Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Firmele de pompe funebre au făcut afaceri de 5,8 milioane de lei anul trecut

GALERIE
foto DAN LUCA -servici funerare pompe funebre -3443
  • foto DAN LUCA -servici funerare pompe funebre -3443
- +

Acestea sunt sumele care sunt la vedere. Oficiali din piaţa de profil susţin că evaziunea este în floare în rândul acestor societăţi. Din toamna acestui an, legislaţia în domeniu a fost modificată.

 

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului peste 50 de societăţi au trecut ca domeniu de activitate, principal sau secundar, servicii funerare. Pe piaţa contează însă numai 17, care au declarat către organele fiscale afaceri mai mari de zero lei. Anul precedent, în judeţul Iaşi au decedat 9.037 persoane, potrivit datelor centralizate de Institutului Naţional de Statistică. Dintre acestea, circa 2.900 persoane locuiau în municipiul Iaşi. Cuantumul însumat al afacerilor din 2015 din acest domeniu de activitate în judeţul Iaşi a fost de 5,8 milioane lei, iar 122 este numărul total de angajaţi al acestor firme. „E o mare piaţă neagră în acest moment. Peste 90% e piaţă neagră, foarte greu de controlat şi de dovedit. De aceea se propagă şi foarte multă golănie în sistem. Se profită de emoţiile clientului şi japca creşte considerabil. La ce evaziune fiscală fac unele firme este şi normal să aibă şi preţuri mult mai mici”, susţine şefa societăţii din Iaşi cu cele mai mari afaceri în domeniu.

 
Cine este pe primul loc
 
În topul firmelor de servicii funerare pe primul loc se situează SC Servicii Funerare SRL, unitate care deţine brandul „Daniel şi Anca”. Anul trecut, firma patronată de Anca Alice Nistor a generat afaceri de peste 3,1 milioane de lei, în creştere cu 1,1 milioane lei comparativ cu bilanţul din 2013. În 2015, Servicii Funerare SRL a realizat un profit net în valoare de 25.364 lei. Societatea a avut anul trecut 49 de angajaţi.  Poziţia a doua în top este adjudecată de SC Ana-Irina SRL, firmă înfiinţată în urmă cu mai bine de douăzeci de ani, cu o cifră a afacerilor ce a depăşit cu puţin suma de 592.000 lei. Cu 15 salariaţi, Ana-Irina, administrată de Maria Gorongea, a declarat în bilanţul de anul trecut pierderi de 167.215 lei. A treia clasată în acest top este SC Pompe Funebre Drăgan Petru SRL, cu afaceri de 524.141 lei în 2015 şi pierderi de 45.506 lei. Petru Ioan Drăgan, antreprenorul care conduce această societate, deţine un veritabil „holding” în domeniul pompelor funebre. Acesta mai figurează ca administrator la SC Group Funerar Drăgan SRL şi SC Onorante Funebre Drăgan SRL, firme care cumulat au realizat afaceri de peste 266.000 lei anul trecut.
 
Cine completează topul
 
Imediat sub podium, pe locul patru în topul afacerilor din pompe funebre şi activităţi similare, se regăseşte SC Negru pe Alb SRL, înfiinţată în anul 2006 şi administrată de Vasile Dan Dascălu. Unitatea a terminat anul 2015 cu pierderi de 78.553 lei, iar în bilanţul pe anul trecut, conducerea firmei a declarat o cifră de afaceri în valoare de 252.478 lei. SC Eden-Mir SRL, unde administrator figurează Costel Pipirig, este pe cinci, cu o cifră de afaceri în cuantum de 246.578 lei şi 8 angajaţi în 2015. În clasamentul celor mai importante zece firme de pompe funebre din judeţ, realizat de „Ziarul de Iaşi” pe baza afacerilor declarate anul trecut, se mai regăsesc, în ordine, SC Servicii Funerare „Sf. Ioan” SRL (216.285 lei), Group Funerar Drăgan (210.900 lei), SC Servicii Funerare Sanctus SRL (210.569 lei), SC Dohotaru şi Radu SRL (151.546 lei) şi SC Pompe Funebre Morfeu SRL (91.460 lei).
 
„Mai bine, nici nu se putea”
 
În fiecare zi, la starea civilă din Iaşi sunt declarate 12 decese şi doar în jumătate din cazuri se apelează la serviciile unei firme de pompe funebre, spune Anca Alice Nistor, administratorul societăţii care deţine brandul „Daniel şi Anca”La mijlocul lunii octombrie 2016, Guvernul a aprobat Normele tehnice şi sanitare ale serviciilor funerare, înhumării, transportului şi deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane, precum şi a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare. În scopul prevenirii şi combaterii fenomenului de evaziune fiscală în acest sector de activitate, timp de cinci ani, prestatorii de servicii funerare vor fi obligaţi să arhiveze şi să păstreze toate contractele de prestări servicii şi documentele fiscale. „Din punctul meu de vedere, legea este excepţională. Mai bine, nici nu se putea. De zece ani eram practic o activitate fără lege!”, crede Nistor.
 
Brăţară pentru identificarea firmei
 
Potrivit portalului Economica.net, de acum înainte, o mostră de minimum 10 mililitri din produsul biocid folosit la îmbălsămare va fi depusă în sicriu alături de decedat, iar o brăţară cu datele de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat îngrijirile mortuare se aplică pe mâna dreaptă a decedatului pentru identificarea prestatorului de servicii funerare în cazul unor plângeri ulterioare. „Orice acţiune asupra corpului unei persoane decedate se realizează manifestând deplin respect pentru demnitatea umană. Se interzice fotografierea corpului defunctului, fără acordul aparţinătorilor. Prin excepţie este permisă fotografierea în cadrul procedurilor judiciare, conform normelor legale”, se prevede în normele aprobate de Guvern.
 
Măsuri de singuranţă
 
Procedura de îmbălsămare devine obligatorie, potrivit aceloraşi norme, atunci când familia decide să expunădecedatul în locuri publice, inclusiv la capelă, cu sicriul deschis, sau când decedatul este transportat într-o altălocalitate decât cea în care s-a produs decesul, la o distanţă mai mare de 30 de kilometri. Totodată, îmbălsămarea devine obligatorie şi în situaţia în care cauza medicală a decesului impune această procedură ca măsură de profilaxie şi reducere a riscului biologic. „Familia decedatului de foarte multe ori minte. Dacă are SIDA, nu îţi spune de frică că nu o să intre nimeni să ia decedatul. Atunci, tu trebuie să te protejezi, să pleci echipat. Familia nu are de cele mai multe ori cunoştinţe medicale, nu ştie dacă o boală este contagioasă sau nu. Acum nu se mai poate face îmbălsamare decât cu acordul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Firma de pompe funebre primeşte certificatul de constatare de la medic, transmite actele către DSP, iar reprezentanţii instituţiei spun dacă se îmbălsămează decedatul sau nu. Dacă se constată boli contagioase se sigilează sicriul pentru că este pericol de transmitere mai departe a bolii”, spune Anca Alice Nistor. Dacă înainte de aprobarea acestor norme, îmbălsămarea era efectuată în cadrul spitalului dacă pacientul îşi dădea ultima suflare în incinta instituţiei sanitare, acum familia defunctului are dreptul, printr-o cerere, să solicite ca această procedură să fie realizată direct de o firmă de pompe funebre autorizată, care se va deplasa la spital pentru a prelua trupul neînsufleţit.
 
Autovehicule special amenajate
 
Prin noile reglementări din acest sector de activitate este interzisă efectuarea îmbălsămării în afara spaţiilor autorizate. Normele prevăd, în cazul prestatorilor de servicii funerare, să desfăşoare astfel de activităţi doar după ce obţin aviz de la consiliile locale şi autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de DSP. Firmele de pompe funebre trebuie să obţină şi autorizaţie pentru autovehiculele special amenajate pentru transportul mortuar. „Conform legii, firma trebuie să deţină obligatoriu trei maşini: una de paradă, cu care practic faci înmormântarea la pas, a doua de recuperare cadavre, şi un laborator mobil de îmbălsămare. Dacă persoana moare acasă, îl aduci la sediul firmei cu maşina specială de transport. Această maşină este dotată, între altele, şi cu o targă. Nu înghesui mortul într-un Logan cum fac alte firme. Este o bătaie de joc! Puneţi-vă în situaţia în care mama sau tatăl dumneavoastră ar fi acolo. Trebuie să avem respect faţă de morţi, că doar nu manipulăm saci de cartofi”, mai spune şefa societăţii care deţine brandul „Daniel şi Anca”.
 
Se va crea un fond de garantare
 

Prestatorii de servicii funerare sunt obligaţi să deţină un spaţiu de minimum 40 de metri pătraţi. „Vor zbura toate tonetele”, crede Nistor.Acesta va fi împărţit în două: o zonă de primire a clienţilor şi un spaţiu de prezentare a produselor. „Automat, sicriul şi coroana devin atributele serviciilor funerare. Nu le mai poţi vinde oriunde. Florăria va vinde flori, nu coroane. Sicriele şi obiectele funerare sunt nişte obiecte macabre care stresează şi traumatizează psihic. De aceea legea spune că marfa aceasta nu trebuie expusă şi trebuie vândută doar de cei autorizaţi”, crede Nistor. Fiecare firmă de pompe funebre trebuie să aibă obligatoriu şi morgă. Administratorul societăţii „Daniel şi Anca” crede că, dacă vor fi respectate întocmai noile norme, maxim trei firme de profil vor rămâne în tot Iaşul. Aceasta estimează că, pentru a intra în legalitate, investiţia unei firme de pompe funebre se ridică la circa 100.000 euro. În urma noilor modificări legislative a fost introdus şi fondul de garantare, prin care este protejat şi clientul, în cuantum egal cu cinci ajutoare pentru înmormântare oferite de statul român. Aceştia bani vor fi blocaţi de firmele de pompe funebre într-un cont în bancă şi, din această sumă vor putea fi despăgubiţi clienţii în cazul unor erori produse de societatea cu care au încheiat un contract de prestării de servicii funerare.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri