Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

În grupă cu Maşa

GALERIE
campioanele
  • campioanele
- +

 Şarapova, Pennetta şi Radwanska sunt adversarele Simonei Halep în prima fază a Turneului Campioanelor de la Singapore

 
Jucătoarea Simona Halep, principala favorită a Turneului Campioanelor de la Singapore va juca în Grupa Roşie, alături de Maria Şarapova (Rusia, 3 WTA), Agnieszka Radwanska (Polonia, 6 WTA) şi Flavia Pennetta (Italia, 8 WTA), conform tragerii la sorţi de vineri, de la Singapore. În Grupa Albă vor evolua Garbiñe Muguruza (Spania, 4 WTA), Petra Kvitova (Cehia, 5 WTA), Angelique Kerber (Germania 7 WTA ) şi Lucie Safarova (Cehia, 9 WTA). La Turneul Campioanelor, care va începe duminică, participă cele mai bune opt jucătoare şi opt echipe de dublu în anul în curs. Timea Bacsinszky (Elveţia. 10) şi Venus Williams (SUA), locul 13 WTA, sunt rezerve. Americanca Serena Williams, locul 1 WTA şi deţinătoarea rofeului, a declarat forfait pentru ediţia din 2015.În faza grupelor se va juca fiecare cu fiecare, primele două clasate urmând a se califica în semifinale, fază în care se vor întâlni ocupanta locului 1 dintr-o grupă cu ocupanta locului 2 din cealaltă grupă. învingătoarele din semifinale îşi vor disputa trofeul.
La dublu, în Grupa Roşie vor juca perechile Martina Hingis/Sania Mirza (Elveţia/India), Timea Babos/Kristina Mladenovic (Ungaria/Franţa), Raquel Jones/Abigail Spears (SUA) şi Andrea Hlavackova/Lucie Hradecka (Cehia). În Grupa Albă vor evolua Bethanie Sands/Lucie Safarova (SUA/Cehia), Chan Hao Ching/Chan Yung Jan (Taiwan), Caroline Garcia/Katarina Srebotnik (Franţa/Slovenia) şi Garbiñe Muguruza/Carla Suarez  (Spania). Anul trecut titlul a revenit perechii Cara Black/Sania Mirza (Zimbabwe/India).
 
 
Adversarele Simonei
Şarapova. Simona Halep şi Maria Şarapova s-au întâlnit de cinci ori până în prezent, de fiecare dată impunându-se sportiva rusă. Prima partidă dintre cele două sportive a avut loc în turul doi al turneului de la Indian Wells din 2012, Şarapova câştigând cu scorul de 6-3, 6-4. În acelaşi an, dar în primul tur de la Beijing, şarapova s-a impus cu scorul de 7-5, 7-5. În mai 2014, Maria Şarapova a câştigat în faţa româncei finala turneului de la Madrid, cu 1-6, 6-2, 6-3, apoi în iunie 2014 s-a impus în finală la Roland Garros, scor 6-4, 6-7, 6-4. Ultima lor partidă s-a desfăşurat în august 2014, în sferturile de finală ale turneului de la Cincinnati, când victoria i-a revenit din nou sportivei din Rusia, cu scorul de 3-6, 6-4, 6-4. În 2015, Şarapova, 28 de ani, a câştigat turneul de categorie Premier 5 de la Roma şi pe cel WTA de la Brisbane. Ea a disputat finala la Australian Open şi a ajuns în semifinale la Wimbledon şi la Madrid. De la Grand Slam-ul londonez, Şarapova a mai jucat doar o partidă, pierdută în turul al doilea la Wuhan. Accidentările au împiedicat-o pe rusoaică să evolueze în ultima parte a acestui an, ea ratând inclusiv US Open.
Pennetta. Simona Halep şi Flavia Pennetta s-au întâlnit de cinci ori. Pennetta, 33 de ani, conduce, cu 4-1, în meciurile directe cu Halep. Până la US Open, succesele italiencei nu erau mai recente de 2013: sferturi la Marbella (2010), scor 6-4, 7-6 (4), optimi la Bastad (2013), scor 4-6, 7-5, 2-0 abandon şi optimi la US Open (2013), scor 6-2, 7-6. Halep avea victoria din meciul disputat în martie, în optimile de finală ale turneului de la Miami, scor 6-3, 7-5. A urmat apoi partida din semifinalele US Open, când românca a fost întrecută clar, cu scorul de 6-1, 6-3, în 59 de minute, de sportiva italiană, care avea ulterior să câştige turneul. Anul 2015 a fost cel mai bun pentru Flavia Pennetta, datorită titlului de la Flushing Meadows, singurul de Grand Slam la simplu din palmares. Ea a anunţat că se va retrage din activitatea sportivă după ce va evolua la Turneul Campioanelor.
 Radwanska. Singura jucătoare din Grupa Roşie cu care Simona Halep are un palmares direct echilibrat, 4-4, este Agnieszka Radwanka. Totuşi, românca a câştigat patru din ultimele cinci dispute. Ultima lor întâlnire a avut loc în august, în sferturile de finală ale turneului de la Toronto, când Halep a câştigat cu scorul de 0-6, 6-3, 6-1. Tot românca a câştigat partida din semifinalele ediţiei trecute a Turneului Campioanelor, cu scorul de 6-2, 6-2. Halep s-a impus, în turul secund la Roma, în 2013, scor 6-7, 6-1, 6-2, şi în semifinalele turneului de la Doha, în 2014, scor 7-5, 6-2. La rândul ei, Radwanska a câştigat în semifinalele turneului de la Indian Wells, ediţia 2014, scor 6-3, 6-4, în 2011, în turul 3 al Australian Open, cu 6-1, 6-2, în finala turneului de la Bruxelles, din 2012, cu 7-5, 6-0, şi în turul 2 la Auckland, în 2013, cu 6-3, 6-1. Agnieszka Radwanska, 26 de ani, a arătat o creştere de formă şi a reuşit evoluţii bune în partea a doua a anului 2015. Ea a câştigat turneul de la Tokyo, a disputat finala turenului de la Eastbourne şi a ajuns în semifinale la Katowice, Nottingham (învinsă de Monica Niculescu), Wimbledon şi Beijing.
 
Ce ştim despre Turneul Campioanelor
Prima ediţie a Turneului Campioanelor a avut loc în 1972, la Boca Raton, Florida, cu participrea a 16 jucătoare, care au evoluat în sistem eliminatoriu, pentru premii totale de 100.900 de dolari. Americanca Chris Evert a fost prima campioană, la vârsta de 17 ani, dar nu a intrat în posesia premiului de 25.000 de dolari din cauza statutului de jucătoare amatoare pe care îl avea atunci. Din 1972, turneul a fost găzduit de opt oraşe, Boca Raton, Los Angeles, New York, Oakland, Munchen, Madrid, Doha şi Istanbul. În 1986 au avut loc două ediţii, una în martie, alta în noiembrie. Singapore este a noua destinaţie, reuşind să obţină calitatea de gazdă după un îndelungat proces de selecţie, în care a mai concurat în finală cu Kazan, Ciudad de Mexico şi Tianjin. Meciurile vor avea loc pe suprafaţă rapidă, la Singapore Indoor Stadium, arenă cu o capacitate maximă de 12.000 de locuri şi care face parte dintr-un complex sportiv care a costat 1,3 miliarde de dolari. Cele mai multe victorii la Turneul Campioanelor le-a obţinut Martina Navratilova, opt, iar deţinătoarea trofeului este Serena Williams, de cinci ori câştigătoare în finala sezonului. Virginia Ruzici a participat la două ediţii ale Turneului Campioanelor, în 1977 şi 1978, fiind eliminată în ultimul tur. Irina Spîrlea a obţinut până în prezent cele mai bune rezultate la Turneul Campioanelor, după ce a jucat două semifinale, în 1997 şi 1998, din trei participări (în 1996 a fost eliminată în primul tur). Şi Spîrlea, şi Ruzici au jucat în sistemul eliminatoriu, pe un tabloul de 16 jucătoare. Actualul format, cu opt jucătoare împărţite în două grupe, a fost adoptat în 2003.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri