Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ruşine Justiţiei!

EXCLUSIV (VIDEO): Urmărit internațional timp de 9 ani, a transmis live de la Aeroport

GALERIE
belgian tanase (1)belgian tanase (2)tanase
  • belgian tanase (1)
  • belgian tanase (2)
  • tanase
- +

Caz de-a dreptul incredibil în justiţia ieşeană! După ce s-au chinuit aproape un deceniu să-l aducă în ţară pe Belgian Tănase, interlopul a venit de unul singur, cu avionul, şi le-a arătat sfidător degetul mijlociu autorităţilor. Belgian a aşteptat ca pedeapsa primită în 2007 să i se prescrie, iar familia sa a transmis în direct, pe Facebook, venirea la Iaşi cu avionul a interlopului. Și pentru ca umilinţa autorităţilor să fie şi mai mare, poliţiştii spun că Belgian a fost arestat, în Franţa, pe 30 august, însă eliberat deoarece, cu patru zile înainte, o instanţă din Iaşi îi anulase mandatele de executare a pedepsei. „Biroul Urmăriri a făcut demersuri susţinute pentru depistarea în vederea extrădării persoanei“, spun poliţiştii. Culmea: încă din 2008, într-un proces, Belgian, fugar încă de pe atunci, îşi dădea adresa de domiciliu din Franţa. Și „Ziarul de Iaşi“ l-a găsit anul trecut, numai autorităţile nu. Cazul ţiganului ieşean depăşeşte cu mult povestea din cunoscutul film al regizorului Steven Spielberg „Catch me if you can“, a unui infractor pe care FBI nu reuşeşte să îl prindă.

Justiţia ieşeană trece zilele acestea prin una dintre cele mai umilitoare situaţii din istoria sa. Cunoscutul interlop ieşean Belgian Tănase, membru al clanului ţigănesc condus de Cosmos Tănase, s-a întors de unul singur în ţară după ce autorităţile române au încercat, timp de 9 ani, să îl captureze pentru a-l băga după gratii.

Belgian a venit în ţară pe 12 septembrie, cu avionul ce a aterizat la Iaşi la 16.30, şi care a venit de la Paris. Interlopul a decis să vină în ţară fără a se mai ascunde după ce cu doar câteva zile înainte condamnarea sa de patru ani de închisoare a fost declarată prescrisă de justiţie.

Având garanţia că poliţiştii nu se mai pot atinge nici cu un deget de el, familia lui Belgian a transmis live, pe Facebook, întoarcerea la Iaşi a interlopului.

Ulterior, în timpul unei petreceri, Belgian a apărut şi el într-o transmisiune live pe aceeaşi reţea socială şi a arătat celor care îl priveau degetul mijlociu, gândindu-se, probabil, la poliţiştii care au încercat aproape un deceniu, fără noroc, să îl prindă.

Condamnarea i-a fost anulată

Curajul lui Belgian Tănase de a se întoarce la Iaşi ascunde în spate fie o incompetenţă, fie o rea-credinţă a autorităţilor care ar fi trebuit să se asigure că interlopul îşi execută pedeapsa primită în 2007, când a primit patru ani de închisoare pentru infracţiuni rutiere. „Ziarul de Iaşi“ a aflat că, încă din 2008, la nivelul Curţii de Apel Iaşi exista informaţia că Belgian locuieşte în Franţa, adică fix ţara din care Belgian s-a întors alaltăieri. Rămâne un mister de ce autorităţile ieşene nu au putut sau nu au vrut să îl extrădeze pe interlop.

Belgian Tănase, fratele mult mai cunoscutului interlop Cosmos, a fost condamnat definitiv, în iunie 2007, la patru ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat pentru conducere fără permis şi refuz de prelevare probe biologice. Interlopul a fost condamnat cu executare întrucât nu se afla la prima faptă de acest gen, el mai fiind acuzat de infracţiuni rutiere. Înainte de decizia definitivă, anticipând că ar putea merge la puşcărie, Belgian a fugit misterios din ţară. Se întâmpla tot în 2007, atunci când autorităţile române au decis să îl dea în urmărire generală pe interlopul ieşean.

Uluitor: arestat la 4 zile după prescrierea faptei

În iunie anul acesta, urmăritul general Belgian Tănase a introdus o acţiune de contestaţie în anulare la Judecătoria Iaşi, invocând că mandatul de executare a pedepsei de patru ani s-a prescris şi cerând anularea acestuia. La scurt timp, o acţiune similară a introdus şi Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei, care, de asemenea, a cerut anularea mandatului din cauza prescripţiei. Decizia instanţei a venit pe 26 august, atunci când, pe lângă mandatul de executare a pedepsei a fost anulat şi mandatul european de arestare emis după ce Belgian a fost dat în urmărire generală. Din acel moment, Belgian ar fi putut veni oricând în România, fără ca niciun poliţist să îl poată atinge măcar cu un deget. Pe 30 august, adică la patru zile după ce mandatul lui Belgian fusese anulat, autorităţile franceze l-au arestat pe interlop în baza mandatului european. După ce au primit înştiinţarea că acesta este nul, francezii l-au eliberat pe Belgian, iar acesta a putut veni la Iaşi din nou, după 9 ani, pentru a-şi îmbrăţişa copiii şi rudele.

Au dormit poliţiştii în papuci?

În iunie 2014, „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie prin care arătam că Belgian Tănase se ascunde la Londra. Prezentam atunci mărturii ale unor persoane din anturajul lui Belgian, dar şi fotografii cu acesta sau cu rude de-ale acestuia din Londra. Tot atunci arătam că Belgian are cont de Facebook, pe care era activ şi de pe pe care conversa cu fiul său. Potrivit unor surse din Poliţie, aspectele relatate de cotidianul nostru atunci se confirmă, cu menţiunea că în toată perioada în care a fost dat în urmărire generală, Belgian Tănase nu a stat doar în Marea Britanie, ci şi în Franţa şi Belgia. De asemenea, se confirmă şi o informaţie pe care justiţia o avea încă din 2008.

La un an după ce a fost condamnat definitiv, pe rolul Curţii de Apel se judeca, în recurs, o contestaţie în anulare prin care Belgian Tănase, fugar la acea vreme, încerca să scape de pedeapsă. La termenele din februarie 2008, judecătorii au solicitat adresa la care Belgian poate fi citat, stabilindu-se că „va fi citat contestatorul la adresa de domiciliu din Franţa“. Dacă informaţia din acel dosar a ajuns sau nu la poliţişti, e, de asemenea, un mister.

Aceleaşi surse din Poliţie susţin că Belgian a reuşit să scape prin desele sale escapade pe ruta Anglia - Franţa - Belgia. Dosarul său de la Biroul Urmăriri ar avea peste 500 de pagini. Poliţiştii spun că au făcut tot ce le-a stat în putinţă să îl prindă pe Belgian, însă pur şi simplu nu au reuşit.

„În baza mandatului de executare a pedepsei, poliţiştii au efectuat investigaţii şi căutari ale persoanei, ultima localizare fiind în data de 30 august, când, în urma colaborării cu autorităţile franceze, acesta a fost arestat. În toţi anii în care bărbatul menţionat a fost dat în urmărire generală, colegii de la Biroul Urmăriri au făcut demersuri susţinute pentru depistarea în vederea extrădării persoanei“, ne-a precizat, ieri, Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri