Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Haitele şi prada

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Se va ajunge, oare, vreodată ca DNA să intre în… restrângere de activitate? Greu de spus, greu de imaginat o astfel de „cuminţire”, într-un timp rezonabil, de aici înainte, când numărul celor chemaţi, rând pe rând, în faţa procurorilor instituţiei tot creşte, şi creşte, şi mai toţi trag după ei încă alte şi alte nume, de complici, de interpuşi, de „protectori”. 

Nu pare să-i sperie nimic. Atâtea „defilări” mediatice în cătuşe, atâtea anchete, procese, condamnări. E năravul ticăloşirii aşa de înrădăcinat şi de nevindecat? Dar cum vreţi să se lase ei de furat - de la Stat, nu, de unde altundeva? - când câţiva ani de puşcărie (şi aceştia reductibili, pe căi legale) îi lasă tot cu conturile pline şi cu averile aproape neatinse, pe ei şi pe urmaşii lor?! Adevărat paradis pământean al cleptocraţiei - România!

Să fie vreun fel de flagel moral, care se propagă oricum, în pofida verdictelor judecătoreşti, ba chiar generând o impresie de banalizare a „spectacolului” mediatic, ştiri şi imagini, a căror nesfârşită, mereu realimentată sarabandă riscă să inducă, progresiv, încă şi mai multă apatie şi resemnare tocmai în rândul celor ce sunt/ suntem contribuabilii păgubaşi ai imensului jaf? Şi până la urmă, de fapt, ce mare diferenţă ar fi între corupţii „clienţi” ai DNA şi parlamentarii care-şi votează pensii (nesimţit de) „speciale”? Nu tot de mâini lacome şi apucătoare, obişnuite să, vorba vine, „buzunărească” bugetul e vorba în ambele cazuri? Prin atacuri ale unor reţele nu numai organizate, ci şi protejate, în primul caz, prin lege cu auto-dedicaţie în al doilea, dar ţintind şi unii, şi ceilalţi, în adevărate haite, aceeaşi pradă: mormanul de bani strânşi din dările/ impozitele tuturor, mai cu seamă ale acelora care nu au nici măriri, nici averi, nici privilegii. Deci, nici protectori.

Parcă ni se tot repetă, de multă vreme, că nu sunt destui bani pentru pensii, sigur, ale celor care au muncit o viaţă întreagă şi care, culmea, se „încăpăţânează” să mai trăiască, dând astfel dureri de cap guvernanţilor. şi ce să vezi, tocmai într-un asemenea context, s-ar zice, constrângător pentru toţi, se votează febril tot felul de „pensii speciale”, mai întâi pentru „brilianţii” deputaţi şi senatori, imediat după aceea şi pentru aleşi locali. Cum să fie de mirare aşa ceva, devreme ce „clasa politică” (aşa îşi zic ei înşişi) e doldora de încrengături mafiote, de rubedenii, de taţi la Bucureşti şi odrasle, şi ele în politică, acasă, de socri şi gineri, de cumetri şi alte cimotii, toţi gata să se susţină reciproc, să-şi facă unii altora „cadou” fie astfel de legi părtinitoare, fie cine ştie ce aranjamente pe sprânceană, locale. „Strada” şi „piaţa” nu i-au speriat decât câtva timp, apoi şi-au revenit repede la reflexele lor vorace iar Guvernul tehnocrat tremură, strâns cu uşa, de teama „moţiunii” bau-bau.

Şi ce faună? Ce casting de „personaje”! De pildă, Paul Lambrino, cel zis „al României”. Ce obraz trebuie să ai ca să pretinzi „restituirea” domeniului Băneasa, fără niciun drept moştenit (dinspre Carol al II-lea) asupra acestei „proprietăţi”! Dar impostura „nobiliară” şi-a găsit complici pe măsură. Nu numai pe Remus Truică, fost şef de cabinet al lui Năstase, mult mai celebru ca „mecena” al Patriciei Kaas, cu „antenele”, influenţa şi cârdăşiile lui. Dar dur băiatul, în negocierea unui „modest” comision de numai 80% din valoarea loviturii date prostului de… Stat român. Şi „prinţului” îi convenea oricum, chiar şi aşa, că de nu era reţeaua lui Truică şi know how-ul lui, fără fie şi numai acel 20% rămas impostorului, Lambrino nu-şi dorea, evident, nicidecum să rămână „sărac şi cinstit”, ca să citez aici pasă-mi-te „idealul” lui Iliescu, protectorul, aproape „inventatorul” lui „Paul al României”, drept armă a lui Ion Ilici împotriva Casei Regale, adevărata instituţie dinastică, a Regelui Mihai. O armă la fel de bună în ochii marelui maestru al „meandrelor”, folosite cu multă… „sinergie”, ca să tragă în jos, pe astfel de căi, ideea de regalitate, cum a făcut-o, la fel de bine, şi „tolerând” (probabil chiar sugerând) „încoronarea” unor capete de aşa zişi „regi” şi „împăraţi” ai ţigănimii.

Totuşi, numai cu cei deja pomeniţi încă nu se dispunea de o distribuţie completă, cuprinzătoare, cu atâtea roluri în mega-escrocheria retrocedărilor. S-a luptat, nu-i aşa, din greu, s-au risipit, energii, nu glumă, ca să se asigure o adevărată „supraproducţie” internaţională, incluzând şi niscaiva „băieţi dăştepţi” de prin Israel, consultanţi politici cu ştaif şi „palmares”, unşi şi ei cu destule alifii de toate felurile şi mai ales degrabă mirositori (şi poftitori) de câştiguri uriaşe, căzute nu chiar din cer, nu de la Yehova, ci de pe aici, de pe Terra, cu ajutorul dat lor, tuturor profitorilor, de angajaţi ai Statului român, prost şi uşor de prostit, surd şi orb la toate aceste mânării internaţionalizate. Tuzluc şi Păturică? Bieţi copii, personajele lui Filimon, pe lângă ei, briganzii postdecembrişti. Ar trebui început prin a-i interzice lui Lambrino să-şi mai zică, cu neruşinare, „al României”.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Al.  I. Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri