Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV. Un student dă în judecată Universitatea Tehnică. Bani de cazare și mâncare

GALERIE
iasi
  • iasi
- +

El vrea o bursă socială de 500 de lei ca să-şi plătească integral căminul şi două mese pe zi. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi este dată în judecată de către un student care reclamă faptul că bursa socială oferită de către instituţia de învăţământ superior nu este suficientă pentru a-i acoperi cheltuielile minime de masă şi cazare. 

Acesta îşi argumentează demersul prin invocarea alineatului 10 din articolul 223 din Legea Educaţiei Naţionale, care specifică faptul că „studenţii beneficiază (...) de burse sociale pentru susţinerea financiară a studenţilor cu venituri reduse. Cuantumul minim al burselor sociale se propune anual de către CNFIS (n.r. Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior), ţinând cont de faptul că acestea trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare.“

Cosmin Lechea este student în anul al IV-lea la Facultatea de Mecanică şi a depus acţiunea la Judecătoria Iaşi pe 5 februarie, având ca obiect „pretenţii, obligaţia de a face“. Studentul în vârstă de 27 de ani a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că a luat această decizie după mai multe încercări de a rezolva situaţia „pe cale amiabilă“. „Am încercat să fac mai multe demersuri pe cale amiabilă, am vorbit cu prorectorul responsabil cu relaţia cu studenţii, m-a trimis la domnul rector care era foarte ocupat şi nu m-a putut primi. Nu mi-a rămas decât să merg în instanţă“, a spus tânărul.

Cum a calculat bursa

Acesta a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că a solicitat în baza Legii 544/2001, a accesului la informaţiile de interes public, o serie de documente de la universitate în care i s-a calculat faptul că două mese la cantină ar avea valoarea de aproximativ 14 lei, şi că tariful mediu de cazare în cămin ar fi de 90 de lei lunar. Astfel, acesta susţine că o bursă socială care să acopere tariful de cazare şi hrana minimă ar trebui să aibă măcar 500 de lei, în timp ce bursa pe care o primeşte lunar este de 200 de lei.

„Nicio bursă de la nicio facultate nu respectă criteriul acesta. Nici nu am luat micul dejun în calcul, dacă îl pun şi pe acesta bursa ar fi şi mai mare, doar pentru cheltuieli minime. Este problema universităţii cum dă bursele şi cum le face, dar ea trebuie să respecte legile. Cred că voi avea câştig de cauză deoarece cuantumul burselor este în felul următor - 15% sunt bursele de merit, 10% cele sociale şi 75% cele de studiu, din suma totală destinată burselor, prin urmare ei pun mai presus bursele de studiu decât să respecte legea“, a adăugat Cosmin Lechea. Acesta este căsătorit, soţia sa fiind studentă la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, şi susţine că atât el cât şi soţia sa sunt înregistraţi cu venituri zero la nivelul familiei.

Conducerea facultăţii: „Poate lua şi bursă profesională“

Conducerea universităţii nu a fost încă informată de acţiunea depusă în instanţă de către student, însă prof.dr. Cezar Oprişan, decanul Facultăţii de Mecanică, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că a discutat în mai multe rânduri cu Cosmin Lechea despre această problemă.

„Bursele sunt stabilite în Consiliul Facultăţii, atât cele sociale, cât şi cele profesionale. Este o comisie în care intră şi studenţii din Consiliu şi analizăm bursele respective, iar bursa socială am mărit-o pentru anul acesta la 200 de lei. El are şi posibilitatea de a învăţa şi de a lua o bursă profesională care poate ajunge până la 500 de lei“, a specificat decanul. El a precizat că situaţia tânărului a ajuns să fie discutată la nivelul Consiliului, şi chiar ceilalţi studenţi, reprezentanţii în Consiliu, au precizat că bursele sociale nu pot fi mai mari.

„Studenţii mi-au spus că dacă sunt dintre ei cei care vor bursă socială mai mare să înveţe şi să o obţină şi pe cea profesională, că nu putem să dăm burse sociale mai mare decât cele profesionale. Noi am făcut un calcul, considerând căminul a fi 80 de lei pe lună, şi am concluzionat că putem asigura suma de 200 de lei ca sprijin celor care îşi depun dosarul pentru burse sociale“, a specificat decanul. Reprezentanţii facultăţii au precizat că motivul pentru care tânărul nu primeşte şi bursă profesională este că nu are peste media 7 şi că are deja şase restanţe.

Problema burselor sociale a fost ridicată mereu la nivelul ministerului de către asociaţiile studenţeşti în momentul în care se solicita creşterea bugetului pentru educaţie, argumentul ligilor fiind acela că nicio universitate din ţară nu are fondurile necesare pentru a oferi burse sociale din urma cărora studenţii cu posibilităţi materiale reduse să se poată întreţine.

 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri