Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

În numele „votului românilor”

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Faţă de câte voturi au avut în realitate, partidele care au câştigat alegerile au acumulat o putere considerabilă. Unul dintre ţelurile lor este să limiteze zona de acţiune a justiţiei şi să neutralizeze societatea civilă. Falsificarea adevărului a fost ridicată la rangul de politică de stat. Prin aroganţă, tupeu şi fariseism, Tăriceanu este - alături de Dragnea, bineînţeles - personajul emblematic al actualei guvernări.

Mărturisesc că abia în timpul campaniei electorale din 2004 am fost pentru prima oară cu adevărat atent la ce spune Călin Popescu Tăriceanu. L-am văzut „în carne şi oase” cu ocazia unei întâlniri desfăşurate la hotelul Europa dacă nu mă înşel, unde a venit împreună cu viitorul preşedinte şi cu alte persoane din conducerea Alianţei DA. Ceea ce m-a frapat - dincolo de o anume dezinvoltură a discursului - a fost obstinaţia cu care folosea o construcţie gramaticală greşită: „programul care l-am alcătuit”, „proiectul care îl propunem”, „ideile care le-am susţinut” etc. Perseverenţa în greşeală arăta că politicianul (ce avea atunci în urmă ani buni de prezenţă publică) era incapabil să sesizeze diferenţa între modul său de a vorbi şi exprimarea corectă. Situaţia aceasta a fost semnalată, de-a lungul timpului, şi de alţii. Degeaba. Călin Popescu Tăriceanu e atât de plin de sine, atât de satisfăcut de propria persoană, încât rămâne opac la orice observaţie critică. Şi, oricum, interpretează lucrurile aşa cum vrea el, cel mai adesea sfidând logica şi răstălmăcind adevărul.

A devenit, astfel, un inamic înverşunat al „regimului Băsescu”, pe care l-a încondeiat în fel şi chip. Reuşeşte performanţa să se scoată din ecuaţie şi să escamoteze faptul că a fost vreme de patru ani prim-ministru, între decembrie 2004 şi decembrie 2008. Ba chiar a mai prins o bucată din „regimul Băsescu” în 2014, începând cu luna martie, când a devenit preşedinte al Senatului. Nu e locul aici să judecăm guvernarea Tăriceanu, dar e limpede, cred, că ea face parte, prin forţa lucrurilor, din „regimul Băsescu” (la fel, în definitiv, ca şi guvernarea Ponta). Al doilea om în stat are şi alte idei fixe. Ţara noastră, crede domnia-sa, este condusă de către „instituţiile de forţă” (implementate tot de „regimul Băsescu”). E vorba de o misterioasă alianţă între instituţii ce acţionează subteran, cu atât mai mult cu cât una dintre ele, Serviciul Român de Informaţii, e aureolată şi de reputaţia de a fi o instituţie a secretului. SRI este pus în relaţie cu Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a insinua că aceasta din urmă recurge la aceleaşi practici şi urmăreşte aceleaşi scopuri. Aşadar, „binomul” şi „sistemul” se află la originea tuturor relelor, oprimându-l pe bietul cetăţean. Evident, Tăriceanu se consideră el însuşi o victimă, fraternizând - ironie a istoriei - cu o altă „victimă”, nimeni altul decât… Traian Băsescu.

În elanul său justiţiar, preşedintele Senatului produce „perle” memorabile. A definit reacţiile la ordonanţa 13 drept „o lovitură de stat de catifea”. Când a venit momentul să-l ejecteze pe colegul său de partid Daniel Constantin, l-a acuzat că a fost un „cântăreţ al sistemului” (sau „al binomului”, nu mai reţin exact). A atins, recent, o culme a ridicolului (o culme pe care putem fi siguri că o va depăşi) afirmând că manifestaţiile de stradă împotriva ordonanţei 13 „au dat o imagine proastă a României în străinătate”. Lucrurile stau, cum bine ştim, exact pe dos: manifestaţiile au avut un ecou pozitiv extraordinar, toate televiziunile şi publicaţiile străine importante au insistat, vorbind despre mitingurile din oraşele româneşti, pe inventivitatea demonstranţilor şi pe semnele, emoţionante, de adeziune la valorile europene. Dar Tăriceanu a devenit un campion al discursului anti-european şi anti-occidental, practicând o retorică izolaţionistă şi naţionalistă, ce reia refrenul uzat cu „închinatul la Înalta Poartă”.

De ce îşi permite Tăriceanu un astfel de discurs ? Pentru că se consideră legitimat de „votul românilor”. Ce mai contează că partidul său abia a reuşit să treacă pragul electoral… „Votul românilor” le dă aripi impostorilor, ticăloşilor şi imbecililor. Deputatul Cătălin Rădulescu se fălea cu mitraliera din dotare. Un parlamentar PSD de Teleorman, Valentin Boboc, a declarat - textual - următoarele: „corupţii sunt inventaţi de propaganda sistemului”, făcând apoi o analogie - foarte dragă şi lui Tăriceanu - cu procesele staliniste din anii  50, când reprezentanţii burghezo-moşierimii erau demascaţi drept „duşmani de clasă” şi pedepsiţi exemplar (să nu ne mire prea tare acest raţionament: şi Adrian Năstase a fost pus în rândul martirilor din închisori, alături de Iuliu Maniu). Norica Nicolai, împreună cu ceilalţi europarlamentari PSD-ALDE, pretinde că „sistemul” creează în mod artificial imaginea unei Românii cu probleme de corupţie, ceea ce este fals. Dna Nicolai îşi asumă, în consecinţă, nobila misiune de a apăra prestigiul ţării împotriva celor care o „denigrează”.

Faţă de câte voturi au avut în realitate, partidele care au câştigat alegerile au acumulat o putere considerabilă. Unul dintre ţelurile lor este să limiteze zona de acţiune a justiţiei şi să neutralizeze societatea civilă. Falsificarea adevărului a fost ridicată la rangul de politică de stat. Prin aroganţă, tupeu şi fariseism, Tăriceanu este - alături de Dragnea, bineînţeles - personajul emblematic al actualei guvernări.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri