Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV: Strigător la cer! Tânăr ieșean doborât de monstruosul sistem sanitar

GALERIE
mugurel amaritei
  • mugurel amaritei
- +

Un an de nepăsare. Un an de luptă pe viaţă şi pe moarte cu birocraţia şi cu suferinţa. Plămânii ieşeanului Mugurel Amariţei se sting încet, în timp ce Ministerul Sănătăţii, prin autorităţile sanitare, îl trimite încoace şi încolo: de la un spital la altul, de la un medic la altul, după un document medical sau altul, şi tot aşa... La capătul fiecărui drum, când ieşeanul de 34 de ani crede că urmează un răspuns clar despre operaţia salvatoare de viaţă, urmează o nouă indicaţie, pentru un alt set de analize. Plămânii lui Mugurel funcţionează doar în proporţie de 17%, singura şansă de supravieţuire fiind un transplant în străinătate. Are un răspuns de la o clinică din Viena, dar nu are încă aprobarea finanţării. Pacientul este imobilizat, conectat la aparatul care îi alimentează plămânii cu oxigen şi dependent de un sertar de medicamente. Pentru un transplant, ieşeanul şi-a depus la DSP dosarul în noiembrie 2015. Până astăzi, 22 noiembrie 2016, Mugurel nu are nici cea mai vagă informaţie clară despre rezolvarea situaţiei sale. Între timp a făcut şi două credite, iar banii i-a terminat pe analize, în speranţa că oficialii îi vor aproba operaţia salvatoare. Nu s-a întâmplat asta, Mugurel murind puţin câte puţin, în fiecare zi, strivit de nepăsarea şi birocraţia dintr-un sistem căruia nu-i pasă de el.

Drama lui Mugurel Amariţei în­cepea acum mai bine de un an. Mai întâi i s-a spus că în România nu se poate face o astfel de intervenţie chirurgicală, şi că şanse sunt la Vie­na, la Spitalul AKH. Atunci şi-a depus dosarul medical la DSP pentru obţinerea formularului E112, cu ajutorul căruia să-i fie decontată intervenţia realizată într-o clinică din afara ţării. Direcţia de Sănătate Publică a transmis, la rândul ei, do­cumentele medicale către trei clinici diferite din Europa, de la care a aşteptat o ofertă de preţ pentru realizarea intervenţiei. În aproape 12 luni, niciuna dintre clinicile contactate nu a oferit un răspuns. Abia de curând, un centru din Austria a răspuns, solicitând alte documente medicale.

„DSP şi-a îndeplinit ro­lul în astfel de cazuri şi a trimis dosarul medical unor clinici de profil. Până de curând nu am avut niciun răspuns, dar acum avem unul de la o clinică, în care ni se cer şi alte investigaţii“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cu­vânt al DSP.

În paralel, medicul său curant de la Spitalul de Pneumo­ftiziologie a luat legătura cu colegi medici din clinici europene rugân­du-i să vadă dacă pot rezolva un astfel de caz, astfel încât, la un mo­ment dat, Mugurel ştia că e posibil să meargă în Franţa pentru o serie de investigaţii. Tânărul nu a ajuns nici în Franţa, nici în Austria, şi nici în România nu i s-a făcut transplantul.

„Mi se tot spune să aştept“

Situaţia disperată a pacientului s-a suprapus cu iniţiativa Agenţiei Na­ţionale de Transplant de a des­chide un centru de transplant de plămâni la Spitalul „Sfânta Maria“ din Capitală. De aceea, după câteva luni de la depunerea dosarului, Mu­gurel afla că e posibil să fie transplantat în ţară, în primul centru românesc de transplant pulmonar. Numai că Spitalul „Sfânta Maria“ din Bucureşti a intrat în vizorul Mi­nis­terului Sănătăţii, în declaraţiile de acum patru zile, ministrul Voicu­lescu vorbind despre suspiciuni serioase asupra modului în care centrul a obţinut acreditarea pentru efectuarea transplantului pulmonar.

„Ce pot să vă mai spun în aceste condiţii? Nimănui nu-i pasă de mi­ne, nimănui nu-i pasă de cei ajunşi în situaţia mea. Am făcut tot ce mi s-a cerut, dar degeaba. Am depus dosarul la DSP, am făcut toate analizele şi investigaţiile de care am avut nevoie, am stat internat la Spitalul Elias pentru o serie de exa­mene, am stat internat chiar la spitalul acreditat pentru transplant unde mi s-au făcut nişte inves­ti­gaţii înalte, strict în vederea transplantului. Am mai făcut şi la Iaşi investigaţii pe care le trimite me­dicul curant de aici colegilor din Bucureşti. Mi se spune să aştept. Acum am aflat că secţia de la Spi­talul «Sfânta Maria» a fost în­chisă. Nu ştiu ce o să se întâmple de aici încolo“, a povestit pacientul.

Ca să ajungă de mai multe ori în spitalele bucureştene pentru diferite investigaţii şi examene, mama lui Mugurel s-a împrumutat la două bănci. Cu banii luaţi, a plătit transportul băiatului, oxigenul de care are nevoie pe parcursul călătoriei şi alte consumabile medicale fără de care ieşeanul nu poate supravieţui.

„Nu am avut altă soluţie decât împrumutul în bancă. El nu poate fi transportat cu mijloc de transport în comun, şi atunci a trebuit să luăm pe cineva cu maşină. Apoi, fără oxigen nu poate pleca la drum, şi deci i-am înlocuit tu­burile. În plus, de la afecţiunea pul­monară i-a apărut o complicaţie cardiacă pentru care ia pastile. Pri­mim reţetă pentru medicamente, dar nu le găsim nicăieri compensat sau gratuit, şi prin urmare le cum­părăm“, a spus mama bolnavului

Bolile i se înmulţesc de la lună la lună

În ultimul an, timp în care a aşteptat un răspuns pozitiv de la Ministerul Sănătăţii, Mugurel Ama­riţei a ajuns de mai multe ori la spital, cu diferite complicaţii. Starea de sănătate precară a plămânilor i-au provocat numeroase alte afecţiuni, de fiecare dată fiind internat în clinici de specialitate. În vară, ieşeanul a suferit două intervenţii chirurgicale din cauza unor bule de aer identificate pe plămâni.

„Atunci a avut norocul că a fost doamna doctor Grigorescu de gardă şi l-a salvat de la ce era mai rău. De aici încolo nu ştim ce o să mai fie şi ce şanse avem. Nu ştim dacă cineva va deschide ochii şi va înţelege ce se întâmplă cu aceşti bolnavi care, dependenţi de aparate medicale, aşteaptă o veste care să-i salveze de la moarte“, a mai mărturist mama ieşeanului.

Mugurel Amariţei a fost diagnosticat cu insuficienţă pulmonară din 2011, starea lui de­gradându-se progresiv. Potrivit documentelor me­dicale de la Spitalul de Pneumo­ftiziologie, ieşeanul suferă de mai multe afecţiuni: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreap­tă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă. 

Bolnavul trăieşte din aproximativ 1.000 de lei lunar, dintr-o pensie pe caz de boală, şi din banii pe salariul de însoţitor, minim, pe care îi obţine mama sa.

CITIȚI ȘI:

În stare critică, un tânăr aşteaptă transplantul de plămâni. Este ținut în viață de aparate

Ieşeanul care are nevoie de transplant de plămâni va fi operat în ţară

VA PUTEA RESPIRA! Lui Mugurel i s-a aprobat transplantul de plămân la Viena

Semnătura care îi poate salva viaţa nu mai vine. Aceasta aparţine Ministerului Sănătăţii şi trebuie pusă pe formularul E112 al ieşeanului Mugurel Amariţei

FOTO: Are nevoie de un plămân ca să ia o gură de aer, dar e pus să aștepte

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri