Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Hotelurile Astoria și Traian, scoase la vânzare. Firma care le administrează, în faliment

GALERIE
hotel traian
  • hotel traian
- +

Firma care administrează hotelul Astoria şi Traian din Iaşi a intrat în faliment. Hotărârea este definitvă. In acest context, sunt şanse foarte mari ca activele firmei să fie executate silit. Acţionarii firmei consideră că prin intrarea în faliment şansele de rambursare a datoriilor se vor reduce destul de mult. 

 

Hotelurile deţinute de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu în Iaşi şi Botoşani vor fi scoase la vânzare, după ce Curtea de Apel a decis definitiv ca societatea Turism Moldova să intre în faliment. Decizia a fost luată pe 19 octombrie de judecătorii ieşeni ca urmare a recursului declarat de principalul creditor, Banca Comercială Română, împotriva sentinţei prin care a fost aprobat planul de reorganizare a societăţii. „Nu cunosc motivele care au stat la baza acestei soluţii. Aştept motivarea instanţei”, a spun Prisecariu.

Conform ultimului raport, Turism Moldova şi-a respectat graficul de plăţi impus prin planul de reorganizare, dar firma luxemburgheză Tonescu Finance, care a preluat creanţa de la BCR, a insistat pe faliment în acest proces. „Admite apelul formulat de creditorul Banca Comercială Română SA şi continuat de cesionarul în drepturi Tonescu Finance SARL, împotriva sentinţei civile nr 1435 din 29.09.2015, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, sentinţă pe care o schimbă în tot. Respinge cererea de confirmare a Planului de Reorganizare propus de debitorul S.C. Turism Moldova S.A. Trimite cauza judecătorului sindic, în vederea deschiderii de îndată a procedurii falimentului, in condiţiile art 140 alin 5, coroborat cu art 145 din legea 85/2014. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astazi, 19.10.2016”, conform soluţiei pe scurt publicată pe portalul instanţelor de judecată. 

Din ce se compune averea societăţii
 
Prin societatea Turism Moldova, Dănuţ Prisecariu operează hotelurile Grand Hotel Traian (68 de camere) şi Astoria (57 de camere) din Piaţa Unirii din Iaşi şi hotelul Rapsodia (150 de camere) din Botoşani. Pe fondul problemelor financiare, Turism Moldova, ce provine din privatizarea unei fostei întreprinderi de stat în 1991, a intrat în insolvenţă la propria cerere pe data de 23 septembrie 2014, cu dorinţa de a implementa un plan de reorganizare prin care să achite eşalonat principalele creanţe.
 
După definitivarea tabelului creditorilor, administratorul special Dănuţ Prisecariu, ajutat de administratorul judiciar Corneliu Mititelu, a propus planul care a fost validat de judecătorul sindic pe 29 septembrie 2015. Ultimul raport, aferent trimestrului IV din primul an de reorganizare (29 iunie-29 septembrie 2016), arată că planul este unul viabil, veniturile obţinute de societate fiind suficiente atât pentru plata cheltuielilor curente, cât şi pentru respectarea graficului de plăţi. Astfel, în ultimele şase luni, a fost achitat peste un milion lei pentru creditorii garantaţi Tonescu Finance (cesionar BCR), OTP Bank şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.
 
Şanse mai mici de recuperare a datoriilor 

Conform tabelului definitiv de creanţe, Turism Moldova avea de plătit creanţe născute anterior intrării în insolvenţă în cuantum de 41 milioane lei, însă în prezent, ca urmare a cesiunii de creanţă a BCR şi a plăţilor efectuate conform graficului mai sunt de plată 38,8 milioane lei către creditori. În planul de reorganizare, Prisecariu a menţionat că „vânzarea în acest moment a patrimoniului ar reduce şansele de recuperare a creanţelor şi ar duce la înstrăinarea acestuia la o valoarea inferioară faţă de valoarea sa reală”. „Continuând activitatea, creşte considerabil gradul de vandabilitate al bunurilor unei societăţi «active», faţă de situaţia valorificării patrimoniului unei societăţi «moarte», nefuncţionale”, conform planului.

Cu alte cuvinte, programul de plăţi prevedea acoperirea unei sume de 24,1 milioane lei din pasiv, în timp ce prin vânzarea forţată (în procedură de lichidare) se preconizează primirea unei sume de 22,56 milioane lei. În prezent, rapoartele de evaluare realizate în cadrul procedurii sunt contestate de BCR, astfel că nu se ştie exact suma la care vor fi scoase la vânzare cele trei hoteluri.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri