Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(FOTO – VIDEO) Florile din Grădina Botanică sfidează apropierea iernii „ascultând” muzică clasică

GALERIE
IMG_4138IMG_4088IMG_4091IMG_4092IMG_4093IMG_4112IMG_4115IMG_4118IMG_4136
  • IMG_4138
  • IMG_4088
  • IMG_4091
  • IMG_4092
  • IMG_4093
  • IMG_4112
  • IMG_4115
  • IMG_4118
  • IMG_4136
- +

Sambata a avut loc deschiderea oficială a expoziţiei „Flori de toamnă”, aflată la cea de-a XLI-a ediţie. Evenimentul de deschidere a avut loc de la ora 11.00, amfitrionul întâlnirii fiind prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

La această întâlnire au participat şi prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector şi ordonator de credite în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), dar şi un număr mare de profesori de la mai multe specializări din cadrul UAIC.  De asemenea, printre invitaţii care au participat la eveniment au fost şi directori sau reprezentanţi de la alte grădini botanice din ţară, dar şi un număr mare de ieşeni de toate vârstele.

Evenimentul de deschidere a debutat cu o reprezentaţie susţinută de către Essenza Quartet, care a mai cântat în Grădina Botanică din Iaşi şi în cadrul evenimentului „Noaptea Privighetorilor”, care a avut loc pe 20 mai. Cele patru tinere artiste au susţinut un moment muzical de aproximativ jumătate de oră, moment urmat de prezentarea expoziţiei de către directorul Grădinii Botanice Cătălin Tănase, dar şi de intervenţia prorectorului Mihaelei Onofrei, a directorului Grădinii Botanice din Bucureşti, dar şi a academicianului Constantin Toma, membru al Academiei Române, fost director al Grădinii Botanice din Iaşi.

 

Ce pot vedea ieşenii

În cadrul expoziţei „Flori de toamnă” de anul acesta, publicul are ocazia să admire diferite soiuri de crizanteme, tufănele, dovleci sau varză decorativă cultivate în Gradina Botanică.

Exponatele reunesc 110 soiuri de crizanteme, aranjate într-o mare diversitate de forme şi culori. Pe lângă culoarea tradiţională a crizantemelor, galben, pot fi admirate şi crizanteme de culoare violet, lavandă, roz, vişiniu, bronz, alb şi roşu.

Din colecţie vor fi prezentate 125 de soiuri de tufănele în aranjamente şi mozaicuri florale sau diferite forme de cultură dirijată, imitând pomii, cascadele, în formă de evantai sau crescute în coloane.

Sunt expuse 130 de eşantioane de fructe şi seminţe care provin de la specii cultivate în diferite secţii, grupate în funcţie de zonele de origine biogeografică şi însoţite de planşe cu explicaţii.

Există şi o expoziţie cu ardei decorativi, care reuneşte 110 soiuri ale genului Capsicum, care sunt foarte diferite ca port, formă şi culoare a fructelor. Într-o zonă special amenajată sunt prezentate 10 din cele 30 de specii ale genului Capsicum, dintre care pentru prima data in expoziţie Capsicum eximium, C. rhomboideum şi C. cardenasii. Noutatea acestei ediţii o reprezintă soiul „Carolina Reaper”, care aparţine speciei Capsicum chinense, intrat in cartea recordurilor ca fiind cel mai iute soi de ardei cunoscut în prezent.

 

Genul Solanum este reprezentat prin 10 specii şi 3 soiuri, dintre care, în premieră, sunt prezente mărul diavolului (Solanum linnaeanum), diavolul violet (S. atropurpureum) şi arborele cu cartofi (S. erianthum).

De asemenea, sunt aranjate într-un decor inedit, 200 de soiuri de dovleci decorativi care aparţin genului Cucurbita, 10 soiuri ale genului Cucumis (castraveti ţepoşi africani), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) şi 25 de soiuri de Lagenaria, alături de Momordica charantia (insulina vegetală sau castravetele amar) şi Trichosanthes cucumerina (tărtăcuţa şarpe), cu origini geografice în diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia.

Colecţia de varză cu valoare decorativă, alimentară şi medicinală cu diferite origini, reuneşte 3 specii (Brassica oleracea, Brassica elongata si Brassica juncea), 6 soiuri şi 60 hibrizi F1, însumând aproximativ 6.000 de exemplare, care vor deveni mai intens colorate pe masură ce temperaturile devin negative.

Expozitia va fi deschisă zilnic, între orele 9.00-17.00, până duminică, 19 noiembrie.

Preţul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate de 3 lei. Fotografiatul este liber.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri