturile, întreaga sumă de bani ajungând în conturile doctoranzilor care au respectat contractele şi şi-au susţinut tezele de doctorat.

Contractul de studii doctorale semnat între universitate şi Liviu Zanfirescu, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, are numărul 5944 din 26 martie 2010 şi a prevăzut plata unei burse de 1.850 de lei pe luna pentru perioada 1 octombrie 2009 - 30 septembrie 2012. Proiectul s-a numit „Studii doctorale: portal spre o carieră de excelenţă în cercetare şi societatea cunoaşterii“ şi a fost implementat între 1 martie 2010 şi 28 februarie 2013. Deşi începuse studiile doctorale înainte de semnarea contractului de finanţare, Zanfirescu a beneficiat de suma aferentă bursei retroactiv, beneficiind de un ordin de ministru semnat în 2010.

„Banii au fost viraţi însă integral, fiind unele mici întârzieri, de o lună, maximum două, dar doctoranzii au primit banii pentru toate cele 36 de luni“, a explicat managerul proiectului la vremea respectivă, Ovidiu Iancu, actual prorector al instituţiei de învăţământ superior.

Raportat la spusele profesorului, reiese că în declaraţiile de avere ale lui Zanfirescu ar trebuie să se regăsească suma totală de 66.600.

Neregulile din declaraţii

În documentele publice postate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate de către Liviu Zanfirescu, această sumă nu apare integral. „Ziarul de Iaşi“ a consultat declaraţiile de avere ale lui Zanfirescu din 2010 până în 2014, din acestea reieşind că şeful Poliţiei Rutiere a declarat doar 44.000 de lei din cei 66.000 de lei. Prima menţiune cu privire la bursele doctorale apare în declaraţia din anul 2011, atunci când Zanfirescu trecea la rubrica „alte venituri“ suma de 22.200 de lei câştigată din proiectul european. Un an mai târziu, în declaraţia de avere a lui Zanfirescu apare aceeaşi sumă, pentru ca în documentul din 2013 restul sumei primite din fonduri europene să nu se mai regăsească. În acea declaraţie Zanfirescu trecea însă că a câştigat 5.000 de lei în calitate de profesor asociat la Universitatea „Al.I. Cuza“. Nici în informările oficiale din 2014 şi 2015 Zanfirescu nu aminteşte de restul de bani câştigaţi din proiectul european. 

A avut timp să meargă şi la cursuri?

În ceea ce priveşte activitatea sa ca doctorand, profesorul Ovidiu Iancu a explicat că Şcoala Doctorală de care a aparţinut Zanfirescu, la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, nu a impus prezenţa la o serie de cursuri, fiindcă nici în Codul Muncii nu era interzisă desfăşurarea mai multor slujbe în acelaşi timp.

„La fiecare doctorand în parte, prin contract, se specifica faptul că bursa este plătită lunar dacă îşi îndeplineşte obligaţii şi dacă primeşte avizul conducătorului ştiinţific şi al directorul şcolii doctorale. Noi făceam plăţile abia după ce primeam fişele de la şcolile doctorale în fiecare lună. Pentru aceşti bani trebuiau să publice un anumit număr de articole şi, dacă nu şi-ar fi îndeplinit indicatorii, ar fi fost în pericol să dea banii înapoi“, a mai spus Ovidiu Iancu.

El a precizat însă că în prima fază a proiectului a existat o perioadă de şase luni de zile când s-a urmat un anumit număr de cursuri, finalizate cu examen, iar la acestea „trebuia să fi fost prezent şi să fi frecventat cursurile“. În cea mai mare perioadă a derulării proiectului european, Zanfirescu a ocupat funcţia de adjunct al comandantului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Ulterior, Zanfirescu a fost numit şef al Serviciului Rutier, în locul lui Mihai Pintilei.

Liviu Zanfirescu a fost sunat în nenumărate rânduri, în cursul zilei de ieri, pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la dosarul penal ce îl vizează. A refuzat însă să răspundă la telefon. El are în prezent titlul de doctor după ce a susţinut, în 2012, teza de doctorat „Desacralizarea trupului şi traficul de fiinţe umane“. Coordonatorul său a fost chiar decanul Facultăţii de Filosofie, Nicu Gavriluţă.

Există informaţii, neconfirmate oficial, şi cu privire la conţinutul tezei de doctorat a comisarului-şef. Suspiciuni planează cu privire la originalitatea celor scrie de Zanfirescu în document.

Ionuţ BENEA, Cătălin HOPULELE

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri