Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Găinăriile firmelor de asigurări. Un ieşean a trecut printr-un coşmar (FOTO)

GALERIE
20140810_141548Daniel S Audi A5 accident20140810_141549Daniel S Audi A5 accident20140810_141547Daniel S Audi A5 accident20140810_141545Daniel S Audi A5 accident08Daniel S Audi A507Daniel S Audi A506Daniel S Audi A502Daniel S Audi A5
  • 20140810_141548Daniel S Audi A5 accident
  • 20140810_141549Daniel S Audi A5 accident
  • 20140810_141547Daniel S Audi A5 accident
  • 20140810_141545Daniel S Audi A5 accident
  • 08Daniel S Audi A5
  • 07Daniel S Audi A5
  • 06Daniel S Audi A5
  • 02Daniel S Audi A5
- +

Un ieşean a trecut printr-un adevărat coşmar timp de cinci luni de zile. Bărbatul a achiziţionat din Germania, la mâna a doua, un Audi A5. Maşina a fost asigurată CASCO la Credite Europe Asigurări Reasigurări pentru suma de 23.000 euro, sumă impusă chiar de specialiştii firmei. In august anul trecut bărbatul a avut un accident teribil şi maşina a fost avariata în totalitate. Ca să tragă de timp şi să nu plătească daunele integral, societatea a ajuns să se certe cu clientul până şi pe mărunţiş. Au invocat tot felul de motive şi până la urmă a plătit numai 19.000 de euro, abia în ianurie 2015. Ieşeanul considerâ că mai are de primit încă 3.700 de euro şi se pregăteşte să dea firma în judecată. „Despăgubirea se stabileşte în funcţie de starea bunului din momentul producerii riscului asigurat. Ea nu poate depăşi valoarea bunului din acel moment, cuantumul pagubei şi nici suma asigurată”, se apără la rândul ei firma.

Un şofer ieşean a dus lupte colosale cu inspectorii unei firme de asigurări pentru a-şi primi o parte consistentă din suma de despăgubire promisă la semnarea asigurării CASCO. Daniel S. acuză asiguratorul Credite Europe Asigurări Reasigurări (CEAR) că, deşi a propus o despăgubire de circa 23.000 euro în cazul de daună totală a autoturismului, l-a tergiversat nemotivat şi l-a ţepuit cu peste 3.700 euro după cinci luni de aşteptare, în care nu şi-a putut achiziţiona alt autoturism. În vara anului 2013, ieşeanul şi-a achiziţionat din Germania autoturismul Audi A5, fabricat în 2010, şi după plata timbrului de mediu şi alte investiţii a scos din buzunar 22.000 euro. Pe 2 septembrie 2013, după ce a înmatriculat maşina, Daniel S. s-a prezentat la o agenţie a Credite Europe Asigurări Reasigurări din Iaşi pentru a semna o poliţă de asigurare CASCO (n.r. – asigurare facultativă a autovehiculelor împotriva avariilor accidentale şi furt), asiguratorul propunând în baza propriei evaluări o sumă totală asigurată de 22.968 şi o rată lunară de 117 euro, ultima plată fiind scadentă la 2 august 2014 şi asigurarea urmând să înceteze pe 2 septembrie, ora 24.00.

 
 
A intrat într-un cap de pod
 
 
Potrivit poliţei de asigurare, Daniel S. urma să fie despăgubit în cazul a şase riscuri, printre care şi ”reîntregire automată sumă asigurată”, furt sau avarii externe. În ultima lună de contract, după ce a plătit şi ultima rată de 117 euro, bărbatul a fost implicat într-un accident rutier în judeţul Suceava şi maşina sa a fost avariată total. „Pe data de 10 august 2014, eram cu un prieten în judeţul Suceava, de unde sunt de loc, şi într-o curbă periculoasă, nesemnalizată corespunzător, din cauza a doi cetăţeni în stare de ebrietate şi a câinelui lor am fost nevoit să fac o manevră bruscă şi am intrat într-un cap de pod. Atât podul cât şi maşina au fost distruse, toate airbagurile au fost declanşate, astfel că am fost nevoit să mă adresez asiguratorului”, a început povestea Daniel S. Odată înaintată cererea a început şi un lung şir de negocieri cu inspectorii CEAR, care deşi au recunoscut dauna totală a autoturismului au transmis că suma din contract nu poate fi plătită integral. Astfel, inspectorii au motivat că dauna poate fi plătită doar consultând aplicaţii informatice ce conţin autoturisme similare cu cel avariat, preţul urmând să fie plătit după ce părţile se pun de acord asupra unui astfel de autoturism. În urma analizării DAT (n.r. – Deutschen Automobil Treuhand), Eurotax şi autovit.ro, inspectorii au ajuns la concluzia că firma poate plăti doar o sumă cuprinsă între 15.000 şi 19.000 euro.
 
 
„Am reînceput discuţiile”
 
 
De cealaltă parte, Daniel S. spune că niciunul din autoturismele propuse de inspectori nu au toate dotările pe care le avea autoturismul său, astfel că echivalenţa nu este tocmai corectă. „După negocieri cu inspectorii, am căutat şi eu autoturisme pe autovit.ro, dar ceva chiar ca al meu nu am găsit. După aproape cinci luni, în care i-am ameninţat că voi face plângere şi la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, am primit o ofertă cu suma de 19.000 euro, în care a fost inclusă şi valoarea epavei, vândută de ei cuiva din Braşov pentru 6.262 euro. Banii au intrat în cont pe 20 ianuarie, însă am acceptat această sumă doar ca să fiu sigur că primesc ceva. Sub această ofertă cei de la firma de asigurări au mai ataşat o declaraţie pe care, dacă o semnam, ìi exoneram pe ei de la orice altă obligaţie. N-am vrut să o semnez, aşa că am reînceput discuţiile pentru restul sumei”, a completat Daniel S. Ieşeanul a mai spus că, dacă inspectorii ar fi fost corecţi, ar fi scăzut din suma de asigurare doar uzura din acel an a autoturismului, de circa 1000 de euro, şi nu ar fi ridicat alte pretenţii. „Aici e şmecheria firmelor de asigurări, supraevaluează la semnarea contractului ca să fie rata lunară mai mare, dar când vine vorba de despăgubire îţi caută nod în papură ca să îţi dea cât mai puţin”, a explicat.
 
 
Ce spune firma de asigurări
 
 
De cealaltă parte, inspectorii CEAR au precizat în adresa trimisă lui Daniel S.: „Calculul despăgubirii se completează cu prevederile Art. 2.217 din Codul Civil potrivit căruia «Despăgubirea se stabileşte în funcţie de starea bunului din momentul producerii riscului asigurat. Ea nu poate depăşi valoarea bunului din acel moment, cuantumul pagubei şi nici suma asigurată»”. „Ziarul de Iaşi” a trimis săptămâna trecută o cerere inspectorului Florin Dorobanţu, care a colaborat cu Daniel S., pentru a primi un răspuns oficial pe această speţă, însă până aseară acesta nu a sosit. Văzând că nu are sorţi de izbândă de unul singur, ieşeanul a apelat la un avocat şi a solicitat, în primă fază de la firmă, restul sumei despre care consideră că i se cuvine, respectiv 3.734,83 euro, urmând să deschidă şi un proces împotriva firmei de asigurări. „Aşa cum am mai discutat până în prezent cu dumneavoastră, nu sunt mulţumit de suma oferită drept despăgubire, ea nu acoperă paguba produsă şi nici suma asigurată în caz de daună totală a autoturismului, iar evaluarea autoturismului şi stabilirea sumei asigurate s-a făcut de către societatea dvs la momentul încheierii contractului de asigurare”, a scris Daniel S. în cererea de despăgubire.
 
 
Plângeri pe bandă rulantă
 
 
Potrivit datelor oferite publicităţii de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe parcursul anului trecut au fost depuse de către clienţi nemulţumiţi peste 12.000 de petiţii care vizau neplata sau plata parţială a despăgubirilor prevăzute în contract. În cazul trei sferturi din aceste petiţii, ASF a dat dreptate clienţilor şi a impus firmelor de asigurări să respecte contractul iniţial. Conform ASF, anul trecut cea mai mare pondere au deţinut-o petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 12.512, reprezentând 98,55% din total, şi în scădere cu circa 6% faţă de 2013. Clasamentul celor mai reclamaţi asiguratori la nivel naţional are în top firmele Euroins, Astra şi Uniqa Asigurări, cele trei fiind vizate în cazul a 65% din petiţiile trimise de clienţii nemulţumiţi la ASF. În 2013, topul plasa pe primele locuri tot firmele Euroins şi Astra, însă pe locul trei se clasa City Insurance SA.
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri