Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Încăpăţânarea domnului Grindeanu

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Poate că, în exteriorul PSD, sunt mulţi cei care îi ţin pumnii domnului Grindeanu în duelul cu mai puternicul său adversar. Problema este că, în acest caz, trebuie respectate principii ce decurg din votul popular.

Astăzi, Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD va lua o decizie în privinţa cabinetului Grindeanu. Nu este un secret pentru nimeni faptul că premierul nu doreşte să demisioneze, poziţie confirmată şi marţi după-amiază, în urma dialogului cu domnul Liviu Dragnea. Desigur, din momentul încheierii acestui text şi până ce el va fi supus atenţiei cititorilor pot interveni destule elemente noi. La nivel de principii, însă, discuţia e veche şi chiar nu e nevoie de prea multe comentarii.

PSD a câştigat clar alegerile din decembrie 2016, sub conducerea domnului Dragnea. Acesta a devenit lider al majorităţii parlamentare şi a acţionat în numele acesteia atunci când l-a propus pe domnul Grindeanu pentru funcţia de prim-ministru. Au fost discuţii pe marginea modului în care au decurs (sau nu) consultările în rândul conducerii PSD, cu această ocazie. Însă este treaba social-democraţilor să-şi gestioneze democraţia internă de partid - dacă din rândul lor nu s-au făcut auzite proteste, înseamnă că totul a fost în regulă, după standardele lor. Nu au de ce să intervină cei din exteriorul partidului.

Preşedintele PSD a avizat programul de guvernare şi, cu ocazia votului de învestitură, a fost principalul catalizator al concretizării majorităţii parlamentare în majoritate guvernamentală. Postura de lider al Camerei inferioare a accentuat acest statut, dar totul se putea realiza şi din bănci, nu neapărat de la prezidiu - spre exemplu, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, este un simplu parlamentar. Desigur, domnul Dragnea ar fi vrut să conducă el însuşi cabinetul, dar tema nu este importantă pentru această discuţie. Contează faptul că a patronat politic învestirea unui prim-ministru şi şi-a asumat, în paralel cu acesta, răspunderea politică pentru îndeplinirea programului de guvernare. Din nou, nimic nu contrazice procedurile obişnuite din democraţiile parlamentare.

Forţele politice majoritare trebuie să poată dicta sfârşitul cabinetului pe care îl susţin. Chiar dacă programul de guvernare ar fi îndeplinit sută la sută, premierul nu se poate prevala de un asemenea succes decât în faţa partidului sau a partidelor din majoritate. În definitiv, cineva care nu susţine forţele politice respective şi nu le împărtăşeşte doctrina ar putea considera că îndeplinirea sută la sută a programului este o catastrofă, nu o binecuvântare. A conduce Executivul (în cazul României, una dintre ramurile acestei puteri, pentru că cea de-a doua este reprezentată de Preşedinte) nu te scoate de sub controlul partidului care te-a propulsat acolo. Nu poţi veni în funcţie cu sprijinul partidului, dar să uiţi de partid când te-ai aşezat confortabil în fotoliu.

Nu putem şti ce va face domnul Sorin Grindeanu, în continuare. Poate că refuzul de a demisiona a fost doar o reacţie la solicitarea personală, neoficială, a şefului de partid, iar un eventual verdict al CExN va fi mai convingător. Poate că nu doreşte să rateze ocazia de a se apăra în faţa colegilor şi, cine ştie, de a spune câteva lucruri neconvenabile unuia sau altuia dintre ei. Sau, cine ştie, poate că îşi propune cu adevărat să lanseze o provocare la adresa autorităţii domnului Dragnea în partid. Se pot face multe speculaţii. 

La fel şi în cazul eventualelor reacţii ale PSD, în cazul în care domnul Grindeanu se încăpăţânează. Există oricând varianta pasului înapoi, cu debarcarea unor (multor) miniştri, dar nu şi a premierului - spre exemplu, motivându-se că există riscul ca preşedintele Iohannis să nu mai desemneze un membru PSD. Apoi, apare varianta dură a moţiunii de cenzură: e clar, însă, că opoziţia ar savura dezbaterile, dar ar evita să voteze, făcând necesar un vot cvasiunanim al parlamentarilor majorităţii sau un acord cu UDMR. O altă formulă ar fi demisia tuturor sau a majorităţii membrilor cabinetului (publicul ar fi anunţat că ei şi-au asumat evaluările negative venite de la partid), ceea ce ar transmite înspre premier responsabilitatea unei eventuale crize politice.

Poate că, în exteriorul PSD, sunt mulţi cei care îi ţin pumnii domnului Grindeanu în duelul cu mai puternicul său adversar. Problema este că, în acest caz, trebuie respectate principii ce decurg din votul popular. Apoi, nimic din performanţele politice şi guvernamentale ale echipei de la Palatul Victoria nu justifică promovarea actualului premier în prima ligă a politicii româneşti. Dacă o doreşte, singura cale este aceea de a-şi convinge colegii de partid că are motive serioase de a i se opune domnului Dragnea, în chestiunea rămânerii în fruntea Guvernului, poate şi în altele.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri