Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Absolvenţii de gimnaziu au avut bătăi de cap cu problemele de geometrie la examen

GALERIE
examen
  • examen
- +

Subiectele la matematică la evaluarea naţională au fost de o dificultate peste medie.

În cursul zilei de ieri, elevii de clasa a VIII-a au susţinut examenul la matematică în cadrul evaluărilor naţionale. Nivelul de dificultate a fost uşor la limita dintre mediu şi avansat, problemele de geometrie dând destule bătăi de cap elevilor. Aceştia au primit trei subiecte pe care a trebuit să le rezolve în două ore.

Primul subiect a avut şase cerinţe, la care elevii au scris direct pe foaia de examen rezultatele în spaţiile punctate. Cele trei cerinţele de la algebră au fost destul de uşoa­re, în genul: „dacă 10 reprez­intă 50% dintr-un număr, atunci numă­rul este egal cu....“. Alte două ce­rinţe au fost din geometrie şi au vizat rombul şi tetraedrul, iar ultima cerinţă a constat într-o diagramă.

La subiectul al II-lea, elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat cinci cerinţe din geometrie şi funcţii. Astfel, acestea au vizat prisma, media geometrică a unor numere, o problemă la care elevii să determine lungimea unui drum şi rezolvarea unei funcţii la care au existat alte două cerinţe.

Dacă primele două subiecte au avut un nivel accesibil copiilor buni la învăţătură, subiectul al III-lea a fost pentru elevii care doresc cu adevărat să obţină o notă între 9 şi 10 la examen. La acest subiect au fost două probleme de geometrie cu câte trei cerinţe fiecare. Prima problemă a vizat perimentrul triunghiului, iar a doua, prisma cu aria şi volumul.

„Su­biectul la matematică păstrează structura anunţată de C.N.E.E., trei părţi cu câte şase sarcini de lucru şi are un nivel mediu de dificultate. Cerinţele acoperă competenţele de examen, au o gradare de la simplu spre complex şi o dozare care le va permite elevilor să obţină cu uşurinţă note peste 6. Sarcinile de lucru sunt asemănătoare cu cele de la simularea organizată de Minister, dar şi cu cele de la simularea organizată de Inspectorat, iar două dintre subpunctele de la geometrie au un grad de dificultate specific unui examen naţional. Prin subiectele propuse azi se vor departaja elevii foarte buni, care au deja obişnuinţa de lucru în domeniul matematicii, putere de concentrare şi intuire a subtili­tăţilor ştiinţifice“, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul Şcolar Judeţean.

As­tăzi s-au înregistrat cu 4 absenţi mai mult decât la proba anterioară, au lipsit 273 de elevi faţă de 269, câţi au fost la limba română.

Peste 8.500 de locuri pentru absolvenţii de gimnaziu

După experienţa anilor trecuţi, proba la matematică este cea mai grea, iar notele au fost în fiecare an mai mici decât la Limba română, inclusiv la simularea de anul acesta, unde 48,8% din elevii din ţară au obţinut medii peste 5.

Evaluarea naţională se desfăşoară în săli supravegheate video, la fel şi sălile unde se descarcă şi se multiplică subiectele şi sălile unde se co­rectează lucrările. La noi în judeţ, în cele 186 de centre de examen sunt înscrişi 6.883 candidaţi, iar la exa­menul de anul acesta, ministerul a adus şi o modificare importantă în ceea ce priveşte modul de calcul al mediei finale de admitere în licee. Media de la această evaluare are o pondere de 75 % din nota de admitere, faţă de doar 50% ca până acum.

Pe 27 iunie se vor afişa rezultatele parţiale, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00 se vor putea depune contestaţiile, iar între 28 şi 30 iunie are loc rezol­varea acestora. Pe 1 iulie, participantii vor putea vedea listele cu notele finale.

În judeţul nostru există peste 8.500 de locuri în cele 305 clase ale celor 63 de licee şi şcoli profesionale. În intervalul 4-8 iulie, elevii vor completa, împreună cu părinţii şi cu diriginţii, fişele cu opţiuni în vederea admiterii la liceu. Rezultatele admiterii computerizate vor fi afişate în ziua de 15 iulie 2014, pe site-ul Ministerului Edu­caţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri