Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşul dă azi în clocot: judeţul este sub cod roşu de caniculă până diseară, când sunt aşteptate furtuni

GALERIE
cod rosu
  • cod rosu
- +

Cu 33,6 grade media temperaturii diurne, Iaşul a făcut joi şi vineri repetiţie pentru canicula de astăzi. În prima zi de weekend sunt aşteptate temperaturi care ar putea depăşi recordul ultimilor ani (39 de grade în iulie 2012).

 Iaşul şi aproape toate judeţele de la est şi sud de Carpaţi se află sub avertizarea de cod roşu de caniculă. În sud sunt aşteptate temperaturi de 42-44 de grade, conform avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie. Pentru Iaşi, prognoza se opreşte la 36 de grade, la care se adaugă însă valoarea foarte ridicată a indicelui temperatură-umezeală (ITU) care determină disconfortul termic. Recomandările în vederea protejării faţă de efectele negative ale temperaturilor ridicate sunt: deplasările în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice); evitarea aglomeraţiilor, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens în intervalul orar 11-18. Sunt de preferat haine lejere, subţiri, deschise la culoare, şi pălăriile de soare. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci (apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduţe) şi mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă). Sunt de evitat alcoolul, băuturile energizante sau cele care conţin zahăr în cantitate mare.

Pe de altă parte, primarul Mihai Chirica a dispus amplasarea în oraş a cinci puncte de prim ajutor (corturi dotate cu aparate de aer condiţionat mobile şi dozatoare de apă), iar centrele de cartier ale Primăriei vor fi deschise sâmbătă între orele 11-16.

 Ziua de sâmbătă este doar un vârf de caniculă: începând chiar cu a doua zi, duminică, temperaturile nu vor mai depăşi 30 de grade în niciuna din următoarele zece zile. În seara zilei de sâmbătă şi în noaptea spre duminică sunt aşteptate averse torenţiale, vijelii şi, posibil, grindină. După furtunile de scurtă durată de joi seara, vineri dimineaţa încă mai erau şase localităţi din Iaşi (dintr-un total de 30, la nivel regional) nealimentate cu energie electrică. Întrucât unele conductoare sunt rupte şi există riscul să ajungă pe suprafaţa solului, Delgaz Grid atrage atenţia asupra pericolului de electrocutare şi arsuri în cazul atingerii lor de către oameni şi animale.
 
ApaVital: apel la economie de apă
 
ApaVital a făcut apel la înţelegere din partea utilizatorilor din aria de operare, pentru ca, pe perioada verii, când temperaturile exterioare sunt extrem de ridicate, să evite consumul de apă potabilă în alte scopuri decât cel menajer, pentru a nu afecta rezervele de apă şi, implicit, alţi utilizatori. „Utilizarea neraţională a apei potabile, pentru stropitul grădinilor sau umplerea piscinelor, poate duce la dezechilibre în reţelele de apă, cu efecte vizibile pe perioade mari de timp. În perioada sezonului cald, sistemele de distribuţie a apei din judeţul Iaşi înregistrează creşteri semnificative ale consumului de apă, motiv pentru care capacitatea de stocare a rezervoarelor este uneori depăşită“, îşi motivează demersul societatea de furnizare a apei. Or, în momentul de faţă, nu există capacităţile necesare pentru folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer, se arată în comunicatul afişat de ApaVital pe pagina sa de internet.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri