Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Gafe copilăreşti într-unul dintre puținele dosare de corupţie politică din Iași cu greutate

GALERIE
dna-iasi
  • dna-iasi
- +

DNA Iaşi pare să fi intrat în ultimii ani într-un con de umbră, neputând să se laude cu niciun dosar de mare corupţie pe care să-l fi soluţionat. Anchetele mari, în care au picat greii de altădată ai politicii bahluiene, au fost instrumentate aproape exclusiv la Bucureşti, anchetatorilor anticorupţie de la noi rămânându-le doar micile „găinării“ îmbrăcate stufos în dosare grele şi trimise în instanţă. Într-unul dintre aceste dosare, cel în care cap de afiş este primarul de la Paşcani, procurorii care ar trebui să ne scape de corupţi au făcut mai multe greşeli demne parcă de un student mediocru la Drept. Nu au reuşit să descrie corect mai multe fapte de abuz în serviciu imputate inclusiv primarului, dosarul urmând a ajunge, cel mai probabil, din nou la procurori.

Anul „secetos“ de la DNA Iaşi se termină cu o ruşine pentru procurorii care ar trebui să combată marea corupţie din judeţ. Instituţia ce în anii din urmă trimitea în judecată şefi de instituţii, rectori, parlamentari, şefi de CJ Iaşi sau notorii oameni de afaceri este trasă de urechi serios de judecătorii ieşeni într-unul dintre dosarele-fanion cu care a defilat anul acesta. Cel în care primarul municipiului Paşcani, Dumitru Pantazi, a fost deferit justiţiei pentru fapte asimilate celor de corupţie. Chiar dacă acest dosar poate fi catalogat mai degrabă ca fiind unul de mică anvergură, remarcabile fiind doar legăturile bazate pe corupţie la nivel politic local, procurorii au gafat grav. Magistraţii de la Tri­bunalul Iaşi, care analizează „dosarul Pantazi“ în procedura de cameră preliminară, au constatat că anchetatorii au comis erori în întocmirea rechizitoriului, nereuşind nici măcar să descrie cores­punzător mai multe fapte de abuz în serviciu. 

Ce au găsit judecătorii

În acest dosar, pe lângă Dumitru Pantazi, in­culpaţi mai sunt funcţionari importanţi şi oameni de afaceri din municipiul Paşcani, acuzaţiile învârtindu-se în jurul unei autorizaţii ce ar fi fost acordate ilegal de municipalitate. În prezent, cauza se află în procedura de cameră preliminară, etapă premergătoare judecăţii efective, în care jude­cătorii verifică dacă actul de acuzare şi materialul de urmărire penală au fost sau nu realizate conform legii. La ultimul termen, magistraţii de la Tribunal au descoperit că, în acest dosar, anchetatorii au făcut mai multe erori în a descrie corespunzător infracţiunile de care este acuzat Dumitru Pantazi, dar şi alţi inculpaţi.

„Constată neregularitatea rechizitoriului emis în dosarul penal nr. 103/P/2015 al Ministerului Public - DNA - Serviciul Teritorial Iaşi la data de 29.06.2016, cu privire la următoarele aspecte: a) descrierea de către procuror a situaţiei de fapt reţinute în sarcina inculpaţilor Pantazi Dumitru, Zuzan Mircea şi Prisecaru Ovidiu Ciprian din perspectiva infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit“, au descoperit judecătorii.

Ei au mai arătat că aceeaşi eroare ar fi fost făcută de procurorul de şedinţă şi în privinţa acuzaţiilor de abuz în serviciu şi fals intelectual imputate Elenei Serghiuţă. Cele constate de judecători au fost comunicate atât procurorilor, cât şi inculpaţilor din dosar, urmând ca Tribunalul să finalizeze procedura camerei preliminare pe 6 ianuarie. Dacă lipsurile imputate anchetatorilor nu vor fi sau nu vor putea fi remediate, cel mai probabil, dosarul urmează a fi restituit pentru a fi refăcut. 

Ce acuzaţii sunt în dosar

Potrivit procurorilor anticorupţie, în anul 2011 Primăria Paşcani a derulat o licitaţie pu­blică privind concesiunea unui teren de 15 metri pătraţi, ce a fost câştigată de firma SC Perla Neagră SRL. Patronul acesteia, Emilian Onea­ţă, împreună cu Vasile Bodnar şi arhitectul Ale­xandru-Dorin Curelaru, a depus la Primăria Paşcani o cerere pentru a obţine o autorizaţie de construire pentru un fast-food. În documentaţia depusă la Primărie se menţiona că terenul pe care avea să fie construit fast-food-ul ar fi avut o suprafaţă de 36 de metri pătraţi, aspect fals, spun anchetatorii.

„În perioada 16.07.2012 - 11.02.2013, inculpatul Pantazi Dumitru, în calitate de Primar al Municipiului Paşcani, împreună cu inculpaţii Zuzan Mircea şi Prisecaru Ovidiu-Ciprian, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au semnat o autorizaţie de construire, în condiţiile în care nu exista acordul scris, dat în formă autentică, de către proprietarii unei clădiri învecinate (formă cerută de dispoziţiile actelor normative în vigoare şi prevăzută şi în certificatul de urbanism aferent emis de Pri­măria Municipiului Paşcani). Autorizaţia de construire a fost întocmită de către inculpata Serghiuţă Elena, cunoscând neregulile de mai sus, document ce a fost ulterior introdus în circuitul de semnare“, au precizat procurorii DNA.

Aceeaşi Serghiuţă, spun procurorii, ar fi făcut menţiuni false în documentaţia tehnică aferentă autorizaţiei de construire, pe care a antedatat-o.

„Prin edificarea acelei construcţii, pe de o parte, au fost vătămate interesele legale ale proprietarului clădirii respective referitoare la folosinţa respectivului imobil conform necesităţilor şi intereselor legitime ale acestuia, şi ale Municipiului Paşcani referitoare la res­pectarea legalităţii în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii. Pe de altă parte, acţionând în maniera de mai sus, SC Perla Neagră SRL a obţinut un folos nepatrimonial constând în obţinerea acelei autorizaţii de construire“, au completat anchetatorii

„Peştişorii“ DNA Iaşi 

În ultimul an, DNA Iaşi nu se poate lăuda cu o activitate care să „rupă gura târgului“. Majoritatea dosarelor întocmite de această structură teritorială s-au îndreptat fie împotriva unor persoane din alte judeţe, fie împotriva unor persoane asupra cărora acuzaţiile au fost mai degrabă de mică corupţie. Printre dosarele cu care DNA Iaşi se poate lăuda în acest an sunt cele prin care au fost trimise în judecată mai multe cadre didactice de la Universitatea „Petre Andrei“, prin care a fost deferit justiţiei un medic de la Spitalul de Neurochirurgie, sau cel prin care edili din Hârlău sau şeful Poliţiei de acolo au fost trimişi în judecată. De amintit că doi dintre cei mai notorii politicieni care au probleme în prezent cu legea din cauza faptelor de corupţie, Relu Fenechiu şi Gheorghe Nichita, au ajuns în faţa judecătorilor ca urmare a unor anchete derulate la Bucureşti. Cel mai notoriu nume deferit justiţiei, în ultimii ani, de DNA Iaşi este Cristian Adomniţei, inculpat într-o afacere presupus ilegală în care s-ar fi produs o pagubă de 330.000 de lei, o sumă totuşi infimă la nivelul unei instituţii publice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri