Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Opinie

Ieşeni, fiţi ieşeni! Apel către suporterii echipei locale de fotbal

GALERIE
@@galerie-csms-chjiajna151604
  • @@galerie-csms-chjiajna151604
- +

La meciul de vineri seara cu FCSB, bine ar fi să nu se mai repete jenantele situaţii în care marea majoritate a publicului susţinea echipa adversă.

Poate că apelurile spre suporteri ale unor conducători sau antrenori înaintea unui meci important sunt “locuri comune”. “Avem nevoie de sprijinul publicului, “care trebuie să fie al doisprezecelea jucător”, “să poarte spre victorie echipa noastră” şi “s-o încurajeze în momentele grele“.... Nimic nou sub soare. Limbă de lemn? Aşa pare, dar uneori asemenea apeluri lemnoase îşi ating ţelul. Mai deunăzi, Adrian Ambrosie, preşedintele executiv al CSM Politehnica, făcea un astfel de apel către spectatorii care, după cum arată semnalele dinspre magazinul de la “Iulius Mall” vor umple stadionul din Copou. Numai că dincolo de vorbele obişnuite care se spun la astfel de ocazii, apelul lui Ambrosie are o conotaţie specifică, aparte. Specifică nu neapărat Iaşului, ci multor oraşe din ţară atunci când le vizitează trupa lui Gigi Becali.

Orice am face şi orice am drege, FCSB are foarte mulţi simpatizanţi în toată ţara, inclusiv la Iaşi, încă de când echipa se mai numea Steaua. Fenomenul e vechi, de când pentru onorurile interne se luptau numai două echipe (maximum trei) din Bucureşti, iar formaţiile din provincie se scăldau în mediocritate. Mulţi suporteri din acea vreme s-au polarizat, în afară de echipa din oraşul propriu “compătimind” cu Dinamo, sau cu Steaua. O parte dintre ei îşi împărţeau simpatiile în funcţie de interesele echipei, de cui foloseau punctele puse în joc. De câţiva ani buni, suporterii adevăraţi, exclusivişti ai Iaşului, simt amărăciune în suflet pentru că la meciurile Stelei (FCSB, acum), galeria oaspeţilor era mai activă sau mai numeroasă decât a gazdelor. Un paradox cu care mulţi ieşeni născuţi-crescuţi-educaţi aici nu pot fi de acord. Apogeul a fost acum trei ani, când Steaua era să piardă titlul la Iaşi, când peste 80% din suflarea de pe stadion îi ţinea pumnii. Iar pentru cei care se alină cu teoria “întăririlor din vecini”, trebuie să spunem că dominaţia pro-Steaua din tribună era congruentă cu proporţia “suporterilor” din tribuna oficială. A fost momentul unei izbucniri absurde a fostului preşedinte de la CSM Politehnica, ex-dinamovistul Florin Prunea, care a ameninţat că va pune preţuri prohibitive la intrare pentru spectatorii fără buletin de Iaşi. Bineînţeles că asemenea măsuri nu se pot lua, orice spectator are dreptul să vină la meci indiferent cu cine ţine. În fine, să sperăm că, meciul nefiind cu “cuţitele pe masă”, nu vom avea parte de asemenea scene.

Din acest punct de vedere, apelul lui Ambrosie către spectatori era necesar. Ca să fie şi suficient, ar mai trebui luate şi nişte măsuri organizatorice, greu de luat, cum ar fi comasarea tuturor suporterilor cu însemne steliste (indiferent dacă sunt ieşeni, bucureşteni sau din judeţe megieşe) într-un singur loc pentru a se evita incidente. În rest, ne-ar fi drag să constatăm că toţi IEŞENII prezenţi vineri seara, de la ora 20:45 la stadion) vor fi IEŞENI şi vor ţine cu echipa IAŞULUI. Repetiţia adjectivului de loc este absolut necesară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri