Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

În ce vremuri trăim?

GALERIE
emil stratan200
  • emil stratan200
- +

La recent încheiatele alegeri europarlamentare, nimic nou - doar surprize, surprize, surprize.

Cine se aştepta ca un (in)dependent să fie ales cu un asemenea scor? Alegătorii noştri au uitat că, în 2012, Mircea Diaconu, vicepreşedinte al PNL, îşi înainta demisia din funcţia de senator al României după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, fără drept de apel, că, din 2008, acesta s-a aflat în incompatibilitate, deoarece, pe lângă funcţia de parlamentar, o ocupa şi pe aceea de director al unui teatru din Capitală, adică o funcţie în cadrul unei instituţii publice. Mai mult chiar, şi-a angajat şi soţia, printr-un aşa-zis concurs, ca regizor, scenograf, actor colaborator.

În ciuda dosarului greu, a trecut cu bine peste un întreg scandal. Nimic nu a contat: ANI, procurori, judecători, CSM, Curtea Constituţională. În timp ce o parte dintre colegii săi se aflău în închisoare, ilustrul nostru actor a ajuns europarlamentar şi, de ce nu, poate deveni chiar preşedinte al României, că doar vine din afara sistemului, zic unii.

Agentul din Actorul şi sălbaticii, disperat să muncească, “să rupă, să muşte”, a primit voturi din toate părţile. De la PSD, de la foştii colegi penelişti, de la oamenii din lumea teatrului, de la electorii de rând, că doar este din afara sistemului. Adevărul e însă altul. Lansat cu mare pompă de către Antene, omul nostru, care, din decembrie ’89 încoace, a avut “legături bolnăvicioase” cu mai toate partidele politice, a obţinut parcă un scor cam prea mare. O fi el din afara sistemului? Sigur că nu. De ce afirma Victor Ponta la unul dintre posturile de televiziune că PSD-ul l-a ajutat pe Diaconu să-şi completeze lista de susţinători pentru a avea dreptul să participe la europarlamentare? Răspunsul e simplu: era un reziduu USL-ist proaspăt exclus din PNL, iar visul primului-ministru era şi este să refacă USL-ul alături de alţi strecuraţi ai politicii româneşti, cum ar fi Tăriceanu, Chiţoiu, Stroe, dar, din păcate pentru ei, lista e prea scurtă. Fără candidatura maestrului din Mere roşii, PSD-ul şi PNL-ul ar fi obţinut rezultate mai bune.

Comparând rezultatele alegerilor cu exit poll-urile, remarcăm o diferenţă realmente mare, de aproximativ 7%, ceea ce denotă fie lipsa de profesionalism a institutelor care au făcut sondajele, ceea ce nu cred, fie dorinţa acestora de a-i satisface pe cei ce le-au comandat.

În mai toată campania, PSD-ul a susţinut că USL va obţine un scor mai mare de 40% şi nu doar 37% cât a obţinut, ceea ce le-ar fi dat mai mult curaj pentru alegerile prezidenţiale din iarnă. Numărul de voturi obţinute, de 2 milioane şi ceva, a venit probabil din partea bugetarilor, a fanilor cei mai înfocaţi şi a celor care n-au înţeles că la conducerea alianţei a rămas doar copilotul Ponta, deoarece pilotul a luat-o per pedesde unul singur. Speranţa PSD este să refacă alianţa USL-listă, oricât de mică ar fi aceasta, pentru ca Victor Ponta să-şi asigure majoritatea şi astfel să devină preşedintele României. Ce părere au americanii, rămâne de văzut, că de auzit se aude.

PNL-ul a obţinut un scor mult sub aşteptări, de doar 15%, care l-a obligat pe Crin Antonescu să-şi dea demisia împreună cu întreaga echipă. Subnutriţii partidului sunt convinşi că totul se datorează ieşirii din USL. Adevărul este altul: scorul obţinut se datorează în primul rând intrării PNL-ului în USL, alianţă care a avut un singur scop, ca să nu zic o singură temă electorală, anume să-l dea jos pe Băsescu. Prin urmare, reproşurile aduse conducerii PNL de către subnutriţii partidului nu stau în picioare.

Despre rezultatele obţinute de PDL nu sunt multe de spus: e aceeaşi Mărie, cu aceeaşi pălărie - uzată. Scorul obţinut îi va obliga pe Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur să purceadă repede la negocieri, să lase deoparte resentimentele PMP-iste şi să încerce o alianţă în vederea alegerilor prezidenţiale.

Ar mai fi de aruncat o privire asupra rezultatului PMP-ului. Acest partid a reuşit doar un 6 şi nu un 8%, cum visa Elena Udrea, care, după opinia mea, este principala vinovată.

Mai importante decât alegerile sunt însă evenimentele care au loc la ucraineni şi jocurile pe care le face domnul Putin. România se află la graniţa dintre două lumi. Anexarea Crimeei de către ruşi a îngrijorat o lume întreagă şi a determinat venirea la Bucureşti a vicepreşedintelui SUA Joe Biden, a secretarului general NATO Anders Fogh Rasmussen, a şefului CIA John O. Brennan şi a şefului Pentagonului Chuck Hagel.

Care a fost motivul vizitei lor la Bucureşti? Acela că suntem membri NATO? Asta ar fi o explicaţie de faţadă, de protocol. Au venit să ne promită că ne vor apăra de orice agresiune externă, că asta este o obligaţie sacră şi că trebuie să continuăm eradicarea corupţiei, pentru a nu ajunge un stat eşuat ca Ucraina. În speech-ul ţinut la întâlnirea cu membrii guvernului, cu parlamentarii, cu societatea civilă, Joe Biden a folosit cuvântul corupţie de 60 de ori. Asta nu spune nimic? Faptul că întâlnirea a avut loc la Cotroceni şi nu la Guvern nu ne dă de înţeles nimic? Politicienii noştri trebuie să priceapă, odată pentru totdeauna, că interesul public nu trebuie să stea pe planul doi, că interesele private nu trebuie să dicteze politica unei ţări şi că asemenea lucruri se întâmplă doar în statele cu o democraţie slabă sau absentă. Corupţia deturnează resursele şi aşa limitate a persoanele sărace şi defavorizate. Participarea slabă la vot ne-a arătat că încrederea în politicieni s-a deteriorat, iar corupţia continuă în mod necontrolat. În România nu există vreun domeniu de activitate care să nu fie minat de corupţie. Iar în domeniul sănătăţii se întâmplă lucruri care aproape că nu mai ţin de sfera umanului. Să-i privezi pe bolnavii de cancer de citostatice, să raportezi la Casa de Asigurări că operaţiile estetice sunt operaţii de cancer mamar, să te situezi pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă sunt fapte teribil de grave. În ce lume trăim?

Atunci când transparenţa, responsabilitatea şi integritatea lipsesc din centrul sistemelor de guvernare, riscurile de corupţie sporesc alarmant. Societatea civilă ar trebui să fie mult mai bine informată, să participe la vot în chip mult mai responsabil, să ia parte la elaborarea politicilor de guvernare şi să influenţeze punerea acestora în aplicare, pentru că interesul public nu poate fi satisfăcut în alt fel.

 
Emil Stratan este curator al Galeriilor de artă Eleusis

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri