Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

În numele „votului românilor”

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Faţă de câte voturi au avut în realitate, partidele care au câştigat alegerile au acumulat o putere considerabilă. Unul dintre ţelurile lor este să limiteze zona de acţiune a justiţiei şi să neutralizeze societatea civilă. Falsificarea adevărului a fost ridicată la rangul de politică de stat. Prin aroganţă, tupeu şi fariseism, Tăriceanu este - alături de Dragnea, bineînţeles - personajul emblematic al actualei guvernări.

Mărturisesc că abia în timpul campaniei electorale din 2004 am fost pentru prima oară cu adevărat atent la ce spune Călin Popescu Tăriceanu. L-am văzut „în carne şi oase” cu ocazia unei întâlniri desfăşurate la hotelul Europa dacă nu mă înşel, unde a venit împreună cu viitorul preşedinte şi cu alte persoane din conducerea Alianţei DA. Ceea ce m-a frapat - dincolo de o anume dezinvoltură a discursului - a fost obstinaţia cu care folosea o construcţie gramaticală greşită: „programul care l-am alcătuit”, „proiectul care îl propunem”, „ideile care le-am susţinut” etc. Perseverenţa în greşeală arăta că politicianul (ce avea atunci în urmă ani buni de prezenţă publică) era incapabil să sesizeze diferenţa între modul său de a vorbi şi exprimarea corectă. Situaţia aceasta a fost semnalată, de-a lungul timpului, şi de alţii. Degeaba. Călin Popescu Tăriceanu e atât de plin de sine, atât de satisfăcut de propria persoană, încât rămâne opac la orice observaţie critică. Şi, oricum, interpretează lucrurile aşa cum vrea el, cel mai adesea sfidând logica şi răstălmăcind adevărul.

A devenit, astfel, un inamic înverşunat al „regimului Băsescu”, pe care l-a încondeiat în fel şi chip. Reuşeşte performanţa să se scoată din ecuaţie şi să escamoteze faptul că a fost vreme de patru ani prim-ministru, între decembrie 2004 şi decembrie 2008. Ba chiar a mai prins o bucată din „regimul Băsescu” în 2014, începând cu luna martie, când a devenit preşedinte al Senatului. Nu e locul aici să judecăm guvernarea Tăriceanu, dar e limpede, cred, că ea face parte, prin forţa lucrurilor, din „regimul Băsescu” (la fel, în definitiv, ca şi guvernarea Ponta). Al doilea om în stat are şi alte idei fixe. Ţara noastră, crede domnia-sa, este condusă de către „instituţiile de forţă” (implementate tot de „regimul Băsescu”). E vorba de o misterioasă alianţă între instituţii ce acţionează subteran, cu atât mai mult cu cât una dintre ele, Serviciul Român de Informaţii, e aureolată şi de reputaţia de a fi o instituţie a secretului. SRI este pus în relaţie cu Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a insinua că aceasta din urmă recurge la aceleaşi practici şi urmăreşte aceleaşi scopuri. Aşadar, „binomul” şi „sistemul” se află la originea tuturor relelor, oprimându-l pe bietul cetăţean. Evident, Tăriceanu se consideră el însuşi o victimă, fraternizând - ironie a istoriei - cu o altă „victimă”, nimeni altul decât… Traian Băsescu.

În elanul său justiţiar, preşedintele Senatului produce „perle” memorabile. A definit reacţiile la ordonanţa 13 drept „o lovitură de stat de catifea”. Când a venit momentul să-l ejecteze pe colegul său de partid Daniel Constantin, l-a acuzat că a fost un „cântăreţ al sistemului” (sau „al binomului”, nu mai reţin exact). A atins, recent, o culme a ridicolului (o culme pe care putem fi siguri că o va depăşi) afirmând că manifestaţiile de stradă împotriva ordonanţei 13 „au dat o imagine proastă a României în străinătate”. Lucrurile stau, cum bine ştim, exact pe dos: manifestaţiile au avut un ecou pozitiv extraordinar, toate televiziunile şi publicaţiile străine importante au insistat, vorbind despre mitingurile din oraşele româneşti, pe inventivitatea demonstranţilor şi pe semnele, emoţionante, de adeziune la valorile europene. Dar Tăriceanu a devenit un campion al discursului anti-european şi anti-occidental, practicând o retorică izolaţionistă şi naţionalistă, ce reia refrenul uzat cu „închinatul la Înalta Poartă”.

De ce îşi permite Tăriceanu un astfel de discurs ? Pentru că se consideră legitimat de „votul românilor”. Ce mai contează că partidul său abia a reuşit să treacă pragul electoral… „Votul românilor” le dă aripi impostorilor, ticăloşilor şi imbecililor. Deputatul Cătălin Rădulescu se fălea cu mitraliera din dotare. Un parlamentar PSD de Teleorman, Valentin Boboc, a declarat - textual - următoarele: „corupţii sunt inventaţi de propaganda sistemului”, făcând apoi o analogie - foarte dragă şi lui Tăriceanu - cu procesele staliniste din anii  50, când reprezentanţii burghezo-moşierimii erau demascaţi drept „duşmani de clasă” şi pedepsiţi exemplar (să nu ne mire prea tare acest raţionament: şi Adrian Năstase a fost pus în rândul martirilor din închisori, alături de Iuliu Maniu). Norica Nicolai, împreună cu ceilalţi europarlamentari PSD-ALDE, pretinde că „sistemul” creează în mod artificial imaginea unei Românii cu probleme de corupţie, ceea ce este fals. Dna Nicolai îşi asumă, în consecinţă, nobila misiune de a apăra prestigiul ţării împotriva celor care o „denigrează”.

Faţă de câte voturi au avut în realitate, partidele care au câştigat alegerile au acumulat o putere considerabilă. Unul dintre ţelurile lor este să limiteze zona de acţiune a justiţiei şi să neutralizeze societatea civilă. Falsificarea adevărului a fost ridicată la rangul de politică de stat. Prin aroganţă, tupeu şi fariseism, Tăriceanu este - alături de Dragnea, bineînţeles - personajul emblematic al actualei guvernări.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri