Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fostul primar Nichita are un motiv în plus pentru a se ruga Cuvioasei Parascheva. Sentința în dosarul UTI, așteptată în 10 zile

GALERIE
Nichita moaste racla Sf parascheva
  • Nichita moaste racla Sf parascheva
- +
S-a terminat procesul în care fostul edil este acuzat de luare de mită de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a cărui firmă a implementat actualul sistem de semafoare. Sentinţa este aşteptată în zece zile.
Unul dintre cele două dosare penale în care inculpat este Gheorghe Nichita, fost primar al Iaşului, a ajuns la final. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au finalizat procesul denumit generic „UTI“, în care ex-edilul a fost inculpat de DNA pentru pretinderea unei mite de 10% din valoarea proiectului privind semaforizarea inteligentă din Iaşi. La ultimul termen de judecată din proces, ce a avut loc acum câteva zile, apărătorii lui Nichita au solicitat instanţei ca fostul primar să fie achitat, în timp ce procurorii anticorupţie au cerut o pedeapsă cu executare pentru Nichita. „Avem încrede maximă în justiţie“, ne-a spus Ionel Nechita, avocatul lui Gheorghe Nichita.  
 
Care sunt acuzaţiile 
 
O achitare a fostului primar ar fi în disonanţă cu poziţia procesuală a chiar mituitorului din dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, care a recunoscut în faţa instanţei că a fost de acord să îi ofere mită lui Gheorghe Nichita, în timp ce un alt intermediar al acestei afaceri, fostul lider PSD Constantin Niţă, a fost deja condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pentru că a ajutat, în primă fază, firma UTI să obţină contractul de la Iaşi. În schimbul ajutorului, Niţă ar fi cerut 5% din valoarea contractului privind semaforizarea de la Iaşi, adică aproximativ 3,4 milioane de lei. A primit efectiv 30.000 de euro şi 300.000 de lei. În privinţa lui Nichita, în cadrul acestui proiect, finanţat din fonduri europene, în calitate de primar al Iaşului, ar fi cerut, „cu intenţie şi în mod direct“, spun procurorii, 10% din valoarea contractului. Câştigătoare a proiectului a fost declarată asocierea UTI-IBC, reprezentantă de cei doi oameni de afaceri menţionaţi, valoarea contractului fiind de peste 69 de mili­oane de lei. „Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între incul­paţii Nichita Gheorghe, Marda­rasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi“, au precizat procurorii DNA în rechizitoriu.
 
Aceştia au mai arătat că Nichita ar fi primit foloasele necuvenite în perioada august 2013 - începutul anului 2015. Înainte de a primi efectiv banii, 3,6 milioane de lei din presupusa mită ar fi ajuns într-un cont în care ar fi fost depozitaţi special pentru Nichita, au precizat anchetatorii.
 
Mită: bani, bunuri şi servicii
 
În calculul privind prejudiciul realizat de procurori au mai fost incluse, pe lângă depozitul amintit, şi alte servicii sau bunuri pe care Nichita le-ar fi primit. Astfel, anchetatorii notează că Nichita a primit echipamente electronice de 20.000 de lei, dar şi plata în 2014 a unor cazări în Hong Kong şi Beijing (China), în valoare totală de 28.000 de lei. De asemenea, Nichita ar fi primit şi reducere de 30-40% din preţurile de cazare de la Hotel Marriot din Bucureşti, a căror valoare a fost calculată la 15.100 de lei. Sentinţa din acest dosar a fost stabilită pentru data de 23 octombrie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri