Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Hepatita cronica C: cu terapia actuala sansa de vindecare este de 50%!

GALERIE
Sigla InfectioaseCarmen Dorobat
  • Sigla Infectioase
  • Carmen Dorobat
- +

 

*cu tripla terapie pe care o aşteptăm cât de curând va fi undeva la 80%, iar cu noile terapii fără interferon, rata de vindecare poate ajunge până la 100%
* specialiştii atenţionează că singura soluţie viabilă în cazul infecţiei cronice cu virus hepatitic C, o reprezintă tratamentul antiviral
* celelalte tratamente, fie că sunt de tip igienodietetic sau de tip naturist, sunt numai adjuvante

 

 

             Prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi: ”Virusul hepatitic C în arealul nostru geografic din România are o prevalenţă în jur de 3,5 la sută. Boala este extrem de înşelătoare, păcăleşte doctorul pentru că aproape niciodată nu este depistată în stadiul acut, ci întotdeauna în stadiul cronic. Pacientul infectat cu Hepatită C poate trăi mult timp într-o stare de bine relativ fără să ştie că este infectat. De aceea, Hepatita C este cel mai adesea descoperită întâmplător. Asta, dacă medicul are intuiţia de a face diagnosticul diferenţial al unui sindrom astenic sau a unor tulburări digestive minore, cu o hepatită cronică cu virus C. Boala are o evoluţie clinică ondulantă: există perioade de remisiune mari - perioade lungi în care pacientul are o stare generală relativ bună, perioadă în care probele hepatice sunt normale. Din aceste motive boala este descoperită în stadiu cronic.
             În cazul infecţiei cu virusul hepatitic C, gradul de cronicizare este de 80%, cu evoluţie ulterioară spre ciroză şi hepatom. Perioada de timp în care se dezvoltă o astfel de hepatită cronică ajungând la starea finală de ciroză şi hepatom, poate fi 30 de ani. Asta dacă se administrează un tratament adecvat şi se respectă regimul de viaţă recomandat de medic. De aceea, este necesar să investigăm virusul hepatitic C şi să-l tratăm.
 
             Din fericire există în prezent protocol privind dublă terapie cu interferon şi ribavirină. Mai nou, există şansa în plus de a dezvolta tripla terapie care acum se găseşte pe acea listă de compensare de care se tot vorbeşte. De această tripla terapie vor beneficia pacienţii care au prezentat recăderi după terapia standard sau cei care nu au răspuns la terapia standard. La toate acestea se adăugă şi studiile aflate în desfăşurare privind utilizarea de terapii fără interferon.
             O astfel de medicaţie se administrează oral şi atunci când va fi disponibilă credem că ne vom bucura de o aderenţă deosebită din partea bolnavilor. Tratamentul va avea o durată mai mică decât actuala terapie care durează şi până la un an. În cazul hepatitei cronice cu virus C avem multiple scheme de tratament. Şi aş spune că dacă dezvoltăm printr-o politică sanitară corectă un screening la nivel naţional, corelat cu un tratament corect, în România infecţia cu virus hepatitic C poate fi o infecţie eradicată.
 
             De altfel, la nivelul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” a cărei filiala ştiinţifică şi de cercetare suntem aici la Iaşi, facem şi dezvoltăm registrul unic de hepatite. Ceea ce înseamnă că toţi pacienţii vor avea monitorizarea înscrisă online şi vor avea backgroundul terapeutic. Adică, vom şti exact ce s-a întâmplat în istoricul pacientului respectiv, ce tratament a urmat, ce reacţii adverse au apărut şi ce şanse are pentru un alt tratament. Este o viziune nouă şi sunt convinsă că împreună cu prof. dr. Adrian Streinu Cercelu vom reuşi să ducem la bun sfârşit ceea ce noi numim eradicarea infecţiei cu virusul hepatitic C la nivelul României.
 
Tratamentul antiviral este singurul care acţionează asupra cauzei - asupra virusului!
 
            Mai trebuie spus că în cazul infecţiei cronice cu virus hepatitic C, cu terapia actuală şansa de vindecare este de 50%, cu tripla terapie pe care o aşteptăm cât de curând va fi undeva la 80%, iar cu noile terapii fără interferon poate ajunge până la 100%. Există multe discuţii vis-a-vis de tratamentele existente şi soluţiile alternative de tip naturist. Subliniez că pentru orice afectare hepatică este important regimul igienodietetic. Dar, aşa cum le spun pacienţilor mei, tratamentul antiviral este singurul care acţionează asupra cauzei - asupra virusului.
            Celelalte tratamente, fie că sunt de tip igienodietetic sau de tip naturist, sunt numai adjuvante. În ceea ce priveşte sarcina şi infecţia cronică cu virus hepatitic C, riscul de transmitere a bolii de la mamă la făt este mai mic decât în hepatita B. Nu există vaccin şi atunci supunem viitoarele mame la toate analizele, urmărind cu atenţie evoluţia bolii în timpul sarcinii. Neexistând vaccin sau variantă de terapie pe parcursul sarcinii în cazul infecţiei cronice cu virus hepatitic C, apelăm la tratament specific după naştere”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri