Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ieşenii au restanțe de 20 milioane lei la Primărie. Care sunt cei mai mari datornici

GALERIE
calcul bani
  • calcul bani
- +

Peste 1.200 de persoane fizice şi juridice datorează bugetului local milioane de euro. Noi liste cu restanţieri publicate de municipalitate arată că numărul debitorilor este de 1.229, respectiv 1.058 de persoane fizice şi 171 de persoane juridice. De asemenea, în ceea ce priveşte datoria totală, suma se ridică la peste 20 milioane lei.

Cu aceşti bani, dacă Primăria ar face eforturi să-i recupereze, ar fi modernizate mai multe străzi din oraş. De exemplu, proiectul de reabilitare a Splai Bahlui mal drept - cel mai mare proiect de infrastructură aflat în implementare în municipiul Iaşi - costă 25 milioane lei şi prevede, printre altele, asfaltarea a şase kilometri de drum.

Revenind la datorii, potrivit Primăriei, 1.058 de persoane fizice au restanţe la bugetul local în va­loare de 13,9 milioane lei (taxe şi impozite pe proprietăţi). În continuare, cel mai mare datornic este un proprietar de terenuri din Nicolina, al cărui debit ajunge la 472.703 lei. Însă, aproape 85% din această sumă este în litigiu.

Primele 500 de persoane fizice de pe lista restanţierilor cumulează o datorie totală de 10,4 milioane lei, respectiv 75% din suma pe care trebuie să o recupereze municipalitatea. Printre cei care au restanţe se numără şi Relu Fenechiu, proaspăt eli­berat condiţionat din Peni­tenciar. Suma pe care acesta o datorează este de 13.689 lei.

În ceea ce priveşte persoanele juridice, 171 de restanţieri au de achitat 6,1 milioane lei. Din această sumă, debitul principal este de 4,02 milioane lei, restul fiind penalităţi. Cel mai mare datornic continuă să fie Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării România Film (372.702 lei), instituţie urmată de Amo Press SRL (287.215 lei) şi Tutun şi Ziare SRL (280.612 lei).

Primii 50 de datornici cumulează o restanţă totală de 4,4 mi­lioane lei, respectiv 71% din întreaga sumă pe care trebuie să o achite persoanele juridice. 

De remarcat că pe listă nu mai apar firme ale unor consilieri locali care, luni la rândul, nu şi-au achitat restanţele la bugetul local. Cel mai frecvent, firmele care au datorii activează în domenii precum construc­ţii, transport, proiectare şi textile.

În total, 1.229 de persoane fizice şi juridice au restanţe în valoare de 20.040.397 lei. Din această sumă, debitul reprezintă 12.221.770 lei, iar 7.818.627 lei sunt penalităţi. În litigiu se află doar 5% din sumă (952.302 lei). Municipalitatea publică lunar liste cu restanţierii la bugetul local, conform unor modificări recente la Codul Fiscal.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri