Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O lovitură neaşteptată

Lovitură fatală! Filarmonica nu poate fi consolidată cu fonduri europene

GALERIE
filarmonica
  • filarmonica
- +

După ce a fost abandonată de auto­rităţile locale şi centrale, Filarmonica a fost condamnată şi de Comisia Eu­ropeană.

Universitatea de Arte “Geor­ge Enescu” (UAGE) spera să obţină fonduri substanţiale în cadrul Progra­mului Operaţional Regional, pentru consolidarea şi reabilitarea celor do­uă tronsoane ale clădirii care stau să se dărâme. Ultimul ghid al solicitantului lansat în dezbatere publică, pentru conservarea şi protejarea patrimoniului natural şi cultural, exclude însă universităţile din rândul solicitanţilor eligibili. Cu pământul fugit pe neaş­teptate de sub picioare, reprezentanţii Universităţii caută acum soluţii pentru a reuşi să includă proiectul pe o altă linie de finanţare.

Proiectul întocmit de UAGE preve­dea refacerea din temelii a tronsonului 2 al Filarmonicii, respectiv cel din staţia de tramvai. Proiectul viza consolidarea fundaţiilor şi a structurii de rezistenţă din cărămidă, reconfigura­rea sălii mici de concerte, montarea unui lift panoramic, pe structură metalică, pe latura de nord a clădirii, destinat per­soanelor cu handicap, mărirea scenei din Sala Mare, ca şi suplimentarea nu­mărului de locuri pentru spectatori. Şar­panta existentă urma să fie înlo­cui­tă cu una metalică, iar tâmplăria să fie înlocuită complet, ca şi pardo­sea­la, scaunele, mecanica de scenă sau instalaţiile sanitare. În cazul tronso­nu­lui 3A, de pe strada Stroescu, se propunea aceeaşi soluţie tehnică aplicată în cazul tronsonului 3B, respectiv înlocuirea structurii existente cu una pe cadre metalice, cu păstrarea numai a zidului de faţadă. În jurul clădirilor urma să fie montată o instalaţie de iluminat arhitectural, pentru punerea în valoare pe timp de noapte.

Conform ghidului solicitantului spe­cific priorităţii de investiţii 5.1., valoa­rea maximă a proiectelor care pot fi depuse se ridică la 5 milioane de eu­ro. Proiectul întocmit de UAGE pentru Filarmonică depăşeşte această va­loare, fiind evaluat la 5,86 milioane euro. Nici chiar redus ca valoare, el nu ar putea însă obţine finanţare. Eli­gibile sunt doar unităţile administrativ teritoriale, autorităţile administra­ţiei centrale, unităţile de cult şi organizaţiile neguvernamentale, nu şi uni­versităţile. “Avem într-adevăr o pro­blemă prin faptul că nu suntem eligibili. Am avut deja discuţii pe tema aceasta şi căutăm soluţii. O variantă ar fi să dăm Filarmonica înapoi Bi­se­ricii Romano-Catolice, care este eligibilă şi să depună ea proiectul. Pro­cedurile sunt însă destul de gre­oaie şi s-ar putea să ieşim din ter­me­ne. Deo­camdată lucrăm la reducerea valorii proiectului, ca să-l depunem pe prioritatea 3.1. În fond, e tot consolidare. Cert este că nu avem de un­de scoate atâtea milioane din ve­niturile proprii”, a declarat ing. Du­mitru Spătaru, directorul general ad­ministrativ al UAGE.

Prioritatea 3.1. se referă la sprijinirea eficienţei energetice a clădirilor, inclusiv a celor pu­­blice, în cadrul acesteia finanţându-se lucrări de reabilitare termică. Valoa­rea maximă a proiectelor este tot de 5 milioane euro. Conform ghidului so­licitantului priorităţii 3.1., sunt fi­nan­ţabile şi lucrări de consolidare sau de reparare a şarpantelor şi insta­la­ţii­lor de apă-canal. Acestea nu pot repre­zen­­ta însă decât maxim 15% din valoa­rea eligibilă a proiectului. În plus, în ca­drul priorităţii 3.1., solicitanţi eligibili sunt doar unităţile administrativ-teritoriale din mediul urban, din nou universităţile fiind excluse. “Filar­mo­­­nica are un ghinion fantastic. Pro­iectul de consolidare este foarte bine făcut şi ar fi îndeplinit orice criterii tehnice. Câtă vreme însă pe 5.1. pot depune proiecte primăriile şi bisericile, există măcar posibilitatea sal­vă­rii altor monumente ieşene. Avem palatul Braunstein, Muzeul de Şti­inţe Naturale, mănăstirea Frumoa­sa, conace în tot judeţul. Nu ştiu însă care ar putea fi soluţia pentru Filar­monică”, a declarat şeful Direcţiei Ju­deţene de Cultură, Culte şi Patri­mo­niu Cultural Naţional, Virgil Băbîi.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri