Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Revoltător! Copiii mor de rujeolă, iar la Iaşi vaccinul lipseşte de două luni

GALERIE
vaccin-bebelus
  • vaccin-bebelus
- +

În plină criză la nivel mondial de rujeolă, Iaşul se află într-o situaţie cumplită: nu mai are vaccin ROR de două luni. Şi asta chiar în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prezintă România, într-un raport recent, ca fiind ţara în care numărul cazurilor de rujeolă efectiv a explodat, România reprezentând astfel un pericol pentru întreaga regiune a Europei, din cauza riscului de epidemie. Astfel, vaccinul care imunizează copiii împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) lipseşte de la medicii de familie de la finele lunii ianuarie. România a fost prezentată ca exemplu negativ în acest sens, fiind înregistrate de la începutul anului 2016 şi până în prezent 17 decese, dar şi 3.400 de cazuri. Mai mult, reprezentanţii OMS solicită să fie luate măsuri în regim de urgenţă, pentru a ţine situaţia sub control şi pentru a nu afecta întreaga zonă a Europei. În ciuda avertismentelor, situaţia pare a se agrava, nu îmbunătăţi. Cum s-a ajuns aici? Cine va plăti în cazul unor decese ale micuţilor nevaccinaţi?

În mod paradoxal, există un plan de măsuri elaborat de Ministerul Sănătăţii la sfârşitul anului trecut, însă pe fondul discontinuităţii în aprovizionare se pare că a făcut mai mult rău, şi mai mulţi copii rămânând neimunizaţi.

Concret, în decembrie 2016, MS a elaborat, împreună cu experţi ai OMS, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai UNICEF, un plan de măsuri pentru a limita extinderea epidemiei de rujeolă (pojar), după ce numărul de îmbolnăviri ajunsese la 1.725 de cazuri, existând şapte decese confirmate în ţară, dintre care trei la copii cu vârsta sub un an. Astfel, pentru că majoritatea copiilor afectaţi erau cei cu vârsta de sub un an, una dintre măsuri a fost coborârea vârstei de vaccinare cu primă doză de vaccin ROR la 9 luni, de la 12 luni anterior.

Lipsesc şi alte vaccinuri

„De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinaţi conform Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la vârsta de cinci ani“, precizau atunci reprezentanţii MS.

Această măsură a fost pusă în practică doar timp de o lună, de la 1 ianuarie, de când a intrat în vigoare, şi până la sfârşitul lunii ianuarie când medicii de familiei au primit ultimele doze.

„Deşi s-a instituit vaccinarea în condiţii de urgenţă, în momentul de faţă, vaccinul nu se găseşte de două luni. Ultima dată am primit în ianuarie, am mai avut doze, să zicem, până în februarie. Însă de atunci nu am mai putut vaccina niciun copil, pentru că nu am avut cu ce. De exemplu, cei care au împlinit sau vor împlini un an vor face o singură doză, pentru că nu ai cum să faci două odată, ca sa recuperezi, la 12 luni. Este o problemă“, a subliniat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean.

Acesta nu este singurul vaccin care lipseşte, în continuare lipsind vaccinul hexavalent, dar şi vaccinul împotriva hepatitei B care se face nou-născuţilor în maternităţi, aceştia fiind externaţi fără să fie imunizaţi. 

Rata de vaccinare, îngrijorător de mică

Astfel, dacă, până acum câteva luni, părinţii care nu erau de acord cu vaccinarea copiilor reprezentau una dintre cauzele scăderii ratei vaccinării, medicii susţin că, în momentul de faţă, aceştia doresc să îşi vaccineze copiii, însă nu au cu ce.

„Am intrat într-un fel de cerc vicios: mai întâi au fost nevaccinatorii, acum se adaugă lipsa vaccinurilor, iar rata vaccinării este în scădere. Probleme cu părinţii nu mai sunt, s-au speriat de riscuri şi s-au convins că este corect să îşi vaccineze copii. Sunt părinţi restanţieri care vor să facă vaccinul, şi nu pot pentru că nu îl am. Au fost părinţi care au cumpărat din farmacii, acum nici acolo nu se mai găsesc. Nouă ni se spune doar să aşteptăm, poate vine luna viitoare. În momentul de faţă, riscul de epidemii este şi mai mare“, a adăugat dr. Maria Daniil.

Problemele în aprovizionarea cu acest medicament de import, prin compania de stat Unifarm SA, au la bază probleme de natură financiară şi birocratică de la nivelul Ministerului Sănătăţii, dar şi unele reglementări noi care au întrerupt fluxurile de import din cauza nemulţumirii distribuitorilor.

Medicii pediatri mai recomandă părinţilor ca şi după ce se termină discontinuităţile în aprovizionare să îşi vaccineze copiii conform schemei, deoarece rata de vaccinare este îngrijorător de mică, de sub 85%.

„Părinţii trebuie să îşi vaccineze copiii la maximum, cei care duc o propagandă anti-vaccinare sunt cel puţin ignoranţi. De curând, am lansat o întrebare unei săli de 200 de persoane, şi anume dacă au căţei acasă şi dacă sunt nevaccinaţi. Evident că toţi aveau câini vaccinaţi, de aceea am pus problema: de ce câinii să fie vaccinaţi, şi nu şi copiii? Mulţi părinţi au spus că de la vaccinul ROR se declanşează autismul, ceea ce este o eroare maximă, pentru că un medic avizat, antrenat şi competent poate pune acest diagnostic înainte de un an. Nu are nicio legătură“, a punctat prof. dr. Marin Burlea, medic primar pediatru şi preşedinte al Societăţii Române de Pediatrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri