Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Firmele de recrutare personal din Iaşi se bat pe doar 7,6 milioane lei

Piaţa de recrutare forţă de muncă din judeţ reprezintă doar 1,6% din cea de la nivel naţional.

GALERIE
finantare-bani-credite
  • finantare-bani-credite
- +

Pe piaţa plasării forţei de muncă din Iaşi e forfotă mare: 49 de firme îşi împart aproape 7,6 milioane de lei anual. La nivel naţional, în acest sector activează 1.665 firme, cu afaceri totale de peste 470 milioane lei. Chiar şi firme din afara judeţului monitorizează atent piaţa locală. În ultimii 25 de ani, efectivul de salariaţi al judeţului s-a redus cu aproape 100.000 persoane, până la 152.000 lei. Şi faţă de anul 2000 scăderea este una considerabilă, de 10.000 salariaţi.

 
Rotraining SRL ocupă de departe primul loc pe acest segment, cu o cifră de afaceri de circa 2,5 milioane lei anul trecut. Societatea, ce recrutează angajaţi îndeosebi pentru companii din IT, este parte a grupului Edurom. Aproape 50 de salariaţi avea Rotraining în 2014, iar societatea a obţinut un profit net de aproape 480.000 lei. Brainer Consulting SRL, cea de-a doua clasată în top, a desfăşurat afaceri în valoare de 977.000 lei. Societatea a declarat în cel mai recent bilanţ un număr mediu de 16 salariaţi pentru anul 2014, iar în portofoliu se laudă că a finalizat cu succes proiecte cu companii precum Brikston, E.ON, Vodafone sau Moldova Mall. Brainer Consulting, unde senior recruiter figurează Camelia Bîrzanu, a realizat proiecte de recrutare în mai toate judeţele Moldovei, potrivit site-ului societăţii. Malidela SRL, societate cu afaceri de peste 650.000 lei, ocupă locul trei între firmele din judeţ ce prestează activităţi de plasare a forţei de muncă. În spatele primelor trei clasate este New Oportunities Iaşi, societate specializată în selecţia şi plasarea de forţă de muncă în străinătate. Firma, înregistrată în Valea Adâncă, este agent Concordia în România şi recrutează personal sezonier pentru mai mulţi fermieri din Anglia, Scoţia şi Irlanda. Anul trecut, potrivit datelor declarate în bilanţ, New Oportunities SRL a realizat o cifră de afaceri de 630.000 lei şi un profit de circa 120.000 lei. Carpatis Welt, Aquavita Solutions, Blue Consulting şi Events Consulting SMV urmează în acest clasament întocmit pe baza rezultatelor financiare din 2014.
 
 
O piaţă foarte dinamică
 
 

Pe piaţa ieşeană de recrutare a forţei de muncă joacă însă puternic şi firme din alte judeţe dar mai ales din Capitală. Ejobs Group ori Catalyst Solutions, ambele din Bucureşti, organizează periodic târguri de joburi inclusiv la Iaşi cu participarea a zeci de angajatori din domenii diverse de activitate. Sunt însă şi firme înfiinţate de curând în Capitală care testează piaţa locală de forţă de muncă, recrutând pentru angajatori din străinătate din sectorul agricol. Una dintre acestea, care în primăvara acestui an a realizat o sesiune de interviuri în Iaşi, este GPR Recruitment SRL. Firma, cu capital din Letonia, activează pe piaţa din România din toamna anului 2013, iar până în prezent a recrutat peste 500 de persoane pentru locuri de muncă temporare în agricultură, în Marea Britanie şi Irlanda. Totodată, GPR Recruitment are parteneriate şi cu angajatori din Olanda, Belgia, Suedia şi Canada. „Persoanele din Nord-Estul ţării au o dorinţă mai mare de a lucra în condiţii mai grele şi o motivaţie extraordinară. Pe de altă parte oamenii sunt foarte reticenţi cu privire la autenticitatea locului de muncă şi la plata taxelor de non-recrutare. Probabil că experienţa din ţările din sudul Europei a fost una diferită şi la început au alte aşteptări”, crede Alexandru Blană, manager de proiect la GPR Recruitment. Acesta spune că în general, din numărul total de participanţi la o sesiune de recrutare doar un sfert sunt ulterior şi selectaţi. Ulterior, din aceştia, 3 din 4 persoane ajung să şi lucreze pentru angajatorul din străinătate. „Din discuţiile avute cu angajatori din străinătate, se observă o schimbare în comportamentul persoanelor care vin să lucreze în agricultură la aproximativ doi ani de când piaţa muncii s-a liberalizat. Astfel, persoanele nu-şi mai respectă contractele şi pleacă imediat ce o ofertă este mai tentantă. Piaţa lucrătorilor sezonieri este una foarte dinamică, în care fiecare lucrător îşi doreşte să obţină mai mult, iar pe de altă parte fiecare angajator se aşteaptă ca omul pe care-l angajează să fie cât mai productiv”, a adăugat Blană. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri