Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Firme pe post de bancomate. Cel mai mare împrumut din Iaşi - Michael Nseir

GALERIE
nseir_michel2
  • nseir_michel2
- +

Mulţi patroni împrumută propriile firme pentru a scoate mai mulţi bani prin intermediul dobânzilor. Cel mai mare credit acordat de un acţionar societăţii sale este de circa 10 milioane de euro.

 

Sute de afacerişti ieşeni obţin venituri din dobânzi aferente unor împrumuturi pe care, în calitatea lor de asociaţi, le-au acordat firmelor pe care le deţin. Scopul teoretic al creditării unei firme de către un asociat este acela de porni o investiţie sau de a ajuta la derularea unei activităţi atunci când veniturile societăţii sunt insuficiente. Totuşi, există şi cazuri în care o astfel de creditare poate naşte suspiciuni pentru inspectorii fiscali, în momentul în care persoana respectivă nu poate justifica provenienţa banilor. În alte cazuri, acordarea unor astfel de împrumuturi poate fi considerată doar o metodă de a „scoate bani din firmă”, prin perceperea de dobânzi aferente creditului acordat.

„Creditarea firmelor de către asociaţi este o practică, într-adevăr, dar este perfect legală când se respectă limite prevăzute de Codul Fiscal. Chiar dacă este o tranzacţie în cadrul firmei, dobânda trebuie să fie în limitele pieţei pentru a putea fi deductibilă. Problema în astfel de cazuri se pune pe provenienţa banilor împrumutaţi firmei, de unde are asociatul suma respectivă. Suspiciunile în astfel de cazuri mai ales dacă sumele împrumutate sunt foarte mari. Legat de dobânzi, acestea sunt impozabile cu 16%, nu ridică probleme”, ne-a explicat un inspector fiscal.

Sursa banilor este importată

Totodată, fostul secretar de stat şi coordonator al Departamentului de Legislaţie Fiscală din Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, este de părere că în unele cazuri împrumuturile se fac doar pentru a întoarce mai mulţi bani în buzunarele proprietarului.

„În majoritatea cazurilor este vorba despre o operaţiune absolut normală şi legală. În alte cazuri, însă, aceste împrumuturi trebuie legate şi de situaţia financiară personală a asociatului care împrumută. Este cel puţin ciudat că în unele cazuri vedem sume foarte mari împrumutate, dar în acelaşi timp nu vedem sursele acestor fonduri ale asociatului. Din ce venituri, fie că sunt impozabile, neimpozabile sau scutite, gen moşteniri, au provenit acele fonduri. Ceea ce poate să ducă la suspiciunea că firma respectivă este un paravan, că nu îşi înregistrează veniturile, care se duc direct în buzunarul asociatului şi că, de fapt, asociatul finanţează o operaţiune care îi bagă lui bani în buzunar”, a explicat Biriş.

Acesta mai spune că Fiscul poate depista în orice moment împrumuturile asociaţilor din bilanţuri şi poate verifica, în cazul sumelor foarte mari, provenienţa banilor.

„ANAF poate vedea chiar tot în momentul de faţă, trebuie doar să vrea. Atât timp cât toate bilanţurile sunt depuse şi văd că sunt împrumuturi de la asociat, şi atât timp cât ei pot să ceară de la orice bancă rulajul contului pentru orice persoană fizică sau juridică română, nu trebuie făcută o inspecţie fiscală pentru a-i depista. Dobânda este venit impozabil pentru asociat, indiferent de procent, el este impozabil. Eu nu vreau să fac comentarii pe caz concret pentru că nu este profesional, dar valoarea împrumutului este cam de 20 de ori mai mare decât venitul din dobânzi”, a concluzionat fostul secretar de stat.

Cel mai mare împrumut din Iaşi

Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, în decursul anului trecut, cele mai mari venituri provenite din dobânzile aferente unui credit acordat propriei firme au fost obţinute de omul de afaceri Michael Nseir (FOTO), patronul firmei Moldoplast. Având în vedere că valoarea dobânzilor primite doar pentru anul 2015 este de circa 500.000 euro, rezultă că Nseir a acordat firmei Moldoplast circa 10 milioane de euro. Există şi posibilitatea ca acest contract aferent împrumutului să fi fost semnat în urmă cu mai mulţi ani şi să fi crescut în timp, astfel că valoarea dobânzilor a crescut simultan de la an la an.

Omul de afaceri sirian este prezent în Iaşi de dinaintea Revoluţiei din 1989 şi numele său este legat de mai multe sectoare ale mediului de afaceri local, inclusiv de unele privatizări care au ridicat semne de întrebare. Cele mai importante firme ale sale au raportat cifre de afaceri consistente şi toate au avut profituri anul trecut, aducându-i astfel omului de afaceri venituri din dividende. De exemplu, firma sa din sectorul fabricării de produse din material plastic, My Plast Investment, a raportat o cifră de afaceri de 25,7 milioane lei şi un profit net de 1,42 milioane lei cu 77 angajaţi. De asemenea, Moldoplast SA, care acum desfăşoară activităţi de închiriere bunuri imobiliare proprii sau închiriate, cu 13 angajaţi a reuşit o cifră de afaceri de 8,5 milioane lei şi profit net de aproximativ 4,8 milioane lei. Nseir este acţionar şi la două companii din sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, Michael COM reuşind anul trecut să aibă afaceri de 18,5 milioane lei şi profit net de 1,84 milioane lei (n.r. - în bilanţul pe anul trecut nu este trecut numărul salariaţilor), în timp ce Eurotex Impex SRL a avut cu 270 de salariaţi afaceri de 16 milioane lei şi profit de 1,14 milioane lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri